Νέο σχέδιο για τους μετανάστες θέλει η κυβέρνηση

09:40 6/11/2019 - Πηγή: Fimotro
Μετά την Κίνα επιστροφή στην καθημερινότητα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό

Αντιμέτωπη με την δύσκολη πραγματικότητα του μεταναστευτικού/προσφυγικού και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών από την μεταφορά πληθυσμών βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία δια του κυβερνητικού εκπροσώπου χαρακτήρισε χθες το ζήτημα εθνικό.

Ο Στέλιος Πέτσας παρουσίασε χθες τον προγραμματισμόγια το πώς θα κατανεμηθούν στην ενδοχώρα οι πρόσφυγες, σημειώνοντας ταυτόχρονα για τις αντιδράσεις ότι «οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός και αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες».

Το σχέδιο, το οποίο είναι

«ξεκάθαρη εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως είπε χθες ο κ. Πέτσας, είναι έτοιμο και αναμένεται να συζητηθεί σε σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται όριο στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια.

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με την μεταφορά ακόμη 4.000 ατόμων με προσφυγικό προφίλ στην ενδοχώρα έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020.

Στόχος της κυβέρνησης είναι και η ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας, ενώ προχωράει ο σχεδιασμός για την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους έχουν εισέλθει παράνομα και δεν δικαιούνται άσυλο.

Οι υπόλοιπες δομές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στην ενδοχώρα θα είναι ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν οικογένειες με παιδιά, ενώ όπου υπάρχουν ανοικτές δομές θα παραμείνουν σε λειτουργία και θα φιλοξενούν άτομα εφόσον υπάρχει χωρητικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός βρίσκεται στην τελική ευθεία και ο στόχος είναι να μην επιβαρύνονται συγκεκριμένες περιοχές έναντι άλλων. Για παράδειγμα, το πλαφόν του 1% στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ηπειρο έχει ξεπεραστεί και στόχος είναι να μειωθεί. Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό έχει ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ την επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εξάλλου, το θέμα πήρε χθες μεγάλες διαστάσεις από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος χαρακτήρισε σαδισμό και κτηνωδία τις κινήσεις ομάδων με στόχο να προκαλέσουν τους μουσουλμάνους πρόσφυγες, στήνοντας μπάρμπεκιου και καταναλώνοντας αλκοόλ έξω από προσφυγικές δομές. Ο κ. Γιαννούλης ζήτησε ποινές για όσους προσβάλουν την θρησκευτικό αίσθημα των Μουσουλμάνων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης του απάντησε ότι δεν μπορούμε να περιορίζουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. «Να υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και υπό προϋποθέσεις αλκοόλ. Δεν μπορεί να έρθει υπήκοος τρίτης χώρας και να επιβάλλει τις απόψεις του. Είναι απαράδεκτη η τοποθέτηση σας κ. Γιαννούλη, γιατί περιορίζει δικαιώματα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Γιατί να περιοριστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων; Με ποια λογική;» είπε ο κ. Κυρανάκης.

Παρά την υπερβολή στο αίτημα Γιαννούλη να υπάρξει ποινή για τέτοιες συμπεριφορές και την αντίδραση Κυρανάκη που αρνήθηκε να βάλει το θέμα προς συζήτηση, ούτε με την μορφή μιας προτροπής προς τους πολίτες, τέτοιες κινήσεις από την πλευρά πολιτών προκαλούν το θρησκευτικό αίσθημα των προσφύγων και δυναμιτίζουν την ειρηνική συνύπαρξη, κάτι που δεν συνάδει με την ανεκτικότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κρίνεται νούμερο ένα ζήτημα από τους ίδιους τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα