Ο μανιαδάκης εμπλέκει την τουλουπάκη στη σκευωρία

08:47 4/12/2019 - Πηγή: Fimotro

Ο Νίκος Μανιαδάκης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του την Τρίτη (3 Δεκεμβρίου 2019) στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατηγόρησε ευθέως την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη ότι σε συνάντηση που είχαν στη «γιάφκα» της Μιχαλακοπούλου του ζήτησε να καταθέσει εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη.

“Σ΄ένα διαμέρισμα στη Μιχαλακοπούλου, η Ελένη Τουλουπάκη μου ζήτησε

να καταθέσω εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και του Αδωνι Γεωργιάδη. Μου είπε μην φοβάσαι, δεν θα είναι στο πολιτικό προσκήνιο μετά από αυτήν την υπόθεση, θα είναι στη φυλακή” κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του tomanifesto.gr, ο καθηγητής Ν. Μανιαδάκης,

Επίσης ο κ. Μανιαδάκης αποκάλυψε ότι το 2017, όταν ήδη ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, η κ. Τουλουπάκη του πρότεινε να μπει και στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στις ΗΠΑ αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν και οικονομικά οφέλη από αυτή του τη συμμετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tomanifesto.gr, ο κ. Μανιαδάκης κατέθεσε στην Προανακριτική τα εξής:

“Τον Νοέμβριο του 2017, με την υπαγωγή μου στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, η κα Τουλουπάκη με παρότρυνε να μπω στο πρόγραμμα προστασίας στις ΗΠΑ. Μου υπογράμμισαν ότι θα είχα οικονομικό όφελος. Μπες, έχουν μπει και οι άλλοι, μου είπαν”.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως τελικά θα κατέθετε στην επιτροπή χωρίς τον δικηγόρο του μολονότι του έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδομαρτυρία.

Μάλιστα στην επιτροπή υπήρξε διάσταση απόψεων με την πλειοψηφία να αναφέρεται πως πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις ενώ η αντιπολίτευση τόνισε πως όσοι καταθέτουν προσέρχονται στην επιτροπή με τους ίδιους όρους.

Ο ίδιος ο Νίκος Μανιαδάκης τόνισε πως με την επιστημονική ιδιότητα έχει συνεργαστεί με όλες τις κυβερνήσεις, και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις κατηγορίες που του αποδίδονται σημείωσε πως «είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή. Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν, βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κύριο Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό».

Υποστήριξε πως στοχοποιήθηκε από προστατευόμενο μάρτυρα επειδή αρνήθηκε να καταθέσει πράγματα που δεν έγιναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως «το καλοκαίρι του 2012 επειδή το μνημόνιο της υγείας ήταν τεράστιο με παρακάλεσαν να αναλάβω συντονιστής του μνημονίου στην υγεία. Το έκανα για τρεις μήνες. (…). Έκανα εκτιμήσεις για τη δαπάνη φαρμάκων. Ο υπολογιστής μου έχει 6.500 αρχεία. Όλες τις επικοινωνίες με τους Θεσμούς. Από εκεί προκύπτει αβίαστα ο ρόλος και η συνεργασία μου με υπουργούς. Όπως και οι σχέσεις με τους μάρτυρες. Αυτούς που έχω δηλώσει ότι γνωρίζω και θα τους αναφέρω στην πορεία. Επίσης υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις από στελέχη του υπουργείου γι το πότε ξεκίνησε η δραστηριότητα μου».

Αρνήθηκε πως υπήρξε σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου. «Το επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου Δέδε και Καραπάνος», υποστήριξε.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε ότι η εισαγγελία διαφθοράς του πρότεινε συνεργασία αρκεί να έδινε πληροφορίες για χρηματισμούς πολιτικών. «Ηθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα. Μου απάντησαν «σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχει πάρει χαμπάρι. Ωστόσο δεν με ξανακάλεσαν».

Παράλληλα, ο Νίκος Μανιαδάκης περιέγραψε και ορισμένες λεπτομέρειες που δείχνουν την προχειρότητα με την οποία λειτούργησε το σύστημα της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ειδικότερα ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι «μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή και τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου για το πόσο νόμιμη ήταν η χρήση προστατευόμενοι μάρτυρες μας φώναξαν στην ΓΑΔΑ και μας έκαναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»

«Μου ζήτησαν να γίνω Ζήγρας»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του παρείχαν πλήθος στοιχείων με τιμολογήσεις φαρμάκων και του ζήτησαν να δημιουργήσει πρόγραμμα που να εντοπίζει ενδεχόμενες αυξήσεις σε προϊόντα της Novartis. «Μου πήρε 4 εβδομάδες και ταυτόχρονα με τις αυξήσεις υπέδειξα τους υπεύθυνους και την νομοθεσία προτρέποντας τους εισαγγελείς να ζητήσουν εξηγήσεις» ανέφερε για να προσθέσει «τότε όμως υπήρξε εμπλοκή». Αναφορικά με την εμπλοκή ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι η μάρτυρας «Κελέση» κατέθεσε εναντίον του με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ισόβια. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς του πρότειναν να ακολουθήσει τον δρόμο του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του πρώην υπουργού Ακ. Τζοχατζόπουλου που κατέθεσε εναντίον του.

«Μου ανακοινώθηκε πως η μάρτυρας «Κελέση» με είχε κατηγορήσει πως εγώ είχα πάρει χρήματα από τη Novartis. Μου είπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταστώ κατηγορούμενος για κατάχρηση με ποινή ισοβίων. Μου πρότειναν να συνεχίσω ως προστατευόμενος κατηγορούμενος θυμίζοντάς μου και οι 3 εισαγγελείς την περίπτωση του εξαδέλφου Τσοχατζόπουλου» είπε για να συμπληρώσει «εγώ άρχισα να αντιδρώ. Ήξερα πως δεν έχω κάνει κάτι. Η πίεση κράτησε εβδομάδες».

Ο ίδιος είπε ότι ως μοχλός πίεσης για να καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων χρησιμοποιούταν από τους εισαγγελείς εις βάρος του στοιχεία.

«Τους ζήτησα να ξεκαθαρίσουν τι στοιχεία έχουν εις βάρος μου. Μου είπαν πως χρηματιζόμουν από μια εταιρεία που είχε η γυναίκα μου. Την εταιρεία ΨΗΜΙΤΗΣ. Αυτό το έλεγαν γιατί το έγραψε το «Documento». Η καταγγελία όμως δεν ήταν σοβαρή. Δεν γνώριζαν καν ποια ήταν η σύζυγός μου. Η «Κελέση» έλεγε πράγματα που διάβαζε στις εφημερίδες. Μετά άλλαξε κατάθεση. Είναι προφανές ότι άλλαξε κατάθεση λόγω παρέμβασης της εισαγγελέως. Η «Κελέση» διόρθωσε όσα κατήγγειλε για τον Λοβέρδο και όσα είπε για εμένα καθώς η γυναίκα μου δεν λέγεται Ψημίτη αλλά Φαρμάκη».

«Επεσα πάνω στον Δεσταμπασίδη»

Ωστόσο, η προχειρότητα με την οποία χρησιμοποίησαν οι δικαστικές αρχές τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν περιορίζεται μόνο στην τυπική τους κάλυψη. Όπως είπε ο κ. Μανιαδάκης «τον Νοέμβριο του 2017 μου είπαν οι εισαγγελείς να σταματήσω την κατάθεση γιατί έρχεται άλλος μάρτυρας. Έπεσα επάνω στον Δεσταμπασίδη. Τον είδα στο ασανσέρ. Είδα στην ΓΑΔΑ και την Μαραγγέλη».

Keywords
Τυχαία Θέματα