Να αρθει το εμπραγκο στην κουβα ζητησε ο καστρο απο τον ομπαμα

09:17 22/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Κούβα και ΗΠΑ θα εξακολουθούν να έχουν διαφορές, επεσήμανε ο Ραούλ Κάστρο υποδεχόμενος στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα. «Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ...
δεν θα εξαφανιστούν», είπε ο κ. Κάστρο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν στην Αβάνα.

Υποστήριξε πάντως ότι η συνεργασία τους θα βελτιωθεί εάν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που ισχύει εδώ και 54 χρόνια.

Εξέφρασε
επίσης την ελπίδα οι δύο χώρες «να αποδεχτούν τις διαφορές τους» και να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τις ενώνουν, προς όφελος των δύο λαών. Επιπλέον, ο κ. Κάστρο αναφέρθηκε στο ζήτημα του Γκουαντάναμο.

«Αυτή είναι μία νέα ημέρα για τις ΗΠΑ και την Κούβα» δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα αλλάξουν «εν μία νυκτί» παραδέχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος ωθώντας την Κούβα σε βελτιώσεις ως προς τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για να εισπράξει ωστόσο επικρίσεις Κάστρο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από τις ΗΠΑ, καθώς και την άρνησή του ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Κούβα.

Αν και χαιρέτισε τα βήματα που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Κάστρο κάλεσε τις ΗΠΑ να βάλουν τέλος στο εμπάργκο και να επιστρέψουν τη βάση του Γκουαντάναμο. «Το εμπάργκο θα λήξει. Πότε, δεν μπορώ να είμαι απόλυτα βέβαιος» είπε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται και από την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε, πάντως, ότι πιστεύει πως «η αλλαγή θα γίνει».

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο: «Προχωράμε μπροστά και δεν κοιτάμε πίσω». Και επισήμανε πως η πορεία προσέγγισης με την Κούβα θα συνεχιστεί και στην επόμενη διακυβέρνηση.

«Ο λόγος είναι η λογική. Η λογική ότι αυτό που κάναμε εδώ και 50 χρόνια δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα του κουβανικού λαού» είπε.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μιλούν για τη δημοκρατία στην Κούβα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είπε ότι είχε ειλικρινείς συνομιλίες με τον Ραούλ Κάστρο για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων..

Σημείωσε ότι η μοίρα της Κούβας δεν θα αποφασιστεί από τις ΗΠΑ, αλλά από τους πολίτες της Κούβας, και υπέδειξε το Κογκρέσο ως υπεύθυνο για την άρση του εμπάργκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους τομείς όπου επιδιώκεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μίλησε για την αεροπορική σύνδεση ΗΠΑ - Κούβας, καθώς και την επανέναρξη των δρομολογίων για κρουαζιερόπλοια και πλοία, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως «ακόμα περισσότεροι Αμερικανοί θα επισκέπτονται την Κούβα τα επόμενα χρόνια και θα εκτιμούν την απίστευτη ιστορία και κουλτούρα των πολιτών της Κούβας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσέγγιση στον τομέα του εμπορίου και είπε: «Όπως συνεχίζω να καλώ το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο στο εμπόριο, έτσι ενθάρρυνα τον πρόεδρο Κάστρο να χαλαρώσει τους περιορισμούς για επιχειρήσεις στην Κούβα». Είπε ότι κάλεσε τον Ραούλ Κάστρο να επιτρέψει τις κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και τον κάλεσε να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν απευθείας κουβανούς πολίτες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 88 χρόνια, ενώ επιθυμεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την επίσκεψη ώστε να καταστήσει μη αναστρέψιμη τη διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων προτού αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο αμερικανός ηγέτης αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον κουβανό ομόλογό του ώστε να προχωρήσει σε οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα ακούσει τα παράπονα του συνομιλητή του σχετικά για τις αμερικανικές κυρώσεις που παραμένουν σε ισχύ.

Ο Ομπάμα έφθασε στην Κούβα χθες, Κυριακή, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δυο τους κόρες, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που πραγματοποιείται 15 μήνες αφού εκείνος και ο Κάστρο συμφώνησαν να βάλουν τέλος στην εχθρότητα 50 και πλέον ετών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και να εργαστούν με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα