Οι χώρες και οι περιοχές που έφτασε ο κοροναϊός

09:47 1/2/2020 - Πηγή: Fimotro

Εξαπλώνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊου προκαλώντας ντόμινο ανησυχιών σε όλο τον πλανήτη καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα αυξήθηκε κατά 46 στους 259 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31ης Ιανουαρίου, μετέδωσε το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Τα νέα επιβεβαιωμένα

κρούσματα του κοροναϊού το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 2.102, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ασθενών σε 11.791, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δείτε παρακάτω τον κατάλογο των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, στην οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.

Κίνα

Περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 259 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

* Δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.

* Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

* Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Ασία-ΕιρηνικόςΑυστραλία

Εννιά κρούσματα.

Καμπότζη

Ένα κρούσμα, ένας εξηντάρης που αφίχθη στη χώρα από την Ουχάν και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Νότια Κορέα

Ένδεκα κρούσματα.

Ινδία

Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια).

Ιαπωνία

14 κρούσματα.

Μαλαισία

Οκτώ κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα, ένας 32χρονος από την Ουχάν. Βγήκε από το νοσοκομείο αφού θεραπεύθηκε.

Φιλιππίνες

Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη

16 κρούσματα

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα, 43χρονος κινέζος τουρίστας που αφίχθη από τη Χουμπέι.

Ταϊβάν

8 κρούσματα

Ταϊλάνδη

14 κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, πλην μιας Ταϊλανδής 73 ετών που είχε επισκεφθεί την Ουχάν.

Βιετνάμ

Πέντε κρούσματα

ΑμερικήΚαναδάς

Τέσσερα κρούσματα, ανάμεσά τους δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΗΠΑ

Επτά κρούσματα συνολικά· άλλο ένα επιβεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια χθες Παρασκευή.

ΕυρώπηΗνωμένο Βασίλειο

Δύο κρούσματα.

Γερμανία

Επτά κρούσματα, όλα τους εργαζόμενοι σε εταιρεία εξοπλισμού αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το βαυαρικό υπουργείο Υγείας οι έξι είναι σε «σταθερή» κατάσταση.

Ισπανία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για γερμανό τουρίστα που νοσηλεύεται στο νησί Λα Γομέρα, στο αρχιπέλαγος των Κανάριων, αφού κατά τα φαινόμενα μολύνθηκε από ασθενή στη Γερμανία.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για Κινέζο τουρίστα από την Ουχάν που νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Γαλλία

Έξι κρούσματα.

Ιταλία

Δύο κρούσματα. Πρόκειται για Κινέζους τουρίστες.

Ρωσία

Δύο κρούσματα. Κινέζοι πολίτες.

Σουηδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για μια γυναίκα η εθνικότητα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί από τις σουηδικές αρχές. Είχε περάσει από την Ουχάν και αφίχθη αεροπορικώς στη Σουηδία την 24η Ιανουαρίου.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τέσσερα κρούσματα. Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, κινέζους υπηκόους από την Ουχάν.

 Ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Παρασκευή νέα, πιο εκτενή εκδοχή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχει επιβάλλει σε διάφορα κράτη, η οποία πλέον βάζει στο στόχαστρο τους επίδοξους μετανάστες από τη Νιγηρία — την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής — και άλλες έξι χώρες, κάτι που πλήττει χιλιάδες ανθρώπους και αναζωπυρώνει τον διάλογο για το κατά πόσον η πολιτική που εφαρμόζει αποτελεί δυσμενή διάκριση.

Από τις έξι χώρες που προστέθηκαν στον κατάλογο, οι τέσσερις βρίσκονται στην Αφρική και οι τρεις έχουν κατά πλειονότητα μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Πολλοί Δημοκρατικοί και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ ότι επεκτείνει με αυτόν τον τρόπο το μέτρο που έλαβε το 2017 βάζοντας στο στόχαστρο μουσουλμανικά κράτη και επικεντρώνεται με δυσανάλογο τρόπο σε αφρικανικές χώρες.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τσαντ Γουλφ υποστήριξε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ότι οι έξι χώρες δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια και την ανταλλαγή πληροφοριών, κάτι που κατέστησε απαραίτητη την επιβολή των νέων περιορισμών.

Ο Γουλφ έκανε λόγο για διάφορα προβλήματα, από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων ως την ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπόπτους για τρομοκρατία και κακοποιούς.

Η Λευκορωσία, που υπήρχε ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στη νέα διευρυμένη λίστα, έλαβε μέτρα τους τελευταίους μήνες για να διορθωθεί η κατάσταση και δεν θα αντιμετωπίσει περιορισμούς ως προς τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις, ανέφερε ο Γουλφ.

Οι ΗΠΑ θα πάψουν προσωρινά να χορηγούν βίζες που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στην έκδοση αδειών μόνιμης παραμονής για τους υπηκόους της Ερυθραίας, του Κιργιστάν, της Μιανμάρ και της Νιγηρίας, αναφέρει προεδρική αναγγελία. Οι βραχυπρόθεσμες βίζες για τουρίστες, επιχειρηματίες, φοιτητές και εργαζόμενους από τις χώρες αυτές δεν θα επηρεαστούν. Η αμερικανική κυβέρνηση θα σταματήσει να δίνει επίσης ειδικές βίζες για τους πολίτες χωρών με χαμηλό αριθμό μεταναστών στις ΗΠΑ σε πολίτες του Σουδάν και της Τανζανίας, σύμφωνα με το κείμενο.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένα αυτές τις βίζες, που δίνονται με λοταρία.

Η νέα λίστα του Τραμπ θα τεθεί σε ισχύ την 21η Φεβρουαρίου.

Η αρχική απαγόρευση εμπόδιζε την είσοδο στις ΗΠΑ σχεδόν όλων των μεταναστών και των ταξιδιωτών από επτά χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Το μέτρο αναθεωρήθηκε έπειτα από πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εντέλει την επικύρωσε τον Ιούνιο του 2018.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μετατρέψει εδώ και καιρό τη μετανάστευση σε κεντρική θεματική της εκστρατείας του για την επανεκλογή του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Οι αρχικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είχαν υποστηριχθεί από μέρος της εκλογικής του βάσης.

Η τρέχουσα εκδοχή του καταλόγου συμπεριλαμβάνει το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Συρία και την Υεμένη. Η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα αντιμετωπίζουν επίσης απαγορεύσεις, αλλά τα μέτρα αυτά αφορούν σχετικά λιγοστούς ταξιδιώτες. Αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ.

Η νέα απαγόρευση στηλιτεύθηκε από πολλούς Δημοκρατικούς, όπως ο Τζο Νεγκούς, βουλευτής που εκπροσωπεί το Κολοράντο, γιος μεταναστών από την Ερυθραία, ο οποίος καταδίκασε το ότι η διευρυμένη λίστα πλήττει αφρικανικές χώρες που έχουν καλές και ακόμη και συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Είναι αντιαμερικανικό να κάνεις διάκριση σε βάρος μεταναστών εξαιτίας της καταγωγής τους ή της θρησκείας τους», τόνισε ο Νεγκούς σε δημοσιογράφους.

Το 2015, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας που τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε πει πως τασσόταν υπέρ της «πλήρους απαγόρευσης της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ».

Τρεις από τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται στον τροποποιημένο κατάλογο (Κιργιστάν, Νιγηρία, Σουδάν) έχουν κατά πλειοψηφία μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Άλλες δύο (Ερυθραία, Τανζανία) έχουν μεγάλες μουσουλμανικές μειονότητες.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, καταδίκασε τον διευρυμένο κατάλογο, κάνοντας λόγο περί δυσμενούς διάκρισης λόγω της εθνικότητας, της φυλής και του θρησκεύματος «μασκαρεμένη σε πολιτική». Ανήγγειλε εξάλλου ότι οι Δημοκρατικοί θα καταθέσουν εντός εβδομάδων σχέδιο νόμου το οποίο θα απαγορεύσει τις διακρίσεις στο σύστημα μετανάστευσης της χώρας της εξαιτίας του θρησκεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα