Ο νομος στερει απο πατερα τα διδυμα που απεκτησε με παρενθετη μητερα...

19:29 22/3/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΑΙΔΑΛΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ...
Δίδυμα, τα οποία γεννήθηκαν από δανεική μητέρα (παρένθετη κύηση) αναζητούν πατέρα.
Και αυτό, γιατί τα δίδυμα, με το που βγήκαν στον κόσμο, έμπλεξαν ...
στα παράδοξα γρανάζια της Δικαιοσύνης και αμφισβητήθηκε η ίδια η ύπαρξή τους.

Η Δικαιοσύνη αρχικά δεν «διάβασε» σωστά το νόμο για την παρένθετη κύηση και στη συνέχεια τον εφάρμοσε τόσο πιστά, που τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πατέρα, ούτε να έχουν νόμιμη υπόσταση, αλλά και στα χαρτιά να είναι παράνομη
η γέννησή τους.

Σε λίγο καιρό τα δίδυμα δεν θα μπορούν ούτε να εγγραφούν σε οικογενειακή μερίδα, ούτε να βαπτιστούν, ούτε να έχουν επώνυμο και όνομα, ούτε να εγγραφούν σε σχολείο, αλλά ούτε και λένε τελικά ότι υπάρχουν!

Η δαιδαλώδης νομοθεσία

Κατ' αρχάς, είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι παρένθετη μητρότητα είναι η μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και η κυοφορία από την άλλη, η οποία φυσικά θα γεννήσει και το παιδί.

Για να είναι νόμιμη η διαδικασία αυτή, πρέπει να προηγηθεί δικαστική απόφαση, που θα χορηγεί τη σχετική άδεια. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας παρένθετης κύησης είναι να έχει προηγηθεί αίτηση της γυναίκας, που επιθυμεί μέσω δανεικής μητέρας να αποκτήσει παιδί.

Ακόμη, πρέπει να υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των δύο γυναικών και τα γονιμοποιημένα ωάρια να μην ανήκουν στην κυοφόρο.

Η γυναίκα που ζητάει την άδεια παρένθετης κύησης, πρέπει να μην μπορεί να κυοφορήσει και η δανεική μητέρα που θα προσφερθεί για την κύηση να είναι σε καλή κατάσταση η υγεία της.

Μάλιστα, η δικαστική άδεια πρέπει να έχει δοθεί πριν τη μεταφορά των γονιμοποιημένων ωαρίων και από την έκδοση της άδειας θεμελιώνεται το τεκμήριο ότι μητέρα του παιδιού που θα γεννηθεί είναι η γυναίκα που ζήτησε και έλαβε τη δικαστική άδεια.

Το μπλέξιμο στα γρανάζια της Δικαιοσύνης

Έτσι, λοιπόν, υποψήφιος πατέρας υπέβαλε στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για να αποκτήσει παιδί με την μέθοδο της παρένθετης κύησης. Πράγματι, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο χορήγησε τη σχετική άδεια και βρέθηκε η γυναίκα που αποδέχθηκε να κυοφορήσει για άλλη γυναίκα.

Τον Ιούνιο του 2009 γεννήθηκαν δίδυμα, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, τα οποία θεωρητικά, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, είχαν πατέρα αυτόν που είχε πάρει τη σχετική άδεια από το Πρωτοδικείο, ενώ η 60χρονη σύζυγός του είχε αναλάβει τη φροντίδα των διδύμων.

Όμως, ενώ μέσα το σπίτι επικρατούσε η οικογενειακή ευτυχία και οι παιδικές φωνές των διδύμων γέμιζαν το διαμέρισμα, ήρθε το εισαγγελικό χέρι και διέλυσε το χαμόγελο και των τεσσάρων.

Το χαμόγελο «πάγωσε», καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που χορήγησε στο σύζυγο τη δικαστική άδεια να αποκτήσει παιδί με τη μέθοδο της παρένθετης κύησης.

Της υπόθεσης επιλήφθηκε το Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι δικαστική άδεια για παρένθετη κύηση παρέχεται μόνο σε γυναίκα και όχι σε άνδρα.

Το Εφετείο επισήμανε ότι οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις για την παρένθετη κύηση που προϋποθέτει αίτηση της ενδιαφερόμενης γυναίκας δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά και επί αίτησης υποψήφιου πατέρα.

Στη συνέχεια οι εφέτες εξαφάνισαν την πρωτόδικη απόφαση και απέρριψαν ως μη νόμιμη την αίτηση του υποψήφιου πατέρα. Η περιπέτεια όμως των διδύμων, που δεν έφταιγαν πουθενά, δεν σταματάει εδώ.

Έρχεται η Δικαιοσύνη με νέα κρίση της και λέει ότι μετά την κατάργηση της πρωτόδικης απόφασης, «θεωρείται πλέον ότι η τεχνητή γονιμοποίηση έλαβε χώρα χωρίς την απαιτούμενη κατ' άρθρο 1458 Αστικού Κώδικα δικαστική άδεια».

Οι δικαστές υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι, κατόπιν της παράνομης διαδικασίας που τηρήθηκε στην επίμαχη υπόθεση της παρένθετης κύησης, ο σύζυγος της 60χρονης μητέρας, σύμφωνα με το νόμο, «δεν τεκμαίρεται πατέρας» των δύο παιδιών, μετά την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης.

Ως εκ τούτου, καταλήγουν οι δικαστές, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 1464), δεν θεμελιώνεται η πατρότητα ως προς τα δίδυμα που γεννήθηκαν από δανεική μητέρα, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως η απαιτούμενη δικαστική άδεια.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα