Ντράγκι: αυτό το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το qe

16:43 7/9/2017 - Πηγή: Fimotro

Tα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστεί ως τον Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα, μέχρι να υπάρξει μια βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Επισήμανε ωστόσο πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει αυτό το φθινόπωρο για τη ρύθμιση των

εργαλείων άσκησης της νομισματικής πολιτικής μετά το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε πως οι περισσότερες αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στο outlook για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες εκτιμήσεις. O ίδιος υπογράμμισε πως η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε ένα πιο ισχυρό πληθωρισμό, προσθέτοντας πως αυτό καθιστά αναγκαία την υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2017 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,9%. Το 2018 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8% και το 2019 στο 1,7%.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη άνοδο του ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως οι μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία αποτελούν μια πηγή ανησυχίας.

Σε ερώτηση για το αν το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε στη διήμερη συνεδρίαση για την περιστολή του QE, ο κ. Nτράγκι απάντησε πως τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Πρόσθεσε ωστόσο πως υπήρξε μια προκαταρκτική συζήτηση διάφορων σεναρίων για το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε σεναρίου, σημείωσε ο ίδιος. Αντίθετα, όπως τόνισε, δεν υπήρξε συζήτηση για αλλαγές στο λεγόμενο όριο του εκδότη.

Keywords
Τυχαία Θέματα