Οι επιστροφες των φορων με αντικειμενικα κριτηρια

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Αντικειμενικά κριτήρια και «λίστα αναμονής» καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών στις επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η...
ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τις καταγγελίες για «γρηγορόσημο» που φθάνει στο 10% στις επιστροφές φόρων αποφάσισε να θέσει κανόνες που θα ακολουθηθούν πλέον από όλες τις εφορίες κατά την επιστροφή των φόρων. Τα αντικειμενικά κριτήρια θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στις αρχές του έτους στη Βουλή
και θα τεθούν αμέσως σε ισχύ. Οι κανόνες καταργούν επί της ουσίας την κρίση του υπαλλήλου, την άμεση εμπλοκή των εφοριακών ενώ θα αναρτώνται ανά εφορία οι επιστροφές φόρων που γίνονται καθημερινά.
Οι καταγγελίες του διευθυντή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ κ. Νίκου Λέκκα, καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα κ. Δ. Σπινέλη που έκαναν λόγο για εκβιασμούς επιχειρήσεων από εφοριακούς «ανάγκασαν» τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου να αναλάβει δράση και να ζητήσει ενεργοποίηση διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστούν η ομαλότητα και η ισονομία κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής διαφόρων φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Με επιστολή του στον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ιωάννη Καπελέρη, ζητεί την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων αποκάλυψε (σε ομιλία του σε ημερίδα) ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου. Ωστόσο, ο κ. Νίκος Λέκκας συμπλήρωσε ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί πλέον στο 10%.
Τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για τις επιστροφές φόρου είναι:
1. Χρόνος υποβολής της αίτησης επιστροφών φόρων από το Δημόσιο. Η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο κατά την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου θα λαμβάνει έναν ειδικό αριθμό που ουσιαστικά θα προσδιορίζει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Από το Διαδίκτυο θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιστροφές φόρων που κάνει η εφορία και το πότε φθάνει η σειρά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριθμό πρoτεραιότητας ο οποίος δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τους εφοριακούς.
2. Επιστροφές φόρων σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων. Εξετάζεται οι επιστροφές να ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσοστό κάθε μήνα ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Εφόσον οι εισπράξεις από ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.
3. Παραβάσεις. Ενα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα θέτει ο νέος νόμος είναι οι παραβάσεις που έχει κάθε εταιρεία. Ο μοναδικός λόγος καθυστέρησης επιστροφής φόρων σε μία επιχείρηση (εκτός και ενταθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις) θα είναι οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί στο παρελθόν ή διαπιστώνονται κατά τη διενέργεια ελέγχου. Στις επιχειρήσεις αυτές ή τα φυσικά πρόσωπα θα γίνεται έλεγχος προκειμένου
Keywords
Τυχαία Θέματα