Ωρολογιακη βομβα χαρακτηριζουν οι γιατροι την πολυανθεκτικη φυματιωση...

Ωρολογιακή βόμβα αποτελεί για τη δημόσια υγεία της χώρας μας η πολυανθεκτική φυματίωση...
Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου λειτουργεί ειδική Μονάδα για την αντιμετώπιση της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου, καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 50 κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης, αριθμός που χαρακτηρίζεται μεγάλος από τους ειδικούς σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περιστατικά των περασμένων δεκαετιών.

«Η ασθένεια βρίσκεται στην Ελλάδα με ένα πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο σε σχέση με παλαιότερα: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική
και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Τουμπής, την Πέμπτη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το 23ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Μέγαρο της Αθήνας, στις 5-8 Νοεμβρίου.

«Είναι πολλά τα περιστατικά. Αυτές οι μορφές της φυματίωσης δύσκολα θεραπεύονται, αφενός διότι το μυκοβακτηρίδιο που τις προκαλεί έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, αφετέρου επειδή απουσιάζουν από την Ελλάδα οι εξειδικευμένες υποδομές για την αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο κ. Τουμπής και σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», με 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Η συγκεκριμένη μονάδα διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης. «Αν κάποιος έχει πολυανθεκτική φυματίωση, δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του υγειονομικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Σε έξαρση καρκίνος του πνεύμονα και ΧΑΠ στους καπνιστές

Μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στο κάπνισμα, σύμφωνα με τους Έλληνες πνευμονολόγους. Η συχνότητα του καπνίσματος παραμένει υψηλή, καθώς αφορά το 38% - 40% του γενικού πληθυσμού. «Τα χρόνια της κρίσης το κάπνισμα δεν αυξήθηκε, ούτε όμως μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι. Βέβαια, ο κόσμος είναι περισσότερο ενήμερος και ευαισθητοποιημένος, αλλά τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος δεν είναι ικανοποιητικά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην κρίση που βιώνουμε. Κάποιος που κατακλύζεται από προβλήματα βιοπορισμού δύσκολα μπαίνει σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος», ανέφερε ο κ. Τουμπής.

Αύξηση καταγράφεται σε δύο νόσους των καπνιστών, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Παλαιότερα, η ΧΑΠ θεωρούνταν η νόσος των 60ρηδων καπνιστών. Σήμερα, όμως κάνει την εμφάνισή της από την ηλικία των 40 ετών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση της συχνότητας εμφάνισης της ΧΑΠ αναμένεται να έλθει με τη μείωση του καπνίσματος.

Ό,τι ισχύει για τη ΧΑΠ ισχύει και για τον καρκίνο του πνεύμονα: η μείωση της εμφάνισης νέων περιστατικών θα επέλθει με τη μείωση της συχνότητας του καπνίσματος. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι 8 στους 10 που πάσχουν από καρκίνο στον πνεύμονα υπήρξαν καπνιστές.

Σήμερα, το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών συνεχώς αυξάνεται και παρά την πληθώρα των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα, μικρός αριθμός ασθενών καταφέρνει να ζήσει πέντε χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα