Πέτσας κατά συριζα: δεν είναι ώρα για πλειοδοσία και ανέφικτες υποσχέσεις, είναι ώρα ευθύνης

13:32 9/4/2020 - Πηγή: Fimotro

«Δεν είναι ώρα για πλειοδοσία και ανέφικτες υποσχέσεις, είναι ώρα ευθύνης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη όσων πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

«Δεν είναι ώρα για πλειοδοσία, συνωμοσιολογία και ανέφικτες υποσχέσεις. Είναι ώρα ευθύνης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για όσους πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης

των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι «όλη η Ευρώπη επιδοτεί την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούμε τις απολύσεις και την ανεργία» είπε πως «μιλάμε για τη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει ο πλανήτης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα τα νούμερα που έχουμε δει από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι η κυβέρνηση απαγορεύοντας τις απολύσεις, μπήκε “φρένο” στις απολύσεις και σε μεγάλο βαθμό προστατεύονται οι θέσεις εργασίας. Με το δίχτυ που απλώνουμε στην οικονομία έχουμε στόχο, όταν ξεπεραστεί η κρίση, να πυροδοτήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Ακόμα και τώρα έρχονται επενδύνεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας».

«Τα μέτρα [που παίρνουμε] αντιμετωπίζουν την κρίση με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες. Δεν είναι ώρα συνομωσιολογίας ούτε ανέφικτων υποσχέσεων, αλλά ώρα ευθύνης» σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη, δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πάμε καλύτερα από άλλες χώρες, αλλά η έναρξη επιστροφής στην κανονικότητα εξαρτάται από όλους μας, δεν έχει κριθεί ακόμα. Ακόμα και ένα 5% του πληθυσμού να μην τηρήσει τα [περιοριστικά] μέτρα είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες των υπολοίπων. Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ημερομηνίες άρσης μέτρων αποτελούν fake news».

Σε εθνικό επίπεδο, πέραν του ευρωπαϊκού, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. «Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επομένως τα δημοσιονομικά μέτρα φθάνουν μέχρι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου». «Το αποθεματικό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Χρησιμοποιούμε τα ταμειακά διαθέσιμα με σύνεση. Τι θα γινόταν τον Σεπτέβριο αν συνεχιζόταν η κρίση χωρίς ταμειακά διαθέσιμα; Δεν θέλουμε να επαναληφθεί μια κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως «ένα δάνειο από τον ESM δεν συνεπάγεται μνημόνιο».

Σε άλλο σημείο, σχετικά με το πρόγραμμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως «δεν είναι η ανταπόκριση που θα θέλαμε. Καλούμε μέχρι 10 Απριλίου να μπουν οι επιχειρηματίες στο πρόγραμμα. Θα δούμε μέχρι το απόγευμα το θέμα της απασχόλησης σε αυτές τις επιχειρήσεις».

Για την εγκύκλιο της Ιεράς Σύνόδου, σύμφωνα με την οποία τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για λίγες ώρες, ανέφερε: «Είμαστε σε επικοινωνία με Εκκλησία. Εξετάζουμε θέματα όπως το ωράριο, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός. Δεν προβλέπεται έξοδος για εκκλησία, αλλά κι αν κάποιος βγαίνει για τους λόγους που επιτρέπονται μπορεί να ασκήσει και ατομική προσευχή».

Για την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Το θέμα της παράτασης εξετάζεται αλλά ταυτόχρονα δρομολογούμε και το νέο πλαίσιο. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα έχουμε οριστικές αποφάσεις».

Για το Eurogroup
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «μείζον θέμα» τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και πρόσθεσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή του με άλλους οχτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στηρίζονται στην αρχή ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις» κι έχουν στόχο τη χαμηλού κόστους χρηματοδότηση για όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Κάτι που μπορεί να γίνει με την έκδοση ειδικού ευρωομολόγου. Τόνισε πάντως ότι αν και υποστηρίζουμε την έκδοση ευρωομολόγου δεν πρέπει να υποτιμούμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει ήδη σε κοινοτικό επίπεδο.

Αναφέρθηκε ειδικά στη μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, την εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη μέλη για το 2020, την έγκριση σημαντικών εργαλείων ρευστότητας που μετά από χρόνια περιλαμβάνουν και την πατρίδα μας (συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογά της γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα να είναι δυνατή φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα