Ο κορονοϊός δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο

09:35 19/3/2020 - Πηγή: Fimotro
Η έρευνα που το αποδεικνύει

Μία από τις πλέον δημοφιλείς θεωρίες, για τον κορονοϊό, από τη στιγμή που αυτός εμφανίστηκε στη Γουχάν της Κίνας τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι ότι αποτελεί εργαστηριακό κατασκεύασμα των επιστημόνων, το οποίο είτε και «ξέφυγε» από τα όρια των εργαστηρίων κατά λάθος είτε εσκεμμένα μεταδόθηκε στους ανθρώπους με δόλιους σκοπούς. Ευτυχώς, για την πίστη μας στο ανθρώπινο είδος και την ψυχική μας υγεία τώρα που είμαστε στην απομόνωση, αποδεικνύεται πως αυτή η θεωρία δεν ευσταθεί.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Medicine» και αναδημοσιεύει το Science

Daily αναφέρει πως ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 που έχει προκαλέσει την πανδημία COVID-19 δεν κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο αλλά αποτελεί προϊόν φυσικής εξέλιξης.

Τα δύο πιθανά σενάρια προέλευσης του ιούΣτο πρώτο σενάριο, οι επιστήμονες κλίνουν στη νυχτερίδα ως την πιο πιθανή πηγή μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο, καθώς αυτός ο κορονοϊός που πλήττει τώρα τον πλανήτη μοιάζει πολύ με έναν κορονοϊό των νυχτερίδων. Αυτό που, ωστόσο, κάνει αποτελεί σημαντική λεπτομέρεια εδώ είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσης μετάδοσης του ιού από νυχτερίδα σε άνθρωπο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μεσολάβησε κάποιος ξενιστής.Το δεύτερο σενάριο προέλευσης του ιού θέλει μία μη παθογόνο εκδοχή του ιού να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιον ζωικό ξενιστή και στη συνέχεια να έγινε μετάλλαξή του σε παθογόνο εκδοχή για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Είναι ενδεικτικό ότι μερικοί κορονοϊοί από παγκολίνους (θηλαστικά που συναντάμε στην Ασία και την Αφρική) έχουν γενετική δομή που μοιάζει πολύ με εκείνη του SARS-CoV-2. Ένας κορονοϊός από παγκολίνο θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταδοθεί σε έναν άνθρωπο, είτε απευθείας είτε μέσω ενός ζωικού ξενιστή (όπως οι νυφίτσες). Σε αυτή την περίπτωση, η μετάλλαξη του ιού για τα ανθρώπινα κύτταρα θα μπορούσε να αποδειχθεί τόσο μολυσματική και να έχει ως αποτέλεσμα μια πανδημία (όπως συμβαίνει και στις μέρες μας).

Keywords
Τυχαία Θέματα