Πέτσας: καταργούνται εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος μέχρι το 2023

13:14 9/9/2019 - Πηγή: Fimotro

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ ανέλυσε μιλώντας στους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα στο «Εκτός Γραμμής στον Alpha» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση φόρων ενώ θα διατηρηθούν τόσο το αφορολόγητο όριο όσο και το επίδομα σύνταξης.

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών

είδαν τη μείωση και ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο στάδιο μείωσης που στον προγραμματισμό μας είναι να εφαρμοστεί από 1/1/2021 και στην επόμενη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να πει τι έκανε φέτος.

Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο επανέλαβε το κάλεσμα προς τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις και το χαμηλό επιτόκιο καθώς αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία που δίνεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι σταδιακά, μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2023 δεν θα υπάρχει η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

«Το σχέδιο είναι όλα αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα. Εκεί θα υπάρχει μείωση των φόρων με έναρξη ισχύος. Για παράδειγμα η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% θα αρχίζει για τα εισοδήματα του 2019 από την 1/1/2020. Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα θα αρχίζει από 1/1/2020. Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν ημερομηνίες εφαρμογής ώστε να έχουν φύγει τον τελευταίο χρόνο αυτής της κυβέρνησης», είπε ο Στέλιος Πέτσας και συμπλήρωσε: «Μακάρι να έχουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε αυτές οι μειώσεις που περιγράφονται να έρχονται νωρίτερα στο χρόνο».

Ο κ. Πέτσας έκανε την πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2019 καθώς ανεβαίνει ο δείκτης εμπιστοσύνης.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ευκλ. Τσακαλώτου ότι «δεν βγαίνει ο λογαριασμός» για τα μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας, σχολίασε ότι αυτή είναι αντιφατική καθώς «δεν μπορείς να λες ότι τα μέτρα είναι λίγα και ταυτόχρονα να λες ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι «το βλέμμα της κυβέρνησης είναι προς το μέλλον και την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και όχι στο παρελθόν» και ότι θέματα όπως το πρώτο 6μηνο του 2015, η υπερχρέωση της ΔΕΗ ή το σκάνδαλο Novartis αφορούν τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει για το αν θα υπάρξουν εξεταστικές επιτροπές.

Σε ερώτηση για το αν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και για τα ονόματα, πέραν του Προκόπη Παυλόπουλου, τα οποία ακούγονται, απάντησε ότι δεν πρόκειται να μπει «σε πασαρέλα ονομάτων» και ότι το θέμα θα απασχολήσει την κυβέρνηση «όταν θα έλθει η ώρα» και αφού ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές.

Επίσης για την Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι πρόκειται για μια επιζήμια συμφωνία ή οποία δεν μπορεί να αλλάξει και γι αυτό θα δοθεί έμφαση σε θέματα τα οποία δεν καλύπτονται από αυτήν όπως η ονομασία πολλών ελληνικών προϊόντων, ενώ είπε ότι δεν έχει ακόμη προγραμματισθεί κάποια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα