Πέντε καλές ειδήσεις του 2016 που πέρασαν απαρατήρητες

Το 2016 ήταν μία ακόμη χρονιά που σημαδεύτηκε από θανάτους, φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα, πολέμους και ασθένειες– από τη Μέση Ανατολή ως την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Παρά τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία σε Συρία και Υεμένη, την σοβαρή ξηρασία στην Αφρική και το ξέσπαμα του ιού Ζίκα στη Λατινική Αμερική, υπήρξαν ωστόσο και κάποιες καλές ειδήσεις μέσα στη χρονιά που εκπνέει που ίσως να πέρασαν απαρατήρητες. Οι συντάκτες του Reuters

κατέγραψαν πέντε από αυτές:
1. ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Τον Νοέμβριο, ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνο υπέγραψαν μια τροποποιημένη ειρηνευτική συμφωνία μετά την απόρριψη της πρώτης εκδοχής της σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο με στόχο τον τερματισμό της 52ετούς ένοπλης σύρραξης που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 260.000 νεκρούς, 45.000 αγνοούμενους και 6,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η ειρηνευτική διαδικασία είχε αποτύχει τρεις φορές στο παρελθόν, το 1984, το 1991 και το 1999.
Για τις προσπάθειές του τερματισμού της μεγαλύτερης σε διάρκεια σύρραξης στη Λατινική Αμερική ο Σάντος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2016.
2. ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σε εφαρμογή τέθηκε και επίσημα από τις 4 Νοεμβρίου η παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι, ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου.
Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, περιορίζοντας την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο που είχαν πριν από τη βιομηχανοποίηση.
Αυτή τη χρονιά, οι χώρες έκαναν άλλο ένα βήμα στη μείωση των εκπομπών με τη συμφωνία να μειώσουν τη χρήση των υδροφθορανθράκων (HFC), ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που χρησιμοποιείται στα ψυγεία, τις καταψύξεις και τα κλιματιστικά.
3. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ
Τον Μάιο, η υπουργός αρμόδια για τις Γυναίκες και την Ανάπτυξη των Παιδιών παρουσίασε ένα προσχέδιο για τον πρώτο νόμο κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με τον οποίο οι επιζήσασες και οι επιζήσαντες του τράφικινγκ θα αντιμετωπίζονται ως θύματα που έχουν ανάγκη από βοήθεια και προστασία και όχι σαν εγκληματίες.
Η Νότια Ασία, με επίκεντρο την Ινδία, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του τράφικινγκ παγκοσμίως, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
4. Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Περισσότερες από 300 κοινότητες σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής που κατέχουν ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά κλειτοριδεκτομής (δηλαδή του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων) αποκηρύσσουν την πρακτική αυτή με δημόσιες τελετές αυτό τον μήνα.
Περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε περιοχές της Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής και της Ασίας υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή, που θεωρείται εισιτήριο για τον γάμο και ένας τρόπος να διατηρήσουν την αγνότητά τους.
Το τελετουργικό περιλαμβάνει την αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα υγείας, συχνά και τον θάνατο από αιμορραγία.
5. Ο ΟΗΕ ΟΡΙΖΕΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΑΤ
Τον Σεπτέμβριο το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να δημουργήσει την πρώτη θέση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ.
Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα διορίζεται για 3 χρόνια, θα έχει ως αποστολή «την προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου». Θα πρέπει να εργάζεται σε συνεργασία με τα κράτη για να «ενθαρρύνει την υιοθέτηση και την εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην προστασία» των προσώπων αυτών. Η απόφαση -η οποία προτάθηκε από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Ουρουγουάη- υιοθετηθηκε από 23 κράτη μέλη (από 47 συνολικά). Δεκαοκτώ ήταν αντίθετα (μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα), ενώ 6 απείχαν (μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική). Στην απόφαση καλούναι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεργάζονται με τον εμπειρογνώμονα.

Keywords
Τυχαία Θέματα