Οοσα: ιστορική συμφωνία για ενιαίο παγκόσμιο φόρο σε πολυεθνικές
Για ρηξικέλευθη απόφαση, που θα αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων στις χώρες-μέλη του, κάνει λόγο ο ΟΟΣΑ, που ανακοινώνει τη μεταρρύθμιση του πλαισίου για τη διεθνή φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων και τεχνολογικών κολοσσών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε κοινή τους δήλωση 130 χώρες του ΟΟΣΑ, που εκπροσωπούν το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ,
Την ανάγκη ενός διεθνούς φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις είχε επισημάνει νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στις προτάσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και δεν υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη.
Το κείμενο αυτό, που βασίζεται στη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει στις αρχές Ιουνίου οι χώρες της G7, προβλέπει επίσης τη «δικαιότερη κατανομή» των κερδών μεταξύ των χωρών όπου έχουν την έδρα τους οι εταιρείες και εκείνων στις οποίες επικεντρώνεται η δραστηριότητά τους, ακόμη και χωρίς φυσική παρουσία. Ο όρος αυτός στοχεύει κυρίως στους κολοσσούς του διαδικτύου.
Μεταρρύθμιση σε ένα απαρχαιώμενο πλαίσιο
Το νέο πλαίσιο αναβαθμίζει τα βασικά στοιχεία ενός διεθνούς φορολογικού συστήματος που συστάθηκε από εκατονταετίας και δεν απαντά πλέον στους σκοπούς της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης της οικονομίας του 21ου αιώνα.
Τα γαλλικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την απόφαση του ΟΟΣΑ, καθώς θυμίζουν πως η ρύθμιση της φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών ήταν μια πρωτοβουλία της Γαλλίας, που πίεζε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι δύο πυλώνες της μεταρρύθμισης του ΟΟΣΑ
Η μεταρρύθμιση, αποτέλεσμα συντονισμένων διαπραγματεύσεων του ΟΟΣΑ εδώ και μια δεκαετία, διαρθρώνεται σε δύο βασικούς πυλώνες, έχει στόχο να διασφαλίσει πως μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους όπου κι αν επιχειρούν και ως εκ τούτου αποκομίζουν κέρδη, ενώ προσθέτει την απαραίτητη σταθερότητα στο διεθνές φορολογικό σύστημα.
Ο πρώτος πυλώνας διασφαλίζει τη δικαιότερη διανομή κερδών και φόρων μεταξύ των χωρών, με σεβασμό στις πολυεθνικές, περιλαμβανομένων και των τεχνολογικών κολοσσών.
Σύμφωνα με αυτόν, μέρος της φορολογίας θα μετατοπίζεται από τις έδρες των πολυεθνικών σε αγορές όπου διαθέτουν εμπορικές δραστηριότητες και αποκομίζουν κέρδη, ανεξαρτήτως αν οι εταιρείες διαθέτουν φυσική παρουσία σε αυτές.
ADVERTISING
Στον δεύτερο πυλώνα γίνεται προσπάθεια εδραίωσης ενός πλαφόν επιχειρηματικών φορολογικών εσόδων, μέσω της εισαγωγής ενός παγκόσμιου φόρου, που οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν με στόχο να προστατεύουν τη φορολογική τους βάση.
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως οι δύο πυλώνες της μεταρρύθμισης αυτής θα προσφέρουν υποστήριξη σε κυβερνήσεις που αποζητούν αύξηση εσόδων, ώστε να επανακάμψει ο προϋπολογισμός τους, στην προσπάθεια επενδύσεων σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, υποδομές και απαραίτητα μέτρα βελτιστοποίησης της ισχύος και της ποιότητας τής μετά την πανδημία ανάκαμψης.
Τα έσοδα που υπολογίζονται από το νέο πλαίσιο
Στην ανακοίνωση, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως μόνο από τον πρώτο πυλώνα της μεταρρύθμισης αναμένονται φορολογικά δικαιώματα άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διανέμονται στις αγορές κάθε χρόνο.
Αντίστοιχα, ο ελάχιστος διεθνής φόρος επιχειρήσεων -με ελάχιστο ποσοστό 15%- υπολογίζεται να παράγει περίπου 150 δισεκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα ετησίως.
«Έπειτα από χρόνια εντατικών εργασιών και διαπραγματεύσεων, αυτό το ιστορικό πακέτο θα διασφαλίσει πως οι πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο φόρου παντού» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.
Το πακέτο θέτει αμοιβαία συμφωνηθέντα όρια στον φορολογικό ανταγωνισμό, σημειώνει ο Κόρμαν, και συμπληρώνει πως «είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο για τα μέλη του ΟΟΣΑ ως το τέλος του χρόνου».
Γέλεν: «Ιστορική ημέρα για την οικονομική διπλωματία»
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έκανε λόγο για «μια ιστορική ημέρα για την οικονομική διπλωματία», ενώ ο Γερμανός ομόλογός της, Όλαφ Σολτς, σχολίασε ότι πρόκειται για «ένα κολοσσιαίο βήμα προς τη δικαιότερη φορολόγηση», που «θα αλλάξει τα πάντα».
Όπως υποστήριξε η Αμερικανίδα υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες να διασφαλίσουν ότι θα έχουν περισσότερους πόρους για να καλύψουν τις «σημαντικές προτεραιότητες», όπως είναι οι υποδομές και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος να υιοθετηθεί το πλαίσιο στην G20
Σύμφωνα με τον Σολτς, η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γερμανία και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Amazon.
Ο στόχος, πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός, είναι να διασφαλιστεί ότι η G20 (οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου) θα υιοθετήσει το σχέδιο αυτό στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου.
Η σημαντικότερη διεθνής φορολογική συμφωνία του αιώνα
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι αυτή η «λύση των δύο πυλώνων για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που εγείρονται από την ψηφιοποίηση της οικονομίας», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ΟΟΣΑ, είναι «η σημαντικότερη διεθνής φορολογική συμφωνία που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν αιώνα».
The post ΟΟΣΑ: Ιστορική συμφωνία για ενιαίο παγκόσμιο φόρο σε πολυεθνικές appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Δήλωση φωτιά – «Ο χρόνος θα γιατρέψει τις πληγές», εξωσυζυγική σχέση
- Τελικά θα εκτοξευτούμε ή θα καταστραφούμε;
- ΤΩΡΑ – Παναγία Βλαχερνών: Πλήθος πιστών για την εορτή Καταθέσεως Τιμίας εσθήτος της Θεοτόκου
- Τέλος η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά: Πώς καίγονται οι ανεμβολίαστοι, τι πιστοποιητικά χρειάζονται
- Ένα γράμμα για σένα που έχεις σταματήσει να αγαπάς τις τρίχες στο σώμα σου και ντρέπεσαι γι’ αυτές
- ΤΡΕΙΣ νεκροί σε τροχαίο! ΤΡΑΓΩΔΙΑ στην Κεφαλονιά...
- Στη δημοσιότητα το σχέδιο κειμένου των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ
- Συνεχίζεται αμείωτα η επιβολή υγειονομικής δικτατορίας
- Κυνική παραδοχή: “Αχρηστα” τα self test για μετακινήσεις και εστίαση/ψυχαγωγία
- ΕΟΔΥ: 4 νεκροί, 189 δισωληνωμένοι και 761 νέα κρούσματα κορονοϊού (1/7)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Οοσα: ιστορική συμφωνία για ενιαίο παγκόσμιο φόρο σε πολυεθνικές
- Μητσοτάκης: η δεδα δημιουργεί 6.000 νέες θέσεις εργασίας
- Τους 44 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος σε πέντε περιοχές
- Στη δημοσιότητα του λογότυπου του ελληνικού
- Η εσηεα ζητά να δοθεί άμεσα τέλος στον εμπαιγμό των απολυμένων του παλαιού mega
- Προφυλακιστέος ο 49χρονος για την κλοπή του πικάσο
- Μετακινήσεις: πώς θα βγάλετε πιστοποιητικό
- Χαρδαλιάς: ελεύθερες μετακινήσεις προς τα νησιά μόνο για εμβολιασμένους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Καταβλήθηκε για πρώτη φορά το επίδομα αναδοχής
- ΕΟΔΥ: 4 νεκροί, 189 δισωληνωμένοι και 761 νέα κρούσματα κορονοϊού (1/7)
- Τελικά θα εκτοξευτούμε ή θα καταστραφούμε;
- ΤΡΕΙΣ νεκροί σε τροχαίο! ΤΡΑΓΩΔΙΑ στην Κεφαλονιά...
- ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ! Οι μετακινήσεις στα νησιά μόνο με εμβόλιο ή αρνητικό τεστ...
- Μητσοτάκης: Το βασικό καύσιμο μετάβασης για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι το φυσικό αέριο
- Ένα γράμμα για σένα που έχεις σταματήσει να αγαπάς τις τρίχες στο σώμα σου και ντρέπεσαι γι’ αυτές
- Συνάντηση εργασίας Στέλλας Μπίζιου με τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη
- Γέρων Αμβρόσιος και Άγιοι Ανάργυροι
- Ο μακαριστός γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός μιλά για το πνευματικό του τέκνο Αθανάσιο, Μητροπολίτη Λεμεσού