Παρεμβαση στουρναρα : neoi kinδυνοι στον οριζοντα αν δεν ολοκληρωθει αμεσα η αξιολογηση...

08:45 26/1/2016 - Πηγή: Fimotro
...ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΠΑΛΙ...
Την ανάγκη να ολοκληρωθεί «τάχιστα» η διαδικασία αξιολόγησης, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ...
Γιάννης Στουρνάρας, όχι μόνο όμως με σκοπό να ξεκινήσει ταχύτερα η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, αλλά κυρίως επειδή -όπως είπε- ανακύπτουν νέοι μεγάλοι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία, στους οποίους μπορεί να βρεθεί εγκλωβισμένη η χώρα μας.

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας,
«η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης επιβάλλεται να περαιωθεί τάχιστα, όχι μόνο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά και διότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι στην διεθνή οικονομία».

«Τα σύννεφα πυκνώνουν ανησυχητικά», υπογράμμισε και απαρίθμησε μια σειρά από νέα δεδομένα, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «καταγράφεται αποστροφή ανάληψης κινδύνου», εξαιτίας:

-Της μεταβλητότητας των διεθνών αγορών κεφαλαίου

-Της μεγαλύτερης αβεβαιότητας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και ιδιαίτερα της Κίνας

-Της συνεχιζόμενης πολύ μεγάλης κάμψης στις τιμές του πετρελαίου, που ναι μεν είναι θετική για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, ενέχει όμως και αποσταθεροποιητικές επιδράσεις για τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε στοιχεία ενεργητικού που εξαρτώνται θετικά από την τιμή του πετρελαίου

- Των συναλλαγματικών εντάσεων που ενδεχομένως προκύψουν από τις αντίθετες πορείες της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, αλλά και από την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος

-Της έξαρσης της τρομοκρατίας

-Της διαφοροποίησης πολλών κρατών-μελών στην Ευρώπη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση

-Της απειλής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

-Της ύπαρξη σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών μέσα στην Ευρωζώνη, επειδή παρά τη μεγάλη διόρθωση που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια κατά κύριο λόγο από τις χώρες-μέλη της περιφέρειας στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους, αντίστοιχη μείωση των πλεονασμάτων δεν παρατηρήθηκε στις πλεονασματικές χώρες-μέλη του κέντρου.

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «υπάρχουν πολλά προβλήματα που καθιστούν πιο ευάλωτη τη θέση της Ευρωζώνης και τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης».

Έτσι, όπως σημείωσε, «μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, καθώς θα οδηγήσει σε υποχώρηση της εμπιστοσύνης, επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τελικά σε όξυνση της ύφεσης».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα: «Εξελίξεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας», «η άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποκάλυψε ότι από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει μόνο 2 δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ενώ εκτίμησε ότι η άρση των capital controls θα ξεκινήσει μετά την επιστροφή της κανονικής γραμμής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους δανειστές να παραδειγματιστούν «από τα λάθη του παρελθόντος» και να μην τα επαναλάβουν. Όπως είπε, η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά το 2016 παρά την αύξηση των διεθνών κινδύνων και αβεβαιοτήτων, και παρά τη μεταφερόμενη αρνητική επίπτωση του 2015. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, αλλά και από την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η εμπειρία του δευτέρου εξαμήνου του 2014 με τη μη ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος, παρά την πολύ μικρή απόκλιση ανάμεσα στις δυο πλευρές, κυρίως όμως η εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015 με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονταν από αντιφατικά μηνύματα και στοχεύσεις, θα πρέπει να αποφευχθούν -τόνισε- καθώς συνέβαλαν σε αύξηση της αβεβαιότητας, κάμψη της εμπιστοσύνης και επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και, τελικά, σε αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, αντιστρέφοντας τα θετικά αποτελέσματα που είχαν εμφανιστεί μέχρι τότε για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ύφεσης, υπογράμμισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, η ΤτΕ εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015 διαμορφώθηκε στο -0,2% ενώ για φέτος η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται.

Ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι, τουλάχιστον το α' εξάμηνο του 2016, θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος.
Keywords
Τυχαία Θέματα