Ο γιος του μπακαλη που θα ζουσε σαν πριγκηπας

10:33 11/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Από το : Κουρδιστό Πορτοκάλι
Φραγκφούρτη 1968. Το σύμπαν φέρνει κοντά δύο εξέχοντες σοσιαλιστές: Τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Ανδρέα Παπανδρέου.Αθήνα 23 Ιουνίου 1996. Ο Άκης αποχαιρετά τον άνθρωπο του οποίου υπήρξε η σκιά του επί 31
ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με το σχετικό...

ανέκδοτο, όταν ρωτούσες τον Άκη τι ώρα είναι, εκείνος απαντούσε-Ότι ώρα πει ο Πρόεδρος.Τα χρόνια που ακολούθησαν θα ήταν για τον Τσοχατζόπουλο μια νύχτα αξημέρωτη στο «Περιβόλι του Ουρανού», γεμάτη έρωτες, χρήμα και ζειμπέκικα, παρότι ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του θα εξομολογηθεί: «Πρέπει να σας πω ότι προτιμώ την κλασική μουσική. Στη Γερμανία πήγαινα τακτικά στο θέατρο. Προτιμώ Βάγκνερ, Μπετόβεν αλλά και Στράους. Αγαπημένο μου έργο «Ο Τριστάνδος και η Ιζόλδη»…»Ο ίδιος ποτέ δεν μπόρεσε να χωνέψει την ήττα του από τον Σημίτη στις εσωκομματικές εκλογές του 1996.ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΗΟ πατέρας του Ευάγγελος, πρόσφυγας από την Πόλη, έφτασε στη Θεσσαλονίκη το 1926. Εδώ γνώρισε τη μητέρα του Αρετή Γεωργάκη, από τα Γιάννενα. Παντρεύτηκαν το 1939, την ίδια χρονιά γεννήθηκε ο Άκης στο ζώδιο του Τοξότη. Λίγο αργότερα η οικογένεια θ αποκτούσε άλλα δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Κώστα.Στην οδό Κομνηνών 24, στην αγορά Μοδιάνο, τη γειτονιά με τα ανθοπωλεία, ήταν το πατρικό σπίτι του Ακη στη Θεσσαλονίκη. Στην οδό Ερμού, στη Στοά Μοδιάνο, βρισκόταν το κατάστημα αλλαντικών των αδελφών Τσοχατζόπουλου, οικογε­νειακή επιχείρηση, με το όνομα «Αλλαντικά Τσοχατζόπουλου. Ποιότης Άλφα», όπως έλεγε η ταμπέλα έξω από το μαγαζί της οικογένειας, που είχε φέρει τις συνταγές για καλά αλλαντικά, λουκάνικα και σαλάμια από την Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος στις διακοπές πούλαγε σάντουιτς στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και πήγαινε για προπόνηση στην εφηβική ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ.
Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών κατέβηκε στην Αθήνα να δώσει εξετάσει, στη Σχολή Ικάρων. Οι γιατροί όμως είχαν άλλη γνώμη. «Μου βρήκαν συστολικό φύσημα του μυο­καρδίου. Δεν αισθάνθηκα, μέχρι σήμερα, να έχω κανένα πρόβλημα, αλλά τό­τε με έκοψαν!» θα πει ο ίδιος μιλώντας στον (τότε) δημοσιογράφο Θοδωρή Ρουσόπουλο-η συνέντευξη δόθηκε το 1997. Τον Απρίλιο του 1959 έφυγε για τη Δυτική Γερμανία. Εγκαταστάθηκε στο Μόναχο γιατί τον δέχτηκαν στο Πολυτεχνείο και συνεχίζει να δουλεύει και εκεί, παράλληλα με τις σπουδές στο Πολυτεχνείο. Μεταξύ άλλων, πλύσιμο πιάτων και ποτηριών, σερβιτόρος, οδηγός, εκφορτωτής, σε εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών, ως και θερμαστής καζανιών και στις τρεις βάρδιες.
Παρέμεινε 16 χρόνια στο εξωτερικό μια και ήρθε η Χούντα, και το 1968 μεσολάβησε η αφαίρεση της ελληνικής του ιθαγένειάς.
Το 1964 πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού και ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Την ίδια χρονιά 25 ετών, παντρεύεται την Γκούντρουν Μολντενχάουερ. Γεννιέται η κόρη τους Αρετή και πέντε χρόνια αργότερα, το 1969, ο γιος τους Αλέξης.
Το 1972 ανοίγει στο Μόναχο το γραφείο τεχνικών και οικονομικών μελετών «Plan & Bau GmbH».Όταν πέφτει η χούντα εγκαταλείπει τα πάντα, φορτώνει τα πράγμα
Keywords
Τυχαία Θέματα