Μηνυμα ντραγκι : πρωτα οι μεταρρυθμισεις και μετα η ελαφρυνση του χρεους...

Την πεποίθησή του πως το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί κάποιου είδους ελάφρυνση για να καταστεί βιώσιμο, εφόσον...
όμως η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία που έχει κάνει με τους εταίρους και δανειστές της, εκφράζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Στη μακροσκελή του συνέντευξη ο Μάριο Ντράγκι επαναλαμβάνει πως οι διαρθρωτικές
μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τις σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως παρόλο που δεν είναι δημοφιλείς, καθώς οι πολίτες καταβάλουν σήμερα το αντίτιμο για τα μελλοντικά οφέλη, η δέσμευση των κυβερνήσεων να τις εφαρμόσουν θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

«Το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο εάν, πρώτον η ελληνική κυβέρνηση συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την "κυριότητα" του προγράμματος. Δεύτερον, για να καταστεί βιώσιμο το χρέος απαιτείται μια κάποια ελάφρυνση», υπογραμμίζει ο κ. Ντράγκι και σημειώνει: «Αυτή πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εξαλείψει κάθε αμφιβολία για τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους, εφόσον έχει εκπληρωθεί η πρώτη προϋπόθεση».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποφεύγει, πάντως, να δώσει λεπτομέρειες για το είδος της ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας πως είναι μια απόφαση των κρατών-μελών και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας, ωστόσο, πως η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της αρχίζει να αποκαθίσταται.

«Ουσιαστικά, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, κυρίως από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σήμερα συνομιλεί με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε μια ατμόσφαιρα της στενής συνεργασίας. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ξεκινήσει σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί η αξιολόγηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας πως παρόλο που είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αν κάποιος συγκρίνει τον διάλογο (σ.σ. ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους), με αυτόν πριν από πέντε ή έξι μήνες, βλέπει μια τεράστια διαφορά.

Αναφορικά με τη «διάσημη» δήλωσή του ότι θα «κάνει ο,τι χρειαστεί» για να σωθεί το κοινό νόμισμα και τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη διάλυση της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι εμφανίζεται αισιόδοξος, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οι πιθανότητες διάλυσης της Νομισματικής Ένωσης έχουν μειωθεί αισθητά, αν δεν έχουν ήδη εξαφανισθεί. Όπως υποστηρίζει, οι χώρες της Ευρωζώνης έλαβαν μια σειρά από δράσεις, όπως την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζοντας αξιοπιστία στη δημοσιονομική πολιτική, ωστόσο, επαναλαμβάνει πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα όσον αφορά στην μελλοντική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να μπορέσουμε να προτείνουμε έναν δρόμο στους πολίτες της Ε.Ε. και των κρατών -μελών της Ευρωζώνης. Προσπαθήσαμε να το πράξουμε με την έκθεση των Πέντε Προέδρων (σ.σ, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάρτιν Σουλτς, Μάριο Ντράγκι). Δεν υποστηρίζω πως πρέπει να ακολουθηθεί στο σύνολό της, αλλά είναι κάτι που οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους, έχοντας στον νου τους πως ο ορίζοντας δεν θα είναι ανέφελος», είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα