Ο νίκος παππάς παίζοντας τον… παπά με τη νδ κέρδισε εσρ και ν.4339/15!

Γράφει ο Κ.Π.

(cavodoro2000@hotmail.com)

Για περισσότερα από 35-40 χρόνια από όσα μπορώ να θυμάμαι τη ΝΔ, είχε πάντα ένα μεγάλο επικοινωνιακό κενό στην πληροφόρηση και ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για να περάσει τα δικά της μηνύματα. Ενώ σε πάρα πολλά θέματα είχε σωστές απόψεις και αποφάσεις ήταν δύσκολο να τις περάσει στην κοινωνία και τον πολίτη, σε αντίθεση με άλλα κόμματα και κυβερνήσεις.

Συνομιλώντας πολλές φορές με στελέχη της, αλλά και υπουργούς, πάντα ανέφεραν

ότι το επικοινωνιακό πρόβλημα ήταν το νούμερο ένα για την παράταξη. Οι προσπάθειες που έκανε το επικοινωνιακό επιτελείο ήταν σημαντικές, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση του πρώην υπουργού και αντιπροέδρου των κυβερνήσεων της ΝΔ Γιάννη Βαρβιτσιώτη ως προέδρου της ΚΕΠΟ, σε μία προσπάθεια βελτίωσης της επικοινωνιακής στρατηγικής με νέα όπλα και ιδέες στις σκέψεις και προτάσεις που είχα υποβάλλει παλαιότερα προς αξιοποίηση στο γραφείο του. Μου ανέφερε χαρακτηριστικά σε επιστολή του:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη αδυναμία μας τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα είναι η υποτονική πληροφόρηση και ενημέρωση του ελληνικού λαού. Σαν παράταξη από το 1974-1981 εκάναμε ένα τεράστιο έργο το οποίο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να προβάλλουμε επαρκώς. Αλλά και οι αγώνες μας, σαν αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη βουλή δεν πέρασαν στα ευρύτερα στρώματα του λαού…»Φιλικά Ι.Μ. Βαρβιτσιώτης πρόεδρος Κ.Ε.Π.Ο.

Έκανα αυτή την εισαγωγή, με αφορμή τις αντιπαραθέσεις και αδυναμίες των κομμάτων για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τις στρατηγικές που ακολούθησαν όλα τα κόμματα της βουλής. Και εδώ η ΝΔ έκανε ένα μεγάλο επικοινωνιακό λάθος.

Μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχοντας στο πλευρό τους «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και «Ποτάμι» πανηγύρισαν για τη μεγάλη νίκη που πέτυχε ο καθ΄ένας για τον εαυτό του. Στην ουσία όμως όλοι εκτός από τον Νίκο Παππά που έριξε στο τραπέζι διάφορα δολώματα και τσίμπησαν, είναι χαμένοι. Και να εξηγήσω τους λόγους:

Ειδικά η ΝΔ μπέρδεψε βαλέ και ντάμα με τον «παπά-ρήγα» στο πολιτικό παιχνίδι και έχασε το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που είχε. «Σημαία» της από την αρχή είχε κάνει την απόσυρση του ν.4339/15. Αυτό υποστήριζε μέχρι τελευταία στιγμή σε όλους τους τόνους, με όλα τα στελέχη της. Σε μεγάλο βαθμό την ακολουθούσαν και τα άλλα κόμματα, με την κυβέρνηση να βάλλεται από παντού για την απόσυρση του νόμου.

Ο πανέξυπνος όμως Παππάς, με τα δολώματα που έριξε στο τραπέζι και τον αγώνα που έδινε από την ψήφιση του ν.4339/15 και τον αριθμό 4, είχε σχέδιο και υπομονή για επίτευξη το στόχο του, μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και εμμονή σ΄αυτόν μέχρι να τον πετύχει. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο στη συγκρότηση του ΕΣΡ και τις υποχωρήσεις που ήταν προσχεδιασμένες.

Μετά την ψήφιση του ν.4339/15 και τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο των ΜΜΕ και των αριθμό 4, έριξε το πρώτο δόλωμα με αύξηση των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9 με σκοπό τον ελεγχό του.

Αφού δεν έπιασε το πρώτο δόλωμα προχώρησε με πολλά δέλεαρ στον διαγωνισμό «παρωδία», παρά τις αντιδράσεις συνταγματολόγων νομικών και πολιτικών περί αντισυνταγματικότητας του νόμου. Η απόφαση του ΣτΕ, δικαίωσε την αντιπολίτευση και όσους μιλούσαν για αντισυνταγματικότητα.

Ο Νίκος Παππάς, άριστος στην προπαγάνδα και μαθητής της KYTV, δεν εγκαταλείπει το σχέδιο για συγκρότηση και έλεγχο του ΕΣΡ αφού δεν υπάρχει άλλη λύση. Αναβαθμισμένος πλέον ως υπουργός ψηφιακής πολιτικής γίνεται πανίσχυρος. Μαζί με τον πρόεδρο της βουλής ρίχνουν νέα δολώματα στο τραπέζι για να τσιμπήσει και η ΝΔ με προτεινόμενο πρόεδρο τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Η ΝΔ δεν πέφτει στην παγίδα και ζητά επίμονα απόσυρση του ν.4339/15 Παππά και προτείνει για πρόεδρο Αθανάσιο Κουτρομάνο. Η προσπάθεια του προέδρου της βουλής δεν φέρνει αποτέλεσμα. Η ΝΔ εμμένει σταθερά στην απόσυρση του νόμου και τις 4 τηλεοπτικές άδειες για να συναινέσει. Ο Πολύδωρας αποσύρεται.

Ο Νίκος Παππάς, θέλει συγκρότηση ΕΣΡ με όποιες υποχωρήσεις. Στόχος του όμως η ανεξάρτητη αρχή να είναι υπό τον ελεγχό του, ακόμη και αν χρειαστεί να κάνει τη διαδρομή Σύνταγμα-Ομόνοια μέσω «Πειραιά», χωρίς την κατάργηση του ν.4339/15. Πράγμα που θα σήμαινε μια ταπεινωτική ήττα γι΄αυτόν!

Μπροστά στο αδιέξοδο ο Νίκος Παππάς κάνει δήλωση χωρίς την απόσυρση του νόμου ότι: «οι αρμοδιότητες αδειοδότησης περνάνε στο ΕΣΡ. Αυτό θα καθορίσει και ον αριθμό αδειών με σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης». Η κατάργηση του νόμου που ζητούσε η ΝΔ γίνεται προφορικά χωρίς με νέο νόμο από τη βουλή. Εδώ ο Παππάς παίζει τον «παπά» με τη ΝΔ και κερδίζει με αυτή τη δηλωσή του.

Η αντιπολίτευση πέφτει στην παγίδα που της έχει στήσει με συνένοχο τον πρόεδρο της βουλής, που εγγυάται και αυτός για την εφαρμογή της δήλωσης Παππά μετά από απαίτηση της ΝΔ χωρίς καμιά θεσμική αξία. Παράλληλα υιοθετεί η κυβέρνηση την προτασή της για πρόεδρο ΕΣΡ τον Αθανάσιο Κουτρομάνο. Ενώ λοιπόν η ΝΔ είχε κάνει σημαία την κατάργηση του νόμου Παππά, ξαφνικά δείχνει εμπιστοσύνη στη δήλωση του και με μικροαλλαγές προσώπων βγαίνει λευκός καπνός μετά από 15 μήνες και 6 συνεδριάσεις.

Παππάς και κυβέρνηση πανηγυρίζουν, διότι ο νόμος δεν αποσύρθηκε όπως ζητούσε η ΝΔ και με αυτόν θα πορευτεί το νέο ΕΣΡ. Με απλά λόγια αυτό που επιδίωξε η ΝΔ δεν το πέτυχε και υπέκυψε στα όσα υποσχέθηκε ο Παππάς.

Κάνοντας μια ακτινογραφία του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα έλεγα ότι: πρώτον, από πλευράς εμπειρίας ειδικοτήτων και επαγγελματικής κατάρτισης των μελών, όπως έγραψα και σε άλλη ανάρτηση είναι «ελλιποβαρές» από γνώσεις και πιθανόν να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει με καθηγητές και δημοσιογράφους.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι πιο σοβαρό και θα δούμε στην πορεία, είναι, ότι ποτέ δεν θα έδινε την συγκαταθεσή του ο Νίκος Παππάς εάν δεν ήταν βέβαιος ότι μπορεί να το ελέγξει. Δεν θα δώσω στοιχεία και αριθμούς με τάσεις πλειοψηφίας. Θα το δούμε αργότερα.

Μπορεί λοιπόν η ΝΔ να πρότεινε πρόεδρο ίσως και αντιπρόεδρο, αλλού όμως είναι το κλειδί. Τα υπόλοιπα 7 μέλη έχουν διαφορετικούς ρόλους και προέλευση, και μην μιλάμε για ανεξαρτησία. Η ΝΔ, δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους των προσώπων και το πρόβλημα θα το βρει μπροστά της. Όχι για τον πολιτικό χώρο που ανήκουν αλλά από την πλειοψηφία που θα διαμορφώσουν τα μέλη του ΕΣΡ.

Σύντομα θα καταλάβει το λάθος της και δεν αποκλείεται να βρεθεί πάλι σε αδιέξοδο με τη σύνθεση και αποφάσεις των μελών. Ο Νίκος Παππάς, σε όλη τη διαδικασία αφού δεν καταργήθηκε ο ν.4339/15, έχει τον πρώτο λόγο. Θα ξαναδούμε λοιπόν τον αριθμό 4 στο τραπέζι και πολλές άλλες εκπλήξεις, όσο και αν αυτό προφορικά έχει μεταφερθεί στην ανεξάρτητη αρχή. Μακάρι να είναι λάθος εκτίμηση.

Χαμένη λοιπόν στο παιχνίδι, παίζοντας τον «παπά» με τον Παππά, είναι η ΝΔ και θα φανεί, όταν θα ξεκινήσουν οι αδειοδοτήσεις του ΕΣΡ, με τις τάσεις των μελών υπέρ της μιας η της άλλης πλευράς.

Περισσότερα για τα μέλη, τις τάσεις που διαμορφώνονται και τις δυνατότητες που έχουν να φέρουν σε πέρας το βαρύ έργο τους, σε μια επόμενη ανάρτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα