Ο ισημερινός χορηγησε πολιτικο ασυλο στον ασανζ

17:07 16/8/2012 - Πηγή: Fimotro

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωσε ότι η χώρα του έκανε δεκτό το αίτημα του Τζούλιαν Ασάνζ για χορήγηση πολιτικού ασύλου, δύο μήνες αφότου ο ιδρυτής του Wikileaks, αντιμέτωπος με την προοπτική έκδοσής...
του στη Σουηδία, βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο Πατίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για «ανοιχτή απειλή» προς τον Ισημερινό ότι θα εισβάλει στην πρεσβεία του για να συλλάβει τον Ασάνζ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά
του.

Από την πλευρά του, το Φόρεϊν Όφις εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την απόφαση του Ισημερινού. «Είμαστε απογοητευμένοι με την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισημερινού, ότι ο Ισημερινός προσέφερε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, καθώς ο κ. Ασάνζ έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές για έφεση, οι βρετανικές αρχές έχουν δεσμευτική υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σιυηδία. Θα τηρήσουμε αυτή την υποχρέωση», τόνισε.

Ο 41χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο, μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας να επανεξετάσει την έφεσή του κατά της απόφασής για έκδοσή του στη Σουηδία. Η Σουηδία έχει ζητήσει την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για βιασμό. Ο ίδιος όμως εκφράζει το φόβο ότι αν τελικά εκδοθεί, η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για τη δημοσίευση περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπό του.

Σε έντονο ύφος ο υπουργός Εξωτερικών είχε καταγγείλει νωρίτερα τις «απειλές», όπως είπε, των βρετανικών αρχών περί επικείμενης εισβολής στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, αν δεν παραδοθεί στην αστυνομία ο ιδρυτής των Wikileaks.
Keywords
Αναζητήσεις
ασανζ ασυλο
Τυχαία Θέματα