Παραμενουν κλειστα τα διαγνωστικα κεντρα για τους ασφαλισμενους του εοπυυ...

17:36 12/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Σε ομηρία παραμένουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς η συνάντηση παρόχων με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη δεν είχε αποτέλεσμα. Μετά από την εξέλιξη αυτή, η επίσχεση στα διαγνωστικά κέντρα ...
όλης της χώρας συνεχιζεται, ενώ οι πάροχοι επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τις προτάσεις του υπουργείου.

Τα περίπου 2.500 εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα είναι από σήμερα Δευτέρα κλειστά για τους ασφαλισμένους
του ΕΟΠΥΥ καθώς οι συγκεκριμένοι πάροχοι του Οργανισμού βρίσκονται σε επίσχεση υπηρεσιών υγείας - την πεπατημένη τους είχαν εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσουν και οι ιδιωτικές κλινικές από την ερχόμενη Τετάρτη αλλά με νεότερη ανακοίνωση ο κλάδος κρατά στάση αναμονής, δηλώνοντας ότι προς το παρόν στηρίζει την επίσχεση των άλλων παρόχων.

Οι εκπρόσωποι των παρόχων υπηρεσιών Υγείας αντιδρούν στον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις, πχ. βιοχημικές, ακτινολογικές, απεικονιστικές, (για το τρέχον έτος έχει κλείσει στα 328 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, στο μέτρο του clawback (βάσει αυτού τυχόν υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης επιστρέφεται υποχρεωτικά στον Οργανισμό από τους παρόχους).

Για το θέμα αυτό είχε προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας και στη συνέχεια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όμως τελικά απέβη άκαρπη. Έκτακτη συνάντηση είχαν και την περασμένη Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «κάναμε λογικές προτάσεις προς τους εκπροσώπους των παρόχων υπηρεσιών Υγείας και εκτιμούμε ότι θα γίνουν αποδεκτές».

Πλαφόν στις εξετάσεις ανά γιατρό και εργαστήριο

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι πλέον κάθε εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο θα έχει πλαφόν στις εξετάσεις που μπορεί να διενεργεί όπως ακριβώς έχουν οι γιατροί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων (μπορούν να συνταγογραφούν κάθε μήνα φάρμακα αξίας ίσης με το 80 τοις εκατό της δαπάνης που τους αντιστοιχεί για τον ίδιο μήνα του 2013). Το πλαφόν για κάθε εργαστήριο και κέντρο θα είναι μηνιαίο και θα οριστεί με βάση τον αριθμό των παρακλινικών εξετάσεων - και τη δαπάνη που αναλογεί σε αυτές- του περασμένου έτους.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να γίνει δικαιότερη κατανομή της προϋπολογισθείσας δαπάνης για εξετάσεις, το υπουργείο εξετάζει το σενάριο το 80 τοις εκατό του προβλεπόμενου ποσού του πλαφόν να δίδεται στον πάροχο και το 20 τοις εκατό να αποτελεί «εφεδρεία» και ο πάροχος να μπορεί να το πάρει, εφόσον υπερβεί το αρχικό ποσό που του αναλογεί. Σε περίπτωση όμως που ξεπεραστεί η δαπάνη και του εφεδρικού 20 τοις εκατό, τότε ο πάροχος θα υπάγεται στο μέτρο του clawback.

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Υγείας προϋποθέτει βεβαίως τα άμεσα αντανακλαστικά της ΗΔΙΚΑ, του αρμόδιου φορέα που θα κάνει τη σχετική επεξεργασία και θα αποτυπώσει το πλαφον της δαπάνης για εξετάσεις σε κάθε πάροχο αυτής της κατηγορίας. Επίσης, προβλέπει ότι το σύστημα των εξετάσεων θα εμπλουτιστεί με guide lines, δηλαδή με κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα -όπως γίνεται ήδη με ορισμένες ασθένειες και τα φάρμακά τους- ώστε ο γιατρός να γράφει στοχευμένα τις εξετάσεις.

Σαφές χρονοδιάγραμμα και «εγγυήσεις» ζητούν οι γιατροί

Οι εκπρόσωποι των γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων και των λοιπών παρόχων εμφανίζονται θετικοί στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τη συνταγογράφηση όπως και για το μέτρο του πλαφόν. Διατηρούν ωστόσο ενστάσεις όσον αφορά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις, θεωρώντας ότι είναι πολύ χαμηλός και ότι θα αφήνει ακάλυπτους τους ασφαλισμένους.

«Ο γιατρός δεν μπορεί να αρνείται να εκτελεί εξέταση του ασφαλισμένου γιατί έχει κλείσει το μηνιαίο πλαφον του, πόσω μάλλον αν πρόκειται για εξέταση για την οποία δεν χωρεί αναβολή», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας προβλέπεται μεταφορά πλαφόν του κάθε παρόχου την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες σε άλλες περιφέρειες που το έχουν ξεπεράσει ώστε να καλύπτονται όλοι οι ασφαλισμένοι.

Προϋπόθεση για την άρση της επίσχεσης, κατά τον κ. Βλασταράκο, είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεσμευτεί για τα προαναφερθέντα μέτρα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέσα από υπουργική απόφαση.

Το plan B του υπουργείου

Τόσο οι εκπρόσωποι των παρόχων όσο και ο υπουργός Υγείας δηλώνουν ότι απεύχονται τυχόν διαφωνία στη σημερινή συνάντηση που θα οδηγήσει τελικά στη συνέχιση της επίσχεσης υπηρεσιών Υγείας εις βάρος τελικά των εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, τα στελέχη του υπουργείου έχουν καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι πάροχοι πραγματοποιήσουν την επίσχεση υπηρεσιών.

«Μέλημά μας είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός τόνισε οτι θα καταγράφουν ολα τα κέντρα και τα εργαστήρια που θα κάνουν επίσχεση και ότι «όσα τελικά αρνηθούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους δεν θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ούτε στον αιώνα τον άπαντα».

Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερείων (ΥΠΕ) που έχουν την αρμοδιότητα και για τις δομές του ΠΕΔΥ έχουν λάβει εντολή να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εργαστήρια του ΠΕΔΥ που από το τέλος Μαρτίου που επαναλειτούργησε το δίκτυο έμπαιναν σταδιακά στο σύστημα. Επίσης, υποστηρικτικό ρόλο εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν και τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία σε περίπτωση σκληρής αντίδρασης και επίσχεσης θα κληθούν να εξυπηρετήσουν εξωνοσοκομειακά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα