''πισω απο καθε ελληνικο σκανδαλο υπαρχει μια γερμανικη εταιρια''...

22:37 5/2/2014 - Πηγή: Fimotro
"Έχουμε προβλήματα διαφθοράς, ας πούμε; Έχουμε ναι. Αλλά αν δείτε πίσω από κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα ποιος υπάρχει, θα διαπιστώσετε δυστυχώς ότι υπάρχει συνήθως ...
μια μεγάλη γερμανική εταιρία, η Siemens, η Ferrostahl, η MAN, η Daimler Chrysler...". Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος
όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου κ. Γκάμπριελ, ότι η Ελλάδα είναι ένα ασύντακτο κράτος. Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε επίσης την άποψη πως η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με παραποιημένα στοιχεία:

«Υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ, στη ζώνη του ευρώ, το 2001 με μια ελαστική ερμηνεία των στοιχείων για να μπει η Ιταλία. Γιατί η Ιταλία είχε χειρότερα στοιχεία από την Ελλάδα. Όλες οι χώρες έχουν εφαρμόσει διάφορους κανόνες υπολογισμού του ελλείμματος και της βιωσιμότητας του χρέους τους".

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, "ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής υποψήφιος του SPD για τις ευρωεκλογές Martin Schulz, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση του SPD στο Πότσδαμ, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι μαζί του, ότι οι δηλώσεις του κ. Gabriel παραποιήθηκαν από τον Τύπο και ότι αυτό που είπε ο αντικαγκελάριος ήταν πως η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν παρουσίασε ακριβή στοιχεία για την ένταξή της στην ευρωζώνη, και πως η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, έχει σημαντικά δομικά προβλήματα".

Ολόκληρο το σχόλιο του κ. Βενιζέλου:

«Είπε ο φίλος μου ο Sigmar Gabriel χθες ότι η Ελλάδα μπήκε με παραποιημένα στοιχεία στη ζώνη του ευρώ το 2001 και είναι ένα ασύντακτο κράτος που πρέπει να πάει στην Παγκόσμια Τράπεζα. Δεν είναι ασύντακτο κράτος η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που έχει προβλήματα όπως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Έχουμε προβλήματα διαφθοράς, ας πούμε; Έχουμε ναι. Αλλά αν δείτε πίσω από κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα ποιος υπάρχει, θα διαπιστώσετε δυστυχώς ότι υπάρχει συνήθως μια μεγάλη γερμανική εταιρία, η Siemens, η Ferrostahl, η MAN, η Daimler Chrysler... Άραγε, ποιος είναι αυτός που έχει το πρόβλημα; Γιατί το έχουμε μόνο εμείς; Το είχαμε και εμείς, αλλά το αντιμετωπίζουμε.

Υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ, στη ζώνη του ευρώ, το 2001 με μια ελαστική ερμηνεία των στοιχείων για να μπει η Ιταλία. Γιατί η Ιταλία είχε χειρότερα στοιχεία από την Ελλάδα. Όλες οι χώρες έχουν εφαρμόσει διάφορους κανόνες υπολογισμού του ελλείμματος και της βιωσιμότητας του χρέους τους. Για ποιο μέγεθος του ελληνικού δημοσίου χρέους μιλάμε; Το ελληνικό δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς είναι 330 δισ. ευρώ.

Οι τρεις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης έχουν συνολικά δημόσιο χρέος 7 τρισ. ευρώ! Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι τεράστιες. Εάν υπάρξει ένα πρόβλημα χρηματοδότησης μια μεγάλης χώρας υπάρχει απειλή για την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Εμείς είμαστε αναμφίβολα συστημικό πρόβλημα, όπως κάθε χώρα της ευρωζώνης, αλλά θυμηθείτε λίγο τα απόλυτα μεγέθη που είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με αυτό που είναι η ευρωζώνη ως όγκος δημοσίου χρέους.

Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματα τα οποία δεν είναι μόνο δικά μας προβλήματα - είναι και δικά μας, έχουμε τεράστια ευθύνη- αλλά είναι και προβλήματα στην πλάτη της Ελλάδας. Δηλαδή η Ελλάδα γίνεται το γήπεδο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός αφανής ή εμφανής, θεσμικός, πολιτικός, οικονομικός και νομισματικός».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα