Ο λαφαζανης συναντα τους ευρωπαιους εταιρους του στη σκια του ''οχι'' για ιδιωτικοποιησεις - ενεργεια...

20:45 8/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Με ενδιαφέρον περιμένουμε τα μηνύματα που θα σταλούν από το Λουξεμβούργο, στο οποίο μετέβη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης...
για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ο κ. Λαφαζάνης έχει ξεκαθαρίσει με λόγια και πράξεις ότι επιθυμεί να κινείται βάσει ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής, επιθυμώντας πολύπλευρες συνεργασίες. Θα αποτελέσει έκπληξη λοιπόν
αν οι τοποθετήσεις του κινηθούν διαφορετικά από ό,τι στο παρελθόν όταν κατέκρινε την ενεργειακή ένωση κάνοντας λόγο για νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και πρόθεση της ΕΕ να ελέγχει εκ των προτέρων συμβάσεις κρατών-μελών με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ρωσία.

Υπό τη σκιά, λοιπόν, των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των προτάσεων των δύο πλευρών οι ομόλογοι του κ. Λαφαζάνη θα συζητήσουν θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ενεργειακή ένωση, καθώς και τη στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απόκλιση στις απαιτήσεις των δανειστών και στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που ίσως αποτελέσει θέμα συζήτησης σήμερα, καθώς ο Έλληνας υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υποχωρεί. Η Τρόικα επιμένει στην διάσπαση της ΔΕΗ και στην ιδιωτικοποίηση της “μικρής” ΔΕΗ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ. Παρά ταύτα, στο σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά δεν περιλαμβάνονται οι παραπάνω αποκρατικοποιήσεις (μόνο ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται στη λίστα), αλλά μόνο μία σειρά δεσμεύσεων που αφορούν τον ενεργειακό κλάδο.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση- εκείνο που περιλαμβάνεται ως δέσμευση και αφορά στην αγορά του ηλεκτρισμού - είναι να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά προμήθειας (θα λαμβάνει υπόψη την πρόταση της ΡΑΕ για δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ) και το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί εντός 9 μηνών. Για την αγορά του φυσικού αερίου αναλαμβάνεται η υποχρέωση να κατατεθεί νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Η ελληνική πλευρά, όμως, φαίνεται ότι αποδέχεται την πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν έχει συχνές επαφές με την δίοικηση του ΤΑΙΠΕΔ και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.

Για τι δεσμεύεται η ελληνική πλευρά

-Να κατατεθεί νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

-Αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά προμήθειας (θα λαμβάνει υπόψη την πρόταση της ΡΑΕ για δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ) και το νέο νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί εντός 9 μηνών. Σχετικά με τη ΡΑΕ αναφέρει σεβασμό της κοινοτικής οδηγίας και του νόμου 4001/2011 με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ανεξαρτησίας. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει την απαραίτητη ρύθμιση για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία.

-Για τις ΑΠΕ θα υπάρξει νέο πλάνο ανάπτυξης σε συνεργασία με τη γερμανική συμβουλευτική GIZ, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015.

-Μέχρι τέλος του 2015 αποπληρωμή των οφειλών ύψους 200 εκατ. ευρώ από φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ προς τη ΔΕΗ.

-Νέο πρόγραμμα προσαρμογής για το ΕΤΜΕΑΡ μέσα σε 3 μήνες από την επίτευξη της συμφωνίας.

-Σχέδιο εφαρμογής της ενεργειακής αποδοτικότητας σε ιδιωτικές κατοικίες, κρατικά και δημοτικά κτήρια.

-Νέο πλάνο αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων για τη βελτίωση της απόδοσης κλπ.
Keywords
Τυχαία Θέματα