Μηνυμα λαφαζανη στην κομισιον για τον greek stream

08:40 9/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Σε μανιφέστο κατά σειράς πολιτικών της Ε.Ε. στον τομέα της Ενέργειας εξελίχθηκε η παρέμβαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. για την...
Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.
Ο υπουργός χωρίς να κατονομάσει τον αγωγό «Greek Stream» έστειλε μήνυμα στην Κομισιόν ότι πρέπει «όλα τα ενεργειακά έργα να αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή με τα ίδια μέτρα και σταθμά» και δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να αποκλειστεί σε κάθε περίπτωση η επιλεκτική εφαρμογή απέναντί τους, της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Μάλιστα τόνισε
ότι ως προς τα έργα διαφοροποίησης και ασφάλειας εφοδιασμού αερίου στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στον ΝΑ ευρωπαϊκό χώρο «η στήριξη της Επιτροπής διαφαίνεται στην καλύτερη περίπτωση επιλεκτική». Ως γνωστόν η Ε.Ε., (όπως και οι ΗΠΑ) η οποία έχει ως κεντρικό στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, αντιδρά στον «Greek Stream», που σχεδιάζεται ως ο αγωγός-προέκταση επί ελληνικού εδάφους του, ρωσικών συμφερόντων, «Turkish Stream».
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ακόμα ότι η Ενεργειακή 'Ένωση με όρους αγοράς θα προκαλέσει κινδύνους στην Ευρώπη και έβαλε κατά των προληπτικών ελέγχων της Ε.Ε. στις διακρατικές συμφωνίες, τονίζοντας ότι έτσι πλήττεται η εθνική κυριαρχία. Μίλησε για το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου και ζήτησε τη στήριξη της Κομισιόν «με γενναίο τρόπο και ιδίως με επαρκή χρηματοδότηση για τη κατασκευή ενός πλωτού τερματικού υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Βόρειο Ελλάδα δημοσίου συμφέροντος». Ο υπουργός δήλωσε ότι ο πλωτός αυτός σταθμός «δημοσίου συμφέροντος», όπως επανέλαβε, θα μπορούσε να γίνει οργανικό κομμάτι του «Κάθετου Διαδρόμου» ενός συστήματος διασύνδεσης των δικτύων αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας και πιθανώς άλλων χωρών.
Σχέδια για πλωτούς σταθμούς στη Β. Ελλάδα έχουν καταθέσει στη ΡΑΕ μία ιδιωτική κοινοπραξία και η ΔΕΠΑ. Εξάλλου, ο υπουργός επισήμανε ότι στον βαθμό που η Κομισιόν επιδιώκει να σχηματίσει ολοκληρωμένη στρατηγική για το LNG θα πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη των εφαρμογών του LNG στις θαλάσσιες και οδικές μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό «στηρίζουμε τη συνέχιση του προγράμματος PoseidonMed, που προβλέπει την ανάπτυξη του LNG ως θαλάσσιου καυσίμου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Αδριατικής», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
Ας σημειωθεί ότι στα επίμαχα θέματα για τα οποία ο υπουργός ΠΑΠΕΝ διατηρεί τις επιφυλάξεις του, η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Κορυφής κατέθεσε δήλωση με τις διαφοροποιήσεις της και τις ιδιαίτερες θέσεις της επί των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την Ενεργειακή Ένωσηπου ως γνωστόν αποτελεί την κεντρική πολιτική της Κομισιόν για την ένωση των 28 αγορών ενέργειας των χωρών-μελών.
«Μία Ενεργειακή 'Ενωση που θα έχει ως άξονα τις αγορές και μόνον μάλλον θα απέβαινε επιζήμια για την ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό κόστος και τους στόχους για μία όσο το δυνατόν μη ρυπογόνα παραγωγή ενέργειας σε όλες τις χώρες και στο σύνολο της ΕΕ», αναφέρει η ελληνική δήλωση, προσθέτοντας ότι θα επέτεινε τις βαθιές ανισότητες, θα προκαλούσε μεγάλες στρεβλώσεις και ανισορροπίες και θα ενίσχυσε την ολιγοπωλιακή συγκρότηση της αγοράς.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε τέλος στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, στο ελληνικό πρόβλημα, όταν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει τις στοιχειώδεις ενεργειακές του ανάγκες και στην ομιλία του ζήτησε από την Επιτροπή να συμβάλει στον περιορισμό της ενεργειακής ένδειας ιδιαίτερα στις πιο αδύνατες χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα