Ο κορωνοϊός πυροδοτεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τον κόσμο σε μια περίοδο άφθονης σοδειάς και επαρκών αποθεμάτων τροφίμων, ωστόσο, το ντόμινο που προκάλεσαν ο προστατευτισμός και οι περιορισμοί του, οι διαταράξεις στις μεταφορές καθώς και τα προβλήματα στην επεξεργασία τροφίμων, έχουν εξαρθρώσει την παγκόσμια αλυσίδα προμήθειας τροφίμων, θέτοντας σε ιδιαίτερο κίνδυνο τις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη.
«Μπορείς να έχει επισιτιστική κρίση ενώ έχει πολλά τρόφιμα. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Abdolreza Abbassian, οικονομολόγος του FAO,
Οι τιμές για βασικά προϊόντα όπως το ρύζι και το σιτάρι έχουν κάνει άλμα σε πολλές πόλεις, εν μέρει λόγω των πανικόβλητων αγορών που προκλήθηκαν από τους περιορισμούς στις εξαγωγές που επέβαλλαν οι χώρες στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν πως οι ίδιες θα έχουν επαρκείς προμήθειες. Οι διαταράξεις στο εμπόριο και τα lockdown καθιστούν ακόμα δυσκολότερη τη μεταφορά προϊόντων από τα χωράφια στις αγορές, στις μονάδες επεξεργασίας και στα λιμάνια, με αποτέλεσμα ορισμένα τρόφιμα να σαπίζουν στα χωράφια.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο ξεμένουν από χρήμα, καθώς οι οικονομίες συρρικνώνονται και τα εισοδήματα μειώνονται ή και εξαφανίζονται. Οι υποτιμήσεις νομισμάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό ή οι υποτιμήσεις εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, έχουν εντείνει τα προβλήματα αυτά, καθιστώντας ακριβότερα τα εισαγόμενα τρόφιμα.
«Στο παρελθόν, πάντα αντιμετωπίζαμε είτε μια κρίση από την πλευρά της ζήτησης, ή από την πλευρά της προσφοράς. Τώρα όμως είναι και τα δύο –μια κρίση προσφοράς και ζήτησης ταυτόχρονα και σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP). «Αυτό καθιστά την κρίση πρωτοφανή και αχαρτογράφητη».
Το WFP προειδοποιεί πως πάνω από 30 έθνη μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με λιμούς πριν το τέλος του έτους, κάτι που θα μπορούσε να φέρει επιπλέον 130 εκατ. ανθρώπους στο χείλος της ασιτίας.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, σε αυτάρκη αγροτικά κράτη όπως είναι οι ΗΠΑ, η επίπτωση μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη. Ενώ έχει μειωθεί κάπως η ποικιλία στα ράφια των σούπερ μάρκετ και ο κλάδος της επεξεργασίας κρεάτων έχει αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, ωστόσο δεν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις τροφίμων. Άλλες χώρες όμως, φτωχές και εύπορες, αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις ως προς το πώς θα διασφαλίσουν πως ο πληθυσμός τους θα έχει αρκετά για να τραφεί τους επόμενους μήνες και τα επόμενα έτη.
Το Νότιο Σουδάν είναι μια από τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο. Τα στοιχεία του FAO δείχνουν πως οι τιμές του σιταριού στην πρωτεύουσα Τζούμπα έχουν εκτιναχθεί κατά 62% από τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές της κασάβα (ταπιόκα) έχουν αυξηθεί κατά 41%. Στην πόλη Τσεννάι της Ινδίας, οι τιμές της πατάτας έχουν αυξηθεί κατά 27% από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, ενώ στην Γιανγκόν της Μιανμάρ, οι τιμές του γκραμ (είδος ρεβυθιού) έχουν αυξηθεί κατά 20%.
Καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως θα χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού, τα ζητήματα logistics μπορεί να επιλυθούν, τα σύνορα μπορεί να αρχίσουν να ανοίγουν και το εμπόριο τροφίμων να αυξάνεται, ωστόσο είναι ασαφές το πόσοι μήνες θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό –κάτι που εξαρτάται από τη μελλοντική πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κατά τους οικονομολόγους, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη συνέχεια είναι τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία όχι μόνο να επηρεάσουν τα υφιστάμενα αποθέματα τροφίμων, αλλά και τη σπορά και συγκομιδήτων επόμενων μηνών. Αυτή ήδη συμβαίνει σε ορισμένα μέρη του κόσμου, την ώρα που σμήνη ακρίδων τρώνε τεράστιες σπαρμένες εκτάσεις στην Αφρική και στην Ασία.
Παράλληλα, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μεταφορά προϊόντων από τα χωράφια προς τις τοπικές αγορές, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι τροφίμων να καταλήγουν να σαπίζουν, ενώ τα προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές έχουν καταστήσει απαγορευτικά ακριβή ή και αδύνατη τη μεταφορά πολλών ευπαθών αγαθών, ιδιαίτερα φρούτων, λαχανικών και ψαριών, από τους παραγωγούς στους καταναλωτές.
Έτσι, εν μέσω της αβεβαιότητας, πολλοί μεγάλοι εισαγωγείς τροφίμων αντιδρούν αποθηκεύοντας μεγάλες ποσότητες βασικών αγαθών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι τιμές.
Η Wall Street Journal υπενθυμίζει πως οι ελλείψεις τροφίμων έχουν προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας, με πιο πρόσφατη την οικονομική κρίση του 2008 που οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, συμβάλλοντας στις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης. Και σήμερα, πολλές κυβερνήσεις ανησυχούν πως τα προβλήματα στην αλυσίδα προμήθειας τροφίμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρόμοιες εξεγέρσεις.
The post Ο κορωνοϊός πυροδοτεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Επιστήμονες προειδοποιούν: «Αυτό που ζήσαμε το 2020 δεν είναι τίποτα» – «Έρχονται πολύ χειρότερα»
- Κύπρος: Νέα στοιχεία για τον αδελφοκτόνο - Είχε κόψει και τα φρένα του οχήματος της 21χρονης
- Θρήνος: Πέθανε πριγκίπισσα – Ήταν μόλις 31 ετών
- Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τις δηλώσεις - Πότε θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα
- ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ: Μετακινήσεις εκτός Νομού- Προσωπικός αριθμός
- ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα πανω κάτω στις συντάξεις Ιουνίου 2020 ΕΦΚΑ, επικουρικές – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
- Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις συντάξεις ιουνίου
- Απόφαση: Τρόπος επαναλειτουργίας Κολλεγίων, ΙΕΚ, ΣΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ
- Αίσιο τέλος για την 31χρονη Μαρίνα από το Κερατσίνι
- Έτσι θα ανοίξουν την κυριακή οι εκκλησίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις συντάξεις ιουνίου
- Έτσι θα ανοίξουν την κυριακή οι εκκλησίες
- Spiegel: αρχές ιουνίου οι μπουλντόζες στο ελληνικό
- Ο κορωνοϊός πυροδοτεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση
- Δέκα παιδιά με covid-19 και καβασάκι στην ιταλία
- Κατάρ: τρία χρόνια φυλακή σε όποιον βγει έξω χωρίς μάσκα
- H νόσος covid-19 χτυπά ολόκληρο τον οργανισμό
- Σεβ: πώς πρέπει να κινηθεί η ελλάδα στη μετά κορωνοϊό εποχή
- Παραδίδεται σήμερα η ανανεωμένη πλατεία ομονοίας
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Ο κορωνοϊός πυροδοτεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση
- Σεβ: πώς πρέπει να κινηθεί η ελλάδα στη μετά κορωνοϊό εποχή
- Παραδίδεται σήμερα η ανανεωμένη πλατεία ομονοίας
- Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις συντάξεις ιουνίου
- Έτσι θα ανοίξουν την κυριακή οι εκκλησίες
- Spiegel: αρχές ιουνίου οι μπουλντόζες στο ελληνικό
- Κατάρ: τρία χρόνια φυλακή σε όποιον βγει έξω χωρίς μάσκα
- H νόσος covid-19 χτυπά ολόκληρο τον οργανισμό
- Δέκα παιδιά με covid-19 και καβασάκι στην ιταλία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
- «Ευχαριστούμε» από τον μικρό Ανδρέα από την Κύπρο
- ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ: Μετακινήσεις εκτός Νομού- Προσωπικός αριθμός
- Ο Σχοινιάς από ψηλά χωρίς ούτε μια ομπρέλα! (Video)
- Αλ. Χαρίτσης: Η έκτασή της κρίσης έχει να κάνει και με τις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές
- Ο ΕΦΕΤ ξεκαθαρίζει εάν ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω των τροφίμων
- Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ανδρέας Μονογυιός
- ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ: Πληρωμή ΟΠΕΚΑ, επίδομα παιδιού α21, ΚΕΑ επίδομα ενοικίου
- Web Development e-Learning Academy: Το πιο ολοκληρωμένο σεμινάριο Web Development στην Ελλάδα επιστρέφει online!
- ΠΟΤΕ ΠΕΦΤΕΙ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ- Εορτολόγιο : Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Μαΐου