Οι προβλεψεις της κομισιον για τις ελληνικες εξαγωγες...

16:56 11/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας ...
και επιχειρηματικότητας Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος συνοδεύεται από εκπροσώπους 138 ευρωπαϊκών εταιρειών.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με ιδιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη 413 ελληνικών
ΜΜΕ με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών και εμπορικών εταιρικών σχέσεων, για επενδύσεις και για κοινές επιχειρήσεις. Αναμένεται να ενισχυθούν οι εταιρικές σχέσεις, προκειμένου να παρακινηθούν η βιομηχανία και οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της ΕΕ να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα. Ειδικότερα, στόχος είναι να προωθηθούν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για εταιρικές σχέσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων διατροφής και τροφίμων, τις κατασκευές, τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, την ενέργεια, την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, τα φαρμακευτικά προϊόντα, την υγεία και τον τουρισμό.
Όπως υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωσή της, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επιθυμεί να βοηθήσει τις ελληνικές ΜΜΕ να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα, να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο ιδίως το αναξιοποίητο δυναμικό των ΜΜΕ κατά τη χρονική αυτή περίοδο.
«Μαζί με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Τουρισμού θα εστιάσουμε κυρίως στους τομείς που έχουν χαρακτηριστεί ως η σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το επιχειρηματικό συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ εταιρειών από την Ελλάδα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου επιχειρηματικού δυναμικού που υπάρχει σήμερα στην ευρωπαϊκή οικονομία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Ταγιάνι.
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ελληνικής αγοράς εργασίας, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι έχουν ήδη καταβληθεί και εξακολουθούν να καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες. Η αισθητή πτωτική πίεση επί των μισθών αντανακλά μιαν υπερβολικά καθυστερημένη αντίδραση στην υψηλή ανεργία- η οποία, με τη σειρά της, προκλήθηκε από την ακαμψία των αμοιβών που, σε πολλές περιπτώσεις, βρίσκονταν σε σημαντική αναντιστοιχία με την παραγωγικότητα των εργαζομένων- και στη σοβαρότητα της ύφεσης, τονίζει η Επιτροπή. Αυτή η διόρθωση κατέστη τελικά δυνατή, χάρη στις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας στις αρχές του 2012, μεταρρυθμίσεις που έδωσαν περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, περιορισμό της «μετενέργειας» μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων και μειώσεις των κατώτατων μισθών.
Παράλληλα, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, το 2013, για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο, κατά 10%. Το 2012, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν ήδη, κατά 10% και έφτασαν τα 24,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις αρχικές προβλέψεις και καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 20 δισ. ευρώ, που είχε σημειωθεί το 2011. Η σχέση εξαγωγών/εισαγωγών μειώθηκε αισθητά το 2012 και, εφόσον η τάση αυτή συνδυαστεί με εντονότερη στροφή προς τα ελληνικά προϊόντα, τότε το όφελος για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα είναι τεράστιο. Παράλληλα, ο Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου έχει προγραμματίσει περισσότερες από 60 πρωτοβουλίες για το τρέχον έτος, εκ των οποίων οι 52 είναι συμμετοχές σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και 13 επιχειρηματικές αντιπροσωπείες, παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραστικά.
Εξάλλου, η τουριστική βιομηχανία αναφέρει ότι οι κρατήσεις, στις αρχές του 2013, παρουσιάζουν αύξηση έως 20%. Στο πλαίσιο αυτό, η τουριστική βιομηχανία παρέμεινε ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας μετά την επίτευξη των στόχων για προσέλκυση 16 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και άντλησης εσόδων 10 δισ. ευρώ από τον τουρισμό, το 2012.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μηνύματα που προκύπτουν από τις τάσεις του τουρισμού για εφέτος είναι αισιόδοξα, με αύξηση κατά 20% των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, αύξηση κατά 15% των κρατήσεων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες και αύξηση άνω του 20% στις κρατήσεις από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ και η Τουρκία, μεταξύ άλλων.
Επίσης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η χώρα ανέβηκε από την 89η στην 78η θέση και συγκαταλέγεται τώρα στις δέκα κορυφαίες μεταρρυθμιστικές χώρες παγκοσμίως. Βρίσκονται ήδη, στο στάδιο της προετοιμασίας και άλλες μεταρρυθμίσεις, που υποστηρίζονται με τεχνική βοήθεια από την ειδική ομάδα (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον ΟΟΣΑ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους φορείς. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διευκόλυνση των εξαγωγών, την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης αδειών, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και τη βελτίωση των δημόσιων συμβάσεων.
Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική. Με βάση αξιολογήσεις που προσδιορίζουν την ύφεση σε ποσοστό περίπου 4,5%, για το 2013 και που υπολογίζουν ότι η χώρα έχει χάσει περισσότερο από το 23% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της από το 2008, μια πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», τονίζει τη δυναμική που έχει αναπτύξει η τοπική φαρμακοβιομηχανία κατά τα τελευταία έτη, με βασικά χαρακτηριστικά την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Η μελέτη καταγράφει την ηγετική θέση της τοπικής φαρμακοβιομηχανίας στον τομέα της μεταποίησης, δεδομένου ότι, κατά την περίοδο 2000- 2010, παρουσίασε την υψηλότερη μέση ετήσια αύξηση, όσον αφορά την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, σε σύγκριση με τους άλλους τοπικούς μεταποιητικούς τομείς. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στα κράτη μέλη της ΕΕ στον αντίστοιχο τομέα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την προηγούμενη δεκαετία, η συμβολή του τομέα αυτού στην τοπική μεταποιητική δραστηριότητα ακολούθησε ανοδική τάση, φτάνοντας σε ποσοστό 10% της συνολικής μεταποιητικής παραγωγής, το 2010. Το μερίδιο αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ, μετά τη Σλοβενία και τη Δανία. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 2000-2011, ο κλάδος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής στην τοπική μεταποίηση, τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ για την εν λόγω περίοδο. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων κατέχουν το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων προϊόντων. Η συμβολή του τομέα αυτού στο ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται σε 2,8 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, η αξία των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα ανήλθε σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, το 2012, εκ των οποίων περίπου 150 εκατ. ευρώ σε έργα αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η καθαρή αύξηση της αιολικής ενέργειας ήταν 115,2 MW το 2012, ποσοστό 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση κατά 23,5%, το 2011- η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν σαφώς ότι ο τομέας της αιολικής ενέργειας είναι ζωντανός και έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Ταγιάνι δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία και ο ενθουσιασμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα στηρίξουν την ανανέωση των ελληνικών ΜΜΕ καθώς και ολόκληρης της οικονομίας. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός εταίρος στην Ευρώπη και μια από τις πλέον δραστήριες μεταρρυθμιστικές χώρες παγκοσμίως, χάρη στο σημερινό και το μελλοντικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με επίκεντρο την αύξηση της παραγωγικότητας και με απώτερο στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ειδικής ομάδας (Task Force) για την Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα