Ο ερντογαν τα αφηνει ολα ανοιχτα για την θανατικη ποινη

12:11 19/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Μπορεί η ευρωπαϊκή και, εν μέρει, η διεθνής κοινότητα να έχει απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις στον Ερντογάν να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση ενδέχεται να θέσει...
σε κίνδυνο ακόμη και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά οι προειδοποιήσεις δεν φαίνεται να πτοούν τον Τούρκο Πρόεδρο που αρνείται κατηγορηματικά να αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της για τα χιλιάδες άτομα που συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε την Παρασκευή.
«Υπάρχει ένα σαφές έγκλημα προδοσίας και το αίτημά σας δεν θα μπορούσε ποτέ να απορριφθεί
από την κυβέρνησή μας», δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN στο προεδρικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινοβουλευτική απόφαση για το θέμα, δηλαδή να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, και ο ίδιος, ως πρόεδρος, θα κυρώσει όποια απόφαση λάβει η Βουλή.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά το πραξικόπημα, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το υποτιθέμενο αίτημα μερίδας του τουρκικού λαού για επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες: «Γιατί θα πρέπει να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στη φυλακή τα επόμενα χρόνια; - Αυτό λέει ο κόσμος».
Όπως υποστηρίζει, η επαναφορά της θανατικής ποινής είναι κάτι που ζητά ο κόσμος που έχασε συγγενείς, γείτονες, παιδιά και θέλουν να κλείσει γρήγορα η υπόθεση. «Ο κόσμος πονάει, οπότε είναι πολύ ευαίσθητος και εμείς οφείλουμε να ενεργήσουμε με μεγάλη σύνεση και ευαισθησία», προσθέτει, σχολιάζοντας το υποτιθέμενο «λαϊκό αίτημα», την ώρα που έρχονται στο φως πάμπολλα στοιχεία για τη σαρωτική επιχείρηση «εκκαθάρισης» που έχει ήδη δρομολογήσει σε Δημόσιο, στρατό και Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 7.543 άτομα, εκ των οποίων οι 6.038 είναι στρατιωτικοί, οι 755 δικαστικοί και 650 πολίτες. Επίσης είπε ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 2.755 δικαστικοί και 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών.
Το υπουργείο Οικονομικών, συγκεκριμένα, έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 υπαλλήλους του σε όλη τη χώρα για τις διασυνδέσεις που φέρονται να έχουν με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί για την έξοδο των πολιτών από τη χώρα.
Σχεδόν 9.000 εργαζόμενοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί και χωροφύλακες, απολύθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε επίσης το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε, την επομένη του πραξικοπήματος, ορκίστηκε ότι οι υπεύθυνοι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτήν την προδοσία».
Σημειώνεται πως η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, όμως οι εκκλήσεις για την επαναφορά της εντάθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κυβέρνησης.
«Δώστε μας τον Γκιουλέν»
Ερωτηθείς τι θα κάνει αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να προχωρήσουν στην έκδοση του Γκιουλέν, ο Ερντογάν απαντά ότι υπάρχει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την έκδοση εγκληματιών.
«Ζητάς την έκδοση κάποιου ατόμου, είσαι στρατηγικός εταίρος μου και εγώ υπακούω, τηρώ τη συμφωνία, αλλά εσύ δεν κάνεις το ίδιο - θα έπρεπε να υπάρχει αμοιβαιότητα σε αυτού του είδους τα πράγματα», λέει χαρακτηριστικά, απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίηση για πιθανά αντίποινα προς την άλλη πλευρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εισαγγελείς και αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες σήμερα και στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, η οποία χρησιμοποιείται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως υποψιάζονται ότι η βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, χρησιμοποιήθηκε για να ανεφοδιαστούν τα μαχητικά αεροσκάφη στα οποία έκαναν «πειρατεία» στασιαστές αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων την Παρασκευή.
Εκκληση για αυτοσυγκράτηση από τις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
«Αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο Έρνεστ τόνισε πως δεν είναι έτοιμος «να κρίνει» συγκεκριμένες ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον πρόσφερε να βοηθήσει την Τουρκία στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Η Τουρκία έχει καλέσει τις ΗΠΑ να παραδώσουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα από την Άγκυρα για έκδοση του Γκιουλέν, ενώ έχουν αποσαφηνίσει ότι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία έκδοσης.
«Ο ισχυρισμός ότι με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο στον κ. Γκιουλέν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα έκδοσης», σημείωσε ο Έρνεστ.
Keywords
Τυχαία Θέματα