Νέα έρευνα καταγράφει πόσο συχνά ψωνίζουν online οι έλληνες καταναλωτές
Φανατικοί διαδικτυακοί καταναλωτές είναι οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον δείκτη Masterindex και την πρώτη έρευνα για τις πανευρωπαϊκές τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πληρωμές.
Με την Ευρωπαϊκή αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 45% από το 2015 έως το 2018 , η έρευνα της Mastercard σε καταναλωτές περισσoτέρων από 20 χώρες της EEA (European Economic Area) καταδεικνύει ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους με πρόσβαση στο διαδίκτυο, αγόραζε
Ενώ η δημοφιλία του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι υψηλή σε όλη την Ευρώπη, η έρευνα αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες διαφορές από χώρα σε χώρα, κυρίως με βάση τη συχνότητα κατά την οποία οι καταναλωτές ψωνίζουν online, τον τύπο των προϊόντων που αγοράζουν και τις μεθόδους πληρωμής που επιλέγουν. Σε μία περίοδο όπου οι Ευρωπαίοι νομοθέτες αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα εμπόδια στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, ο δείκτης Masterindex αναδεικνύει διαφορετικές συνήθειες ανά χώρα, όταν πρόκειται για αγορές από e-shops άλλων χωρών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται οι πιο συχνοί χρήστες ηλεκτρονικού εμπορίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα ποσοστά των Πολωνών (9%), των Λιθουανών (9%) και των Ιταλών (8%) που ψωνίζουν online κάθε μέρα, είναι αντίστοιχα με εκείνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (8%). Ωστόσο, οι Βρετανοί ξεχωρίζουν σε ο, τι αφορά στην εβδομαδιαία δραστηριότητα (41%), με τους Ιρλανδούς (32%) και τους Γερμανούς (30%) να ακολουθούν. Στον αντίποδα, οι Φινλανδοί (17%), οι Εσθονοί (16%) και οι Δανοί (16%), είναι αρκετά απίθανο να αγοράσουν κάτι στο διαδίκτυο σε αυτή τη συχνότητα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα, όταν συγκρίνεται η ημερήσια με την εβδομαδιαία συχνότητα αγορών. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι κατηγορίες των αγαθών που οι καταναλωτές αγοράζουν online είναι λιγότερο πιθανό να είναι “καθημερινά αντικείμενα”. Ενδεικτικά, τα ρούχα και τα υποδήματα είναι μακράν η πιο δημοφιλής κατηγορία προϊόντων (48% Μ.Ο. στην EEA), με τα εισιτήρια (34%), τα ηλεκτρονικά (33%) και τα βιβλία (31%) να ακολουθούν.
Ωστόσο, οι αγοραστικές προτιμήσεις των καταναλωτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με τα αποτελέσματα να εκπλήσσουν κατά περίπτωση:
• Οι Βρετανοί online καταναλωτές (33%) είναι σε διπλάσιο βαθμό πιο πιθανό να αγοράσουν τα τρόφιμά τους (είδη παντοπωλείου) από το διαδίκτυο, σε σύγκριση με τους Ολλανδούς (16%), Γάλλους (15%) και Βέλγους (13%) γείτονές τους.
• Οι Έλληνες online καταναλωτές είναι τέσσερις φορές πιο ανοιχτοί στο να κλείσουν ταξίδια μακρινού προορισμού στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με τους Κροάτες.
• Παρατηρείται μία γεωγραφική τάση όπου Φινλανδία (31%), Σουηδία (22%) και Νορβηγία (22%) είναι οι μόνες χώρες με έναν στους πέντε online καταναλωτές να συμμετέχουν σε online τυχερά παιχνίδια.
Οι συμπεριφορές φαίνεται ότι ποικίλουν επίσης και στις μεθόδους πληρωμής που επιλέγονται για τις online αγορές. Στις Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία, οι πληρωμές μέσω online banking υπερτερούν σε διπλάσιο βαθμό, σε σύγκριση με αυτές μέσω καρτών. Αντίθετα, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, οι κάρτες παραμένουν μακράν η δημοφιλέστερη μέθοδος πληρωμής. Η έρευνα εστίασε επίσης και σε νέες μεθόδους πληρωμών, όπως τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallets), οι τραπεζικές εφαρμογές (banking apps) και το QR code scanning, με τα ευρήματα να καταδεικνύουν σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης σε αυτούς τους κλάδους. Ενώ υπάρχει μία σαφής πρόθεση ανά την Ευρώπη στη δοκιμή νέων τεχνολογιών, το ενδιαφέρον αυτό δεν αντανακλάται στην πραγματική χρήση. Ενδεικτικά, ενώ οι Ισπανοί online καταναλωτές είναι δυνητικά οι πιο ενθουσιώδεις στη χρήση των e-wallets, είναι αρκετά πίσω από τους Νορβηγούς (20%), τους Έλληνες (20%) και τους Φινλανδούς (19%) στη mobile χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Παρά τις διαφορετικές τάσεις όμως από χώρα σε χώρα, οι καταναλωτές ανά την Ευρώπη φαίνεται να μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τις online αγορές. Ο φόβος της απάτης είναι ο νούμερο ένα ανασταλτικός παράγοντας στις online αγορές, σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, αποτελεί μεγαλύτερο αντικίνητρο σε χώρες όπως η Ελλάδα (71%) και η Ισπανία (64%), απ’ ότι σε άλλες, όπως η Δανία (46%).
Σχετικά με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο (cross-border e-commerce) η εμπιστοσύνη καταγράφει μεγαλύτερη βαρύτητα για κάποιες εθνικότητες. Οι Γάλλοι online καταναλωτές που δεν αγοράζουν από άλλη χώρα, είναι σε διπλάσιο βαθμό πιο πιθανό να επικαλεστούν έλλειψη εμπιστοσύνης σε ξένα e-shops απ’ ότι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί και τέσσερις φορές πιο πιθανό απ’ ότι οι Πολωνοί και οι Τσέχοι.
Σε γενικές γραμμές όμως, ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας στις διασυνοριακές online αγορές δεν είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης ή ασφαλείας, αλλά η διαθεσιμότητα αξιόλογων εγχώριων επιλογών. Η έρευνα δείχνει ότι το 40% των online καταναλωτών στη Φινλανδία και την Πολωνία, που δεν αγοράζουν από τρίτη χώρα, αισθάνονται ότι τα διαδικτυακά καταστήματα στη χώρα τους ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ζητούμενά τους, με αντίστοιχη εμπιστοσύνη να παρατηρείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Αντίστοιχα, όταν οι καταναλωτές αποφασίσουν να αναζητήσουν κάτι έξω από τη χώρα τους, είναι αποτέλεσμα κάποιας ελκυστικής προσφοράς (40%) και όχι απλά θέμα διαθεσιμότητας (32%). Τα πιο δημοφιλή προϊόντα που αγοράζονται διασυνοριακά, είναι τα ρούχα και τα αξεσουάρ και υποδήματα (37%), με τα βιβλία, τη μουσική, τα DVDs και τα video games να ακολουθούν (21%).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Άνθρωποι που ρουφούν την ενέργειά μας! Όταν αντιληφθείτε τις παρακάτω συμπεριφορές απομακρυνθείτε από αυτούς… [video]
- Σήμερα η απόφαση για τον σώρρα – συγκέντρωση υπερ του έξω από το δικαστήριο!
- Αυτό δεν το έχετε ξαναδεί ποτέ: Τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας;
- Την εξαπάτησαν και βγήκε στην αυλή με 50.000 ευρώ και χρυσές λίρες
- Αθώος λόγω σχιζοφρένειας ο 20χρονος που σκότωσε την μητέρα του επειδή του είπε να κλείσει την τηλεόραση!
- Αντί να πιστέψουμε τον ηγέτη εμπιστευτήκαμε τον λαοπλάνο
- Καταργούνται τα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων! – Δείτε το λόγο…
- Διαπραγμάτευση με διαφωνίες ενώ πλησιάζει το Eurogroup
- Πέφτουν κεφάλια στην ΕΛ.ΑΣ. για το φιάσκο με τον ληστή που κρυβόταν στην ντουλάπα
- ΒΟΜΒΑ! Οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου κέρδισαν νομική μάχη για την ταυτότητά τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Σήμερα η απόφαση για τον σώρρα – συγκέντρωση υπερ του έξω από το δικαστήριο!
- Αθώος λόγω σχιζοφρένειας ο 20χρονος που σκότωσε την μητέρα του επειδή του είπε να κλείσει την τηλεόραση!
- Μετά το λίφτινγκ έρχονται και προσλήψεις στα αεροδρόμια από την fraport
- Νέα έρευνα καταγράφει πόσο συχνά ψωνίζουν online οι έλληνες καταναλωτές
- Δείτε πως υπολογίζεται το δώρο πάσχα
- Προσποιούμενος υπάλληλο της δεη, άρπαξε από ηλικιωμένη 50.000 ευρώ, λίρες και κοσμήματα!
- Σε… καλό δρόμο βλέπει τη διαπραγμάτεση ο ντ. τουσκ
- Επεσαν οι υπογραφές για την εξερεύνηση του τεμαχίου 10 στην κυπριακή αοζ
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Νέα έρευνα καταγράφει πόσο συχνά ψωνίζουν online οι έλληνες καταναλωτές
- Μετά το λίφτινγκ έρχονται και προσλήψεις στα αεροδρόμια από την fraport
- Αθώος λόγω σχιζοφρένειας ο 20χρονος που σκότωσε την μητέρα του επειδή του είπε να κλείσει την τηλεόραση!
- Δείτε πως υπολογίζεται το δώρο πάσχα
- Επεσαν οι υπογραφές για την εξερεύνηση του τεμαχίου 10 στην κυπριακή αοζ
- Σε… καλό δρόμο βλέπει τη διαπραγμάτεση ο ντ. τουσκ
- Προσποιούμενος υπάλληλο της δεη, άρπαξε από ηλικιωμένη 50.000 ευρώ, λίρες και κοσμήματα!
- Σήμερα η απόφαση για τον σώρρα – συγκέντρωση υπερ του έξω από το δικαστήριο!
- Πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς
- Χωρίς τρόλεϊ σήμερα η αθήνα 11:00 – 16:00
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τουσκ σε Τσίπρα: Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
- Τουσκ σε Παυλόπουλο: «Είμαστε πάρα πολύ κοντά» στο κλείσιμο της αξιολόγησης
- Δεν έχει τέλος η φρίκη - Νέες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
- Χαμός με παπά στη Λάρισα!! Χτύπησε άγρια κόρη και σύζυγο επειδή ήταν… Αποκάλυψη βόμβα στη δίκη
- Πασχαλινές δραστηριότητες για σένα και το παιδί σου!
- IKY: Πως θα πάρουν οι φοιτητές υποτροφίες από 200-380 ευρώ το μήνα
- Μεγάλες απώλειες για το Ισλαμικό Κράτος στη Ντέιρ Αλ Ζουρ – Ο στρατός της Συρίας στην αντεπίθεση
- Συλλέκτης η Τράπεζα της Ελλάδος -Διαθέτει συλλογή με αρχαία νομίσματα και αγγεία
- «Συμφωνία για Μανωλά στα 43 εκατ. ευρώ»