''οι ενοχοι δεν πληρωσαν για την τραγωδια στο μαρι''...

18:11 11/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Σε κλίμα συγκίνησης, και παρουσία του Προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, τελέστηκε το πρωί στη ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, τρισάγιο ...
στη μνήμη των 13 πεσόντων αξιωματικών και υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος κατά τη φονική έκρηξη
της 11ης Ιουλίου του 2011, στο Μαρί.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε την υπόσχεση ότι δεν θα επιτραπεί να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η Κύπρος να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο θάνατος των 13 παλληκαριών στο Μαρί, πρέπει να ενώνει και να καθιστά τους πάντες υπεύθυνους να προχωρήσουμε σε εκείνες τις τομές που θα κάνουν την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, 2011, την αφετηρία για μια νέα, σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία.

Σε ομιλία του στο Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στη Ναυτική Βάση, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «η οδύνη και η θλίψη για τον τραγικό όσο και άδικο χαμό των ηρώων μας, θα μας συντροφεύει πάντοτε, όσα χρόνια και αν περάσουν».

«Η τραγική εκείνη έκρηξη, σαν ερινύα, θα κυνηγά πάντα την κρατική ανεπάρκεια και την αμέλεια της Πολιτείας και θα οδηγεί τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας», σημείωσε.

Εξέφρασε τη θέση ότι η 11η Ιουλίου θα πρέπει να αποτελεί την ημερομηνία – ορόσημο για την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας, αλλά και της απόδοσης τιμής σε όλους όσοι εθελουσίως πρόσφεραν με τη θυσία της ζωής τους στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε σε δύο νομοσχέδια που έχει καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση περί της ευθύνης των Υπουργών και Αξιωματούχων Άνευ Χαρτοφυλακίου και περί της Ευθύνης των Ανεξάρτητων Αξιωματούχων, λέγοντας ότι αναμένουμε την έγκρισή τους.
Άλλα δυο νομοσχέδια, πρόσθεσε, «περί του προσδιορισμού της ασυλίας και της Ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας και περί προσδιορισμού των ορίων της Βουλευτικής Ασυλίας, βρίσκονται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας για την απαραίτητη νομοτεχνική επεξεργασία, προτού προωθηθούν και αυτά ενώπιον του κοινοβουλίου».

Την ίδια ώρα, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «έχουμε ανταποκριθεί στην υποχρέωσή μας της ανακήρυξης των 13 θυμάτων του Μαρί σε ήρωες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή των ιδίων και για τους συγγενείς τους και προχωρούμε στην ολοκλήρωση των διεργασιών για την κατασκευή του μνημείου προς τιμήν τους, στο χώρο της θυσίας τους».

Στο τρισάγιο, εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων, παρευρέθηκαν Υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.

Μετά το τρισάγιο και την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε προσκλητήριο πεσόντων και ρίχθηκαν 13 χαιρετιστήριες βολές.

Ομάδα από περίπου 30 άνδρες της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν την ώρα που σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο Μαρί από το κτίριο της Δύναμης στην Κοφίνου και πραγματοποίησαν πορεία με τερματισμό τη Ναυτική Βάση.

Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, πατέρας του αρχιλοχία Ανδρέα Παπαδόπουλου, είπε πως «κάθε χρόνο ερχόμαστε εδώ. Τα παιδιά μας σκοτώθηκαν και οι ένοχοι βρίσκονται έξω».

Ο Νίκος Ιωαννίδης, γιος του Διοικητή του Ναυτικού, Αντρέα Ιωαννίδη που σκοτώθηκε στο Μαρί ανέφερε ότι «αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτή την τραγωδία δυστυχώς ακόμα είναι έξω».
Εξάλλου η Κάτια Κλεάνθους, σύζυγος του αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, δήλωσε ότι «οι μνήμες είναι νωπές, τα συναισθήματα τα ίδια, οργή, πόνος, πικρία αλλά περισσότερο αγανάκτηση. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το Μαρί. Πρέπει να αφυπνιστούν αυτοί που παραμένουν σε λήθαργο, πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη. Το Μαρί είναι μια τραγωδία που όχι μόνο ανατίναξε τις ζωές μας αλλά ανατίναξε και όλη την Κύπρο, την οικονομία μας, τα πάντα. Ας μην το ξεχνούμε και ας αφυπνιστούν επιτέλους αυτοί οι οποίοι κρατούν τα ηνία στα χέρια τους» κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα