Μητσοτάκης: θετικό βήμα η αποχώρηση oruc reis

14:14 13/9/2020 - Πηγή: Fimotro

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη ερώτηση αφορά την οικονομία και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το μέγεθος της ύφεσης και το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε χθες για την αντιμετώπιση της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι παγκόσμια ύφεση και η κρίση αφορά σε όλες τις οικονομίες. «Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Γιατί στηρίξαμε την οικονομία με ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα. Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο, όμως, έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Η ύφεση θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, αλλά παγκόσμια».

Η δεύτερη ερώτηση αφορά στην ανάγνωση των εξελίξεων μετά την αποχώρηση του Oruc Reis

«Η επιστροφή του Oruc Reis είναι ένα θετικό βήμα και ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε διάλογο, χωρίς όμως προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξει συνέχεια προς την αποκλιμάκωση. Αν δούμε τέτοια βήματα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης, μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας: Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν το αντικείμενο της συζήτησης είναι αυτό, πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει διάλογος. Είμαστε διπλωματικά πιο ενισχυμένοι και ο καλόπιστος διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία. Οι διμερείς μας σχέσεις αφορούν στην Ευρώπη, η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα».

Η τρίτη ερώτηση αφορά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες

«Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό προχωράμε σε 15.000 προσλήψεις, αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage. Έξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο Ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και γι’ αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Οι συνθήκες της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα συνδρομής σε άλλο μέλος που πλήττεται. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η χώρα την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας».

Η τέταρτη ερώτηση αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, αν θα είναι όλα έτοιμα την Δευτέρα και τι θα γίνει με τα σχολεία που θα πρέπει να κλείνουν λόγω κρουσμάτων

«Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι και δεν θέλουμε να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο το πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστώ την ΚΕΔΕ και τον υπουργό, τον κ. Γεραπετρίτη, που εξασφάλισε τον κεντρικό συντονισμό για τις μάσκες. Θα έχουμε και τα παγούρια, που, αν και άκουσα ειρωνικά σχόλια, αποτελεί μία κίνηση σημαντικής εταιρικής ευθύνης. Θέλω να κάνω μία έκκληση. Ο λόγος που επιμένουμε για τις μάσκες είναι ότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το κατάλληλο μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι αναγκαίο και θα ζητήσω σε όλους να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για το καλό όλων. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν, αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.

Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιραστούν τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Επιλέχθηκε η λύση αυτή και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα. Δεν είναι δουλειά των δημάρχων το αν θα κλείνουν τα σχολεία.

Η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο σε ημερήσια τεστ. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να έχουμε ένα σύστημα, να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, για να μπορούμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις. Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι από τις πρώτες που θα προμηθευτεί τα rapid test. Κάνω έκκληση σε όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή μέρα με αισιοδοξία. Μπορεί αύριο να μην δούμε τα χαμόγελα των παιδιών στο πρόσωπό τους, αλλά θα τα δούμε στα μάτια τους. Και να ξέρετε ότι κάνουμε το σωστό.

Και ένα μήνυμα σε όσους έχουν επιφυλάξεις. Ο κορονοϊός είναι μια πραγματικότητα και είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι δείχνει. Έχω την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να αντικρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με την πειθώ και με μέτρα. Αν δει κανείς τα στοιχεία, θα παρατηρήσει ότι έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ό,τι πήγαμε στο πρώτο. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Η πέμπτη ερώτηση αφορά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Είχα πει ότι εντός τετραετίας θα καταργηθεί οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Γίνεται το πρώτο βήμα. Αυτή τη στιγμή επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί έχει πληγεί περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πρόθεσή μας είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους».

Η έκτη ερώτηση αφορά στην κατάσταση στα ΚΥΤ και το προσφυγικό, καθώς και την περίπτωση της Μόριας.

«Θέλω να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε μια διαφορετική πολιτική, που πρώτα έχει να κάνει με την ενεργή φύλαξη των συνόρων, δεύτερον την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο και τρίτον την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Έχει επιταχυνθεί η διαδικασία για το άσυλο και μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των μεταναστών στη Λέσβο. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν 4 μέρες, μην έχετε αμφιβολία ότι κάηκε η Μόρια από μετανάστες που ήθελαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση.

Αυτό που έγινε, όμως, πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία. Πρώτον, για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης. Δεύτερη ευκαιρία είναι η δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ, που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, που είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο καταυλισμό, με πολύ καλύτερες συνθήκες από την Μόρια. Όποιος μπαίνει σε αυτό το κέντρο, θα εξετάζεται για κορονοϊό. Θα υπάρξει ένα ΚΥΤ μόνιμο στην Λέσβο.

Στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλους και κυρίως σε κάποιους ακραίους στο νησί. Οι κάτοικοι έχουν δίκαιο να παραπονιούνται και πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Ζήτησα από την ΕΕ η διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή από την Ευρώπη. Επίσης, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση, με ανθρωπιά, έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ανηλίκων. Έφυγαν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι από τη Μόρια.

Συζήτησα με Μέρκελ και Μακρόν για το πώς θα πάνε στην Ευρώπη. Χθες μίλησα με Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες, που έχουν ήδη πάρει έγκριση στο αίτημα του ασύλου. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων. Τα πράγματα θα ήταν μη διαχειρίσιμα αν δεν είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο».

Η έβδομη ερώτηση αφορά στη συμφωνία με την Τουρκία στην Τριμερή του Βερολίνου και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης

«Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη συνάντηση στη Βουλή και ειδική ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα από την δική μου διπλωματική σύμβουλο. Δεν θυμάμαι να έγινε το ίδιο όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσει τον Ερντογάν. Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε , όχι από εμάς. Κι για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική διπλωματίας. Υπάρχουν και πράγματα που λέγονται σε τέτοιες συναντήσεις που δεν λέγονται. Και για να μπορεί ο Πρωθυπουργός να αισθάνεται ασφάλεια για να ενημερώνει χρειάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει μία σοβαρότητα».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν

«Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες δεν μπορεί να γίνονται ενέργειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι, αν υπάρξει αποκλιμάκωση, να συνεχίσουμε τις επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται».

Αναφορικά με το αν υπάρχει καλή διάθεση για διάλογο με την Τουρκία και την οξύτατη κριτική της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι ένδειξη καλής διάθεσης προς την Τουρκία. Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά. Δεν έχω αναφερθεί ποτέ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο και δεν πρόκειται να το κάνω. Κάνουμε ενεργητική διπλωματία. Χτίσαμε νέες συμμαχίες και φέραμε χώρες της Ευρώπης με το μέρος μας. Ακόμα και με χώρες του αραβικού κόσμου. Αυτή η πολιτική έχει αποτελέσματα. Και δεν κρύψαμε ποτέ την ισχυρή μας αποτρεπτική δυνατότητα.

Γραφικό να με αποκαλεί ο Τσίπρας πολιτικό απατεώνα. Θέλω να πω όμως ότι το κλίμα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα εθνικής γραμμής. Κι αυτό έχει αποτυπωθεί. Ενοχλούμαι πολύ όταν αυτό το κλίμα δυναμιτίζεται στο δημόσιο διάλογο, όχι με δική μας υπαιτιότητα».

Αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πρόγραμμα «Γέφυρα», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί. Μέχρι να έχουμε ένα νέο πλαίσιο πιο τολμηρό ανανεώνουμε το υπάρχον πλαίσιο».

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε κατόπιν για τις κυρώσεις και αν η αποχώρηση του Oruc Reis έγινε λόγω της ανησυχίας του Ερντογάν. Σε αυτό απάντησε:

«Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν οι κυρώσεις. Αλλά θα το κάνουμε αν χρειαστεί. Η απειλή των κυρώσεων είναι ενεργή και θα παραμείνει στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ. Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη σηματοδοτεί την αναγνώριση ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Η Μεσόγειος είναι θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για όλη την Ευρώπη. Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την ΕΕ. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση».

Στην πιθανότητα να χρειαστεί να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Υπάρχει αυτή η προοπτική και, αν κριθεί αναγκαίο, θα συγκληθεί. Και να θυμίσω ότι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών κρατούνται πρακτικά».

Παρακολουθήστε ζωντανά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

The post Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση Oruc Reis appeared first on Fimotro.

Keywords
βημα, θετικο, μητσοτακης, εισφορα αλληλεγγυης, θεσσαλονικη, ελλαδα, νέα, rafale, γαλλια, σχολεια, κεδε, λύση, ΕΟΔΥ, εκκρεμότητα, τεστ, rapid, test, κορονοϊός, μερκελ, αιγαιο, βουλη, τσιπρας, συριζα, χρεος, τραπεζες, ηπα, fimotro, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, ανοιγμα σχολειων, γουρια 2021, αποτελεσματα, rapid, χωρες της ευρωπης, χωρες, αυριανη, γερμανια, δανεια, δουλεια, εβδομη, ημερησια, ηπα, θαλασσα, νησι, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τεστ, υφεση, υψος, test, αγορα, αρθρο, αισιοδοξια, αλληλεγγυη, ασυλο, βρισκεται, γεφυρα, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερο, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, δικη, δειχνει, δωδεκα, δυναμικο, ευχαριστο, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, εκκρεμότητα, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, ερντογαν, ευθυνη, ευρωπη, εξυπνο, ζωνες, ιδιο, θεωριες, κεδε, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κινηση, κλιμα, λαδι, λύση, μακρια, ματια, μορια, μεταχειρισμενα, ναυτικο, ξερετε, οχθη, παιδια, πεμπτη, πιθανοτητες, πλειστηριασμοι, υπογραφη, προσληψεις, ροες, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, σημαδια, σπιτι, σχολια, τουρκια, τριτη, φορα, αδυνατο, ασφαλεια, βηματα, εξοχικο, εθνικο, χωρα, καηκε, κυριακου, μεσογειος, πακετο, rafale, σωστο, τραπεζα, θελω να, βεβαιως
Τυχαία Θέματα