Πανεπιστημιακά νοσοκομεία

12:23 8/8/2020 - Πηγή: Fimotro

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο το 1898 άνοιξε τις πύλες του ως πρωτοπόρο Χειρουργικό και Γυναικολογικό Νοσοκομείο. Ηταν αποτέλεσμα της αγάπης του αειμνήστου δημιουργού του, Θεόδωρου Αρεταίου  (1829-1893, καθηγητής της Ιατρικής), ο οποίος διέθεσε το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του για τον σκοπό αυτό. Το Αιγινήτειο Νοσοκομείο ιδρύθηκε το 1904, χάρη στο κληροδότημα του Διονυσίου και της Ελένης Αιγινήτου, για να στεγάσει την έδρα της Νευροψυχιατρικής

του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η  οποία αργότερα διαχωρίστηκε στη Νευρολογική και την Ψυχιατρική Κλινική.

Γράφει ο Γεράσιμος Σιάσος*

(από την Καθημερινή)

Οταν πριν από 120 χρόνια οι επιφανείς αυτοί Ελληνες ευεργέτες πρόσφεραν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους για τη δημιουργία των δύο αυτών αμιγώς πανεπιστημιακών νοσοκομείων δεν ήταν βέβαιο εάν η ιστορική Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (η πρώτη ιδρυθείσα Ιατρική Σχολή στη χώρα, 1837) θα αξιοποιούσε το όραμά τους. Η Ιστορία τούς δικαίωσε, καθώς για περισσότερο από έναν αιώνα τα νοσοκομεία αυτά έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ιατρική πανεπιστημιακή εκπαίδευση προσφέροντας αδιαλείπτως εξαιρετικά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στις κλινικές και τα εργαστήριά τους. Σήμερα τα νοσοκομεία αυτά φιλοδοξούν να αναπτύξουν νέες πανεπιστημιακές νοσοκομειακές δομές και ήδη αναζητούν τους σύγχρονους ευεργέτες, οι οποίοι θα τα οδηγήσουν στην ιατρική πρωτοπορία και για τα επόμενα 120 και περισσότερα χρόνια.

Πέρα από τα δύο αμιγώς πανεπιστημιακά νοσοκομεία, η Ιατρική Σχολή διαθέτει εμβληματικά εργαστήρια (Γουδί) και πανεπιστημιακές κλινικές οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία, όπου πανεπιστημιακοί και ιατροί του ΕΣΥ σε αγαστή συνεργασία προσφέρουν εξαιρετικά υψηλής ποιότητας κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς.

Το μοντέλο ωστόσο της ανάπτυξης του πανεπιστημίου σε δομές του ΕΣΥ χωρίς ουσιαστική λειτουργική διαφοροποίηση από οποιοδήποτε γενικό νοσοκομείο της Περιφέρειας είναι πλέον παρωχημένο.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης των πανεπιστημιακών νοσοκομειακών δομών για τα επόμενα χρόνια. Η Ιατρική Σχολή διαθέτοντας όλο τον χώρο (campus) των εργαστηρίων δίπλα στο Λαϊκό Νοσοκομείο οφείλει να δημιουργήσει εκεί τον έναν πόλο. Να θεσμοθετηθεί νέος οργανισμός, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στον πανεπιστημιακό χαρακτήρα του Λαϊκού Νοσοκομείου και να αναπτυχθούν νέες κτιριακές δομές.

Στην άλλη πλευρά της Αττικής, το Αττικό Νοσοκομείο διαθέτει σε ένα σύγχρονο χώρο όλες τις ειδικότητες ανεπτυγμένες σε πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια, στελεχωμένες από κορυφαίους πανεπιστημιακούς. Το «Αττικό» είναι αναγκαίο να αποτελέσει το πρότυπο λειτουργίας ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού νοσοκομείου που πρωτοστατεί στην εκπαίδευση, την έρευνα και την αντιμετώπιση εξειδικευμένων ιατρικών περιστατικών.

Μέσα σε περιόδους κρίσης, όπως σήμερα που αντιμετωπίζουμε μια απρόβλεπτη πανδημία, αποτιμούμε καλύτερα τις πραγματικές αξίες. Σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και της Ιατρικής Σχολής και η Ελλάδα επέτυχε για πρώτη φορά να είναι ο θετικός πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση μιας κρίσης.

Η χώρα έχει ανάγκη από νοσοκομεία – πρότυπα κέντρα εκπαίδευσης, στα οποία θα διασφαλίζεται η προσφορά υψηλού επιπέδου εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας για την ολοκληρωμένη λειτουργία του συστήματος υγείας σε συνεργασία με το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται απρόσκοπτα η παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και η διεξαγωγή της έρευνας και η παραγωγή καινοτομίας. Ενα πρώτο μικρό βήμα είναι η θεσμοθέτηση νέων οργανισμών στα νοσοκομεία που έχουν εγκατεστημένες πανεπιστημιακές κλινικές, προσανατολισμένων στον πανεπιστημιακό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό τους χαρακτήρα.

Η Ιατρική Σχολή, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της και στον εθνικό της ρόλο, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε ένα περιβάλλον εθνικής οικονομικής δυσχέρειας και υποστελέχωσης. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον σύγχρονοι Ελληνες ευεργέτες στήριξαν τα νοσοκομεία με σημαντικές δωρεές. Χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια προσπάθειας και ένας Ελληνας ευεργέτης για να λειτουργεί πλέον η νέα πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», η οποία θα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο αιμοδυναμικό καρδιολογικό εργαστήριο.

Τώρα είναι η ώρα της πολιτείας να αξιοποιήσει το υψηλής αξίας επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει συνολικά το σύστημα υγείας (δημόσιος τομέας, ιδιωτικός τομέας, Πανεπιστήμιο) και να αναπτύξει ένα σύγχρονο σύστημα υγείας το οποίο είναι εφικτό να αποτελέσει ευρωπαϊκό πρότυπο.

Αυτό είναι το όραμα. Οφείλουμε «με λογισμό και μ’ όνειρο» να αφήσουμε πίσω τον κακό μας εαυτό, το σκοτάδι, καθώς έχει ήδη φανεί το ξημέρωμα.

* Αναπλ. καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, αναπλ. πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

The post Πανεπιστημιακά νοσοκομεία appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα