''na eimaστε επιφυλακτικοι μερικες ημερεσ''...

Άλλαξαν στάση, από ό,τι όλα δείχνουν, οι σεισμολόγοι σχετικά με το φαινόμενο της Χαλκίδας. Τις πρώτες ώρες μετά τη διπλή σεισμική δόνηση εμφανίζονταν οι περισσότροι καθησυχαστικοί, αναφέροντας πως η διπλή σεισμική δόνηση ...
που χτύπησε τα ξημερώματα της Τρίτης τη Χαλκίδα με 5,1 Ρίχτερ και διαφορά μόλις τέσσερα λεπτά ήταν η κύρια δόνηση και πως το φαινόμενο «εξελίσσεται
ομαλά» και «εκτονώνεται».

Λίγο αργότερα όμως, η παρέμβαση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητή σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Άκη Τσελέντη, άλλαξε τη στάση τους. Ο κ. Τσελέντης δήλωσε κατηγορηματικά πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί με ασφάλεια το αν πρόκειται για την κύρια δόνηση και για το αν η σεισμική ακολουθία δείχνει εκτόνωση. Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε πως η περιοχή έχει μεγάλη «σεισμική δυνατότητα» και πως θα πρέπει τουλάχιστον να έχει πολλούς μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, ώστε να θεωρήσουμε ότι «το φαινόμενο εκτυλίσσεται ομαλά».

«Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μερικές ημέρες» τόνισε ο κ. Τσελέντης και εστίασε την προσοχή ειδικά στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι όπως είπε θα πρέπει να αποφύγουν για 1-2 μέρες τα παλιά σπίτια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το βράδυ της Τρίτης και οι δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα. Μιλώντας στο δελτίο του Mega, ανέφερε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικό το πόσο καιρό μετά την πρώτη δόνηση, που στην περίπτωση αυτή ήταν ο διπλός σεισμός, μπορεί να ακολουθήσει μια δεύτερη μεγαλύτερη. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Κεφαλονιάς στις αρχές του 2014, όπου η δεύτερη ίδιου μεγέθους δόνηση ακολούθησε 8 ημέρες μετά την πρώτη.

«Οι σεισμοί προήλθαν από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούμε το φαινόμενο» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Λέκκας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού και βρίσκεται στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Ανήκει, δηλαδή, στο ίδιο σύστημα των ρηγμάτων της Αταλάντης (Καμένων Βούρλων). Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ο διπλός αυτός σεισμός να ενεργοποιήσει το ίδιο το ρήγμα της Αταλάντης ο κ. Λέκκας είπε ότι «θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι απίθανο».

Την ίδια στάση κράτησε και ο καθηγητής γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, που είπε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να προβληματίζονται, αν το σπίτι τους έχει επαρκή αντισεισμική προστασία, αν τα βαριά αντικείμενα είναι γερά στερεωμένα και γενικότερα, αν είναι προετοιμασμένοι για έναν σεισμό». Αναφερόμενος στους δίδυμους σεισμούς που εκδηλώθηκαν, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο κι επεσήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία: «Το πιο πιθανό είναι να "σβήσει" η ακολουθία αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα» εκτίμησε.

Στη Χαλκίδα πάντως και τις γύρω περιοχές που ταρακουνήθηκαν περισσότερο από το σεισμό, η ζωή επανέρχεται στο κανονικό, καθώς δεν αναφέρθηκε η παραμικρή ζημιά.
Keywords
Τυχαία Θέματα