Νικος ξυδακης: η ελλαδα δε θα προχωρησει σε βιαιες απωθησεις προσφυγων...

16:00 10/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και με την βοήθεια του ευρωπαϊκού οργανισμού...
Frontex, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων, κάτι που άλλωστε, όπως είπε, αντίκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, επανέλαβε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, κατά τις συνομιλίες που είχε το απόγευμα της Τρίτης στην Μπρατισλάβα
με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα, καθώς και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Η Μπρατισλάβα, είναι ο δεύτερος σταθμός της τριήμερης περιοδείας ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις, που πραγματοποιεί από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στις τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφυγική κρίση, δηλαδή, Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Στις σημερινές συνομιλίες του με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Ξυδάκης επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απούσα για μια πενταετία, όσο εξελισσόταν η συριακή κρίση και είναι πλέον ώρα να αναλάβει άμεσα ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του ο Μίροσλαβ Λάιτσακ ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός hot spot ή με άλλο τρόπο που θα υποδειχθεί από την Ελλάδα, κάτι για το οποίο τον ευχαρίστησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα σε γεύμα εργασίας, και στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ τους, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην προσφυγική κρίση και στην επικείμενη Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει τον Σλοβάκο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβαν Κόρτσοκ, για τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να διαχειριστεί το ιστορικών διαστάσεων, προσφυγικό φαινόμενο σε συνεργασία με την Frontex και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειές της για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα συμβάλλουν στην ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών, και αυτό γίνεται πλέον και με τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επισήμανε, όμως, πως πέρα από τα τεχνικά ζητήματα είναι απαραίτητο το προσφυγικό να τύχει κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης.

Αναφέρθηκε επίσης, στο πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και το οποίο υποχρεώνει την Τουρκία να απαντά στα ελληνικά αιτήματα επιστροφής παράτυπων μεταναστών, το αργότερο εντός επτά ημερών, για να έχει πρακτικό αντίκρισμα. Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των προσφυγικών ροών, ενώ παρατήρησε, πως το κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Από την πλευρά του, ο Ιβάν Κόρτσοκ επισήμανε πως η Ευρώπη πέρασε δυσκολίες αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση, αλλά τα κατάφερε, ενώ ενημέρωσε τον Έλληνα συνομιλητή του για τις προετοιμασίες της Σλοβακίας, ενόψει της ανάληψης, για πρώτη φορά από μέρους της, της ευρωπαϊκής προεδρίας. Επιπλέον, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την πλευρά της Ελλάδας καθώς και για την πορεία του Ελληνικού Οικονομικού Προγράμματος.

Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος, ο Νίκος Ξυδάκης τόνισε πως, η επιδιωκόμενη από την Ελλάδα, σύντομη και θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει τα απαραίτητα αισιόδοξα μηνύματα που θα επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία, ενώ αναφερόμενος στην πρώτη προεδρία της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ. από την ένταξή της στην ΕΕ το 2004), σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θυμόμαστε με χαρά πως η υπογραφή της προσχώρησης της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στην Αθήνα και μάλιστα στη Στοά του Αττάλου».

«Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, μια περίοδο κατακερματισμού και εθνικών αντιπαραθέσεων. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν πιστεύουμε στην πολιτική της δημιουργίας φραχτών», συμπλήρωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ν. Ξυδάκης προσκάλεσε τον Ι. Κόρτσοκ να επισκεφθεί την Ελλάδα, ο οποίος, από την πλευρά του, αποδεχόμενος την πρόσκληση, επισήμανε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει περαιτέρω στενή συνεργασία στο μέλλον.

Η περιοδεία του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, μετά τη Βιέννη και την Μπρατισλάβα, ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη, στη Βουδαπέστη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σάντορ Πίντερ, τον υφυπουργό Επικρατείας αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάκας Σάμπολτς και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας, Ιστβαν Μίκολα.
Keywords
Τυχαία Θέματα