Πεθανε ο αιγυπτιος συγγραφεας γκαμαλ - αλ - γιτανι...

Ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι, μαθητής του βραβευθέντα με Νόμπελ λογοτεχνίας...
Ναγκίμπ Μαχφούζ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 70 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε η σύζυγός του.
Ο Γιτάνι βρισκόταν σε κώμα εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες μετά την εισαγωγή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.

"Πέθανε σήμερα το πρωί", δήλωσε στους δημοσιογράφους η σύζυγός του, Μάγδα ελ-Γκέντι. Η κηδεία του θα τελεστεί σε ένα ιστορικό τέμενος της πρωτεύουσας αργότερα
σήμερα, σύμφωνα με τον κρατικό Τύπο.

Γεννημένος το 1945 σε μια φτωχή οικογένεια σε χωριό της νότιας Αιγύπτου, ο Γιτάνι πέρασε την παιδική του ηλικία στην ιστορική συνοικία του παλιού ισλαμικού Καΐρου.

Σχεδιαστής ταπήτων σε ηλικία 17 ετών, ξεκίνησε τη λογοτεχνική του σταδιοδρομία με την ενθάρρυνση του δεξιοτέχνη του σύγχρονου αραβικού μυθιστορήματος Ναγκίμπ Μαχφούζ, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του.

Παράλληλα ακολουθεί δημοσιογραφική σταδιοδρομία. Ως πολεμικός ανταποκριτής καλύπτει από το μέτωπο τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο του 1973. Το 1993 τίθεται επικεφαλής της νεότευκτης λογοτεχνικής επιθεώρησης Akhbar al-Adab που, υπό τη διεύθυνσή του μέχρι το 2011, θα γίνει ένα από τα πιο έγκριτα έντυπα της χώρας.

Το 2015 τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο του Νείλου, την πιο σημαντική λογοτεχνική διάκριση που δίνεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, κυρίως στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά.
Μετά τη φυλάκισή του για μερικούς μήνες υπό την προεδρία του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, θα γράψει το πιο γνωστό μυθιστόρημά του, "Zayni Barakat" (στα ελληνικά: "Μπαρακάτ, ο δίκαιος"), μια φαρμακερή κριτική του απολυταρχισμού του νασερικού καθεστώτος.

Ένα άλλο έργο του, "Le livre des illuminations", περιγράφεται ως μια "σπαραχτική αυτοβιογραφία", ένα "πολυφωνικό παραμύθι που εξερευνά τους μαιάνδρους της αιγυπτιακής ψυχής", από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Seuil.

Σφοδρός πολέμιος των ισλαμιστικών κινημάτων, ο Γιτάνι δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή του προς τον στρατό που διαδραματίζει εδώ και δεκαετίες ρόλο-κλειδί στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ χαιρέτισε "το μοναδικό λογοτεχνικό ύφος του", υπογραμμίζοντας πως ο συγγραφέας συνέβαλε στην "αναβίωση των ιστοριών της αραβικής κληρονομιάς".

Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του "Πυραμίδες" και "Εκεί που βασιλεύει ο ήλιος".
Keywords
Τυχαία Θέματα