Πηγε για αδυνατισμα και εμεινε φυτο!...

13:35 8/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Εικοσιτριάχρονος παχύσαρκος φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μπήκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο...
για να υποβληθεί σε γαστρεκτομή -γνωστή ως sleeve gastrectomy- προκειμένου να χάσει βάρος, όμως λόγω τραγικών επαναλαμβανόμενων ιατρικών λαθών και παραλείψεων, αφού υποβλήθηκε σε έξι επεμβάσεις, πήρε τελικά εξιτήριο «φυτού» καθώς είχε υποστεί πλέον οριστική, μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη, με πλήρη ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησής του.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι γονείς του άτυχου νεαρού έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας 4.855.478,34 ευρώ. Τελικά τους επιδικάστηκε αποζημίωση 659.512
ευρώ συν τους νόμιμους τόκους και μηνιαία αποζημίωση 3.000 ευρώ, για τρία χρόνια (2013-2016), ενώ οι δικαστές επιδίκασαν στους υπεύθυνους γιατρούς και την ιδιωτική κλινική τα δικαστικά έξοδα-μαμούθ που ανέρχονται στο ποσό των 32.000 ευρώ.

Ο φοιτητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ αλίευσε στο Διαδίκτυο διαφήμιση που έλυνε το πρόβλημα της παχυσαρκίας που έντονα τον απασχολούσε. Ετσι, ήρθε σε επαφή με τον εξειδικευμένο γιατρό σε χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Στη συνέχεια ο άτυχος 23χρονος, στις 12 Νοεμβρίου 2008, εισήχθη στην ιδιωτική κλινική προκειμένου να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου έτσι ώστε, με τον περιορισμό κατά 75% της χωρητικότητάς του, να ικανοποιείται το αίσθημα της πείνας με μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Πώς πήγαν όλα «στραβά»

Την επόμενη ημέρα της επέμβασης ο αιματοκρίτης υποχώρησε σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα, κάτι που ερμηνευόταν ως εσωτερική αιμορραγία. Τότε ο θεράπων ιατρός αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Ομως, κατά τη δεύτερη αυτή χειρουργική επέμβαση ο γιατρός προκάλεσε τραύμα στο κολόβωμα του στομάχου με κάποιο από τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποίησε για να σταματήσει την αιμορραγία. Συγκεκριμένα, τραυμάτισε τον εναπομείναντα θόλο του στομάχου προκαλώντας οπή διαμέτρου 1,5 περίπου εκατοστού, οπότε, για να εμποδίσει τη διαφυγή από αυτήν των γαστρικών υγρών, προχώρησε στη συρραφή της. Ο θεράπων ιατρός στο πρακτικό χειρουργείου που συνέταξε δεν κατέγραψε το περιστατικό, παρά μόνο ανέφερε ότι προέβη σε ενίσχυση της περιοχής του στομάχου με συρραφή ώστε να μη γίνει αντιληπτό το ιατρικό σφάλμα το οποίο είχε ήδη διαπράξει. Κατόπιν εμφανίστηκε δυσκολία στην αναπνοή, 39°C πυρετός και στη συνέχεια εκδηλώθηκε «έντονη ταχύπνοια με επιπόλαιες αναπνοές, κυάνωση και τετρακινητικότητα με χαώδεις κινήσεις». Λίγο αργότερα έχασε κάθε επαφή με το περιβάλλον.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου εκτιμήθηκε ότι είχε εκδηλώσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS).

Παρ’ όλα αυτά, ο φοιτητής συνέχισε να έχει υψηλό πυρετό και λευκοκυττάρωση και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία. Τότε αντιλήφθηκαν οι γιατροί ότι υπήρχε διαφυγή γαστρικών υγρών. Σε νέα τρίτη επέμβαση διαπιστώθηκε ότι όντως «υπήρχε σημαντική διαρροή γαστρικών υγρών από την οπή που από αμέλεια είχε προκαλέσει στον θόλο του στομάχου του ασθενούς του ο γιατρός, κατά την προηγούμενη χειρουργική επέμβαση».

Σήψη των οργάνων

Οπως διαπιστώθηκε, η διαρροή γαστρικών υγρών είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση και απετέλεσε «την αιτία του αναπνευστικού συνδρόμου, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σήψης των ιστών με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα υγρά αυτά». Ως αιτία πρόκλησης του συνδρόμου ARDS ήταν η σήψη. Οταν ο γιατρός είχε επιχειρήσει να συρράψει την οπή, δεν ήταν αποτελεσματικός, καθώς διαπιστώθηκε ότι από αυτήν είχε εκρεύσει σημαντική ποσότητα γαστρικών υγρών που είχε συγκεντρωθεί κοντά στο διάφραγμα και στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Μετά δύο περίπου μήνες διαπιστώθηκε ότι συνεχιζόταν η εκροή γαστρικών υγρών και ο 23χρονος εμφάνισε πνευμοπεριτόναιο. Οπότε υπεβλήθη σε νέα τέταρτη κατά σειρά επέμβαση και του αφαιρέθηκε το εναπομείναν τμήμα του θόλου του στομάχου. Ακολούθησαν δύο ακόμα επεμβάσεις. Η πρώτη (5η κατά σειρά) για την περιτονίτιδα και η δεύτερη (6η) λόγω αποφρακτικού ειλεού και γαγγραινώδους χολοκυστίτιδας όπου αναγκαστικά του αφαιρέθηκε η χολή. Τόσο στον θεράποντα ιατρό όσο και σε γιατρούς του θεραπευτηρίου καταλογίστηκε σειρά ιατρικών λαθών και αστοχιών που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστεί «φυτό» ο άτυχος φοιτητής. Επίσης, τους καταλογίστηκε πλημμελής άσκηση των ιατρικών καθηκόντων τους, ενώ αποδίδονται ευθύνες και στο υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό του θεραπευτηρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα