''nai στο διαλογο με τον τσιπρα, αλλα για μεταρρυθμισεισ''...

15:05 13/1/2015 - Πηγή: Fimotro
...Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ;
«Δεν αλλάζω το ΠΑΣΟΚ, φτιάχνω κάτι το καινούριο. Το ΠΑΣΟΚ έγινε μέρος του συστήματος, που θέλω να αλλάξω».::
Τα παραπάνω αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα

Corriere della Sera με τίτλο «το άνοιγμα του Παπανδρέου
προς τον Τσίπρα: ναι στον διάλογο, αλλά για τις μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών δηλώνει ότι «πρέπει να ανανεωθούν οι ιδέες για τις οποίες πολέμησε, να μεταρρυθμιστεί η πολιτική και το ελληνικό κράτος προς μια πιο δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική κατεύθυνση, να ξανανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και να ενθαρρυνθεί η δημιουργικότητα των νέων, η οποία σήμερα ταπεινώνεται από ένα πελατειακό σύστημα».

Ο Ιταλός απεσταλμένος Πάολο Βαλεντίνο τονίζει ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου πλήρωσε ένα πολύ υψηλό τίμημα εξαιτίας του πολιτικού του θάρρους», διότι «αν το 2011 δεν είχε προτείνει να τεθεί υπό την κρίση δημοψηφίσματος το πρόγραμμα λιτότητας, θα ήταν, πιθανώς, ακόμη στην εξουσία, αλλά, αν το δημοψήφισμα αυτό είχε προκηρυχθεί και το είχε πιθανώς, κερδίσει, η Ιστορία των τελευταίων αυτών χρόνων θα είχε πάρει μια διαφορετική τροπή».

«Η λαϊκή εντολή θα είχε απομακρύνει την αβεβαιότητα και, ίσως, θα είχε αποθαρρύνει την κερδοσκοπία», σημειώνει.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, «οι πιο αισιόδοξες δημοσκοπικές έρευνες δίδουν στο «Κίνημα» του Γιώργου Παπανδρέου το 5% της πρόθεσης ψήφου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, απαντά ότι «αν δεν αλλάξουν οι παραγωγικές δομές, οι επιπτώσεις του θα είναι εφήμερες» και θεωρεί ότι χρειάζονται «ιδιωτικές επενδύσεις και σύγχρονοι κανόνες, σημεία στα οποία ο Τσίπρας δεν αναφέρεται καθόλου».

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα «μπορεί, σε τελευταία ανάλυση, να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή του λαού μας, ενισχύοντας το εθνικιστικό, ξενοφοβικό, λιγότερο αλληλέγγυο κλίμα που υπάρχει ήδη στην Ευρώπη» προσθέτει.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί, πάντως, ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια θεαματική στροφή και δεχθεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, αρχίζοντας από τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, μπορεί και να συζητήσει ενδεχόμενη συνεργασία».

Ο κ. Παπανδρέου είναι της άποψης ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων και μερική μείωση του χρέους», αλλά μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ριζικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «για την υγεία, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και το φορολογικό σύστημα. Με τη δυνατότητα να υποβληθεί το πρόγραμμα αυτό, σε έγκριση των πολιτών με δημοψήφισμα».

Στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ καταλογίζει δυο κύρια λάθη: το ότι επέλεξε να πάει σε εκλογές το 2012, «χάνοντας πολύτιμο χρόνο» και το ότι «επικεντρώθηκε μόνο στην λιτότητα, στις περικοπές και στην επιβολή φόρων».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιώργος Παναδρέου τονίζει ότι ελπίζει πως δεν πρόκειται για ρεαλιστική επιλογή. Θεωρεί, όμως, πως «για το ότι το θέμα αυτό προέκυψε και πάλι, η ευθύνη βαρύνει τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον Τσίπρα», ενώ «υπήρξαν και απερίσκεπτες δηλώσεις από μέρους Ευρωπαίων ιθυνόντων».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τέλος, ζητά «μια νέα αλληλεγγύη», για να αποφευχθεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος, «η απειλή του εθνικισμού».
Keywords
Τυχαία Θέματα