Οι προτασεις του σεβ για επενδυσεις μεχρι... 100 δις ευρω!

ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ Ο ΣΕΒ, ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΥΣΤΕΡΕΙ!
Σειρά μέτρων για την άρση των φορολογικών αντικινήτρων στις επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα από 650 εκατ. ευρώ ως 850 εκατ. ευρώ ετησίως και ταυτόχρονα να...
καταστήσουν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις επενδύσεις κ.
Νίκο Παππά.
Στο πλαίσιο της κατάργησης των αντικινήτρων, όπως είναι ο φορολογικός έλεγχος όλων των ανέλεγκτων χρήσεων, ο ΣΕΒ προτείνει την εφαρμογή του Φορολογικού Πιστοποιητικού και τη σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Μόνο από αυτά τα δύο μέτρα πολιτικής εκτιμά ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν να ενισχυθούν από 650 εκατ. ευρώ έως 850 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αναγκαία και κρίσιμη θεωρεί και την επανεξέταση των ειδικών φόρων κατανάλωσης επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, όπως και την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς του ΣΕΒ, για να εξισορροπηθεί η τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.
Οι επενδυτικοί νόμοι, οι επιδοτήσεις, όπως και τα κίνητρα που έχουν ενσωματώσει οι φορολογικοί κώδικες μέχρι σήμερα είτε έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους είτε δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ στην επιστολή.
Στον πυρήνα των προτάσεων του ΣΕΒ, για την ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού, βρίσκονται δύο προτάσεις που αφορούν στην εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία (μέσω μεταφερόμενων υπερ-αποσβέσεων) και στην ενθάρρυνση εμβληματικών επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές, περιβάλλον, βιομηχανία, μεταποίηση κ.ά. Για τις επενδύσεις αυτές προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας, όπως π.χ. μείωση της φορολογίας στο 20% για επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ ή/και για επενδύσεις που δημιουργούν πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας (προσλήψεις).
Το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως είναι η δημιουργία μονάδων κοινών υπηρεσιών (shared services), οι επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία με ενεργητική φορολογική πολιτική ισχυρών κινήτρων, καθώς και ο οριζόντιος εξορθολογισμός της μεταφοράς ζημιών, μέσα από μια νέα φορολογική λογική, που μετατρέπει τις οικονομικές ζημίες σε αναπτυξιακό μοχλό με τη δυνατότητα μεταφοράς για 12 έτη μέχρι του 70% των κερδών (έναντι πέντε ετών σήμερα), όπως, για παράδειγμα, στην Πορτογαλία.
Στις προτεραιότητες του ΣΕΒ συγκαταλέγεται επίσης η εφαρμογή γρήγορων και διάφανων διαδικασιών ένταξης, ελέγχου και πιστοποίησης των επενδύσεων, ο αποτελεσματικός συντονισμός της δημόσιας χρηματοδότησης, η δημιουργία ανεξάρτητου συντονιστικού μηχανισμού αξιοποίησης πόρων μείγματος ανακυκλούμενων εργαλείων (π.χ., δάνεια επιμερισμού κινδύνου, εγγυήσεις, factoring, συν-επενδύσεις, ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, microfinance, κ.τλ.), κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ βασίζονται στο φορολογικό περιβάλλον και τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες της Ε.Ε. και αποτυπώνουν μία ριζικά διαφορετική προσέγγιση για την προσέλκυση των επενδύσεων, δημοσιονομικά ουδέτερης, η οποία αποσκοπεί στην οριζόντια ενθάρρυνση των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα