Ντραγκι: υποχωρηση της οικονομικης ενοποιησης στην ευρωπη

22:14 26/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Τις θεσμικές ανεπάρκειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τη λανθασμένη αξιολόγηση κάποιων εξελίξεων στην αγορά επικαλέσθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ως βασικές αιτίες πίσω από την υποχώρηση που βίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το...
2011, στη μακροχρόνια προσπάθεια ενοποίησης (integration) της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Οι θεσμικές δομές που είχαμε αποδείχτηκαν αδύναμες να υποστηρίξουν την ενιαία αγορά σε καιρούς κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι κατά την εναρκτήρια
ομιλία που εκφώνησε σε συνέδριο που διοργανώνει σήμερα, 26 Απριλίου, η ΕΚΤ. «Η ρύθμιση, η επίβλεψη και η διαχείριση της κρίσης οργανώθηκαν σε εθνικές γραμμές [και] αυτή η προσέγγιση ήταν ανήμπορη να αποτρέψει επαρκώς το σχηματισμό κινδύνων», συνέχισε.

«Όταν οι κίνδυνοι υλοποιήθηκαν, οι κατακερματισμένες ρυθμίσεις για τη διαχείριση της κρίσης οδήγησαν σε πολιτικές αντιδράσεις που ήταν λογικές από την [εκάστοτε] εθνική οπτική γωνία, αλλά υποδεέστερες του ιδανικού από την ευρωπαϊκή», προσέθεσε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό το σπασμένο μοντέλο «έδωσε κίνητρο στις τράπεζες να υποχωρήσουν πίσω από τα σύνορα».

Η σύνδεση αδύναμων τραπεζών με υπερχρεωμένα κράτη θεωρείται ένας από τους μεγάλους εναπομείναντες κινδύνους για την ευρωζώνη, καθώς η εν λόγω αλληλεξάρτηση ουσιαστικά οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο υποβάθμισης του αξιόχρεου των κρατών και των ιδιωτικών τραπεζών που λειτουργούν ως δανειστές τους.

Πρωτύτερα, ο κ. Ντράγκι είχε στρέψει τα βέλη του στην «πλήρη συμπίεση» της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ χωρών της Γηραιάς Ηπείρου πριν από το 2007. «Ενώ η συμπίεση είχε ερμηνευθεί ως μία ένδειξη οικονομικής ενοποίησης, ήταν στην πραγματικότητα ένα σημάδι συστηματικής υποτιμολόγησης του κινδύνου δανεισμού», επεσήμανε. Αυτή η παρερμηνεία έδωσε τη δυνατότητα σε χώρες της περιφέρειας να δανειστούν ποσά δυσανάλογα με το ΑΕΠ τους, χάρη στο χαμηλό κόστος δανεισμού.

«Η υπόθεση ήταν πως η οικονομική ενοποίηση ήταν μία συνεχόμενη διαδικασία, ένας μονόδρομος» συνέχισε ο κ. Ντράγκι. «Όμως η οικονομική κρίση επέδειξε ότι δεν μπορούμε να εκλαμβάνουμε την ενοποίηση ως κάτι δεδομένο».

Κατά το δεύτερο μέρος του λόγου του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εστίασε το ενδιαφέρον του στα μέσα που έχουν επιστρατευθεί προκειμένου να υπερπηδηθούν τα εμπόδια αυτά και να επανέλθει η Ευρώπη στο δρόμο της ενοποίησης. Ο κ. Ντράγκι τόνισε τη σημασία των δανειοδοτικών μηχανισμών της ευρωζώνης, του προσωρινού EFSF και του μόνιμου ESM, ενώ αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην «αναμόρφωση» του πλαισίου ρύθμισης, επίβλεψης και μακροοικονομικής αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τέλος, ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε πως η ΕΕ βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης ενός αναθεωρημένου μηχανισμού που θα επιτρέπει την «αντιμετώπιση των υστερήσεων» που διαπιστώθηκαν λόγω της κρίσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα