Πληγμα για τον καμερον η αυξηση της μεταναστευσης...

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε νέα μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης —κατά το μεγαλύτερο μέρος της από κράτη μέλη της ΕΕ— ερμηνεύθηκε σήμερα ως πλήγμα ...
για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η κυβέρνηση του οποίου επιδιώκει να επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση των προσώπων, πιεζόμενη από την αύξηση της δημοτικότητας του αντιευρωπαϊκού, ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) κι ενώ δεν απομένουν παρά έξι μήνες ως τις βουλευτικές εκλογές.


Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το «ισοζύγιο» της μετανάστευσης (η διαφορά μεταξύ του αριθμού των μεταναστών που έφθασαν και εκείνων που έφυγαν από τη χώρα) παρουσίασε αύξηση κατά 39%, ή 260.000 πρόσωπα, από τον Ιούνιο του 2013.

Συνολικά, στη Βρετανία έφθασαν 583.000 μετανάστες κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, με πάνω από τους μισούς να είναι μέλη των υπολοίπων 27 κρατών μελών της ΕΕ. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ισχυρότερες μεταναστευτικές ροές προήλθαν από την Κίνα, την Ινδία και την Αυστραλία.

Μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, οι περισσότερες νέες αφίξεις μεταναστών προήλθαν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες οι οποίες είχαν μεν ενταχθεί στην ΕΕ το 2007, αλλά οι υπήκοοι των οποίων απέκτησαν μόλις την 1η Ιανουαρίου 2014 το δικαίωμα να επωφεληθούν από την ελευθερία μετακίνησης και εργασίας σε κάθε άλλη χώρα μέλος.

Είχαν υπάρξει κινδυνολογικές εκτιμήσεις στη Βρετανία περί «πλημμύρας» μεταναστών από τις χώρες αυτές. Ο αριθμός των Ρουμάνων μεταναστών στη χώρα έφθασε τους 103.900 στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2014, αριθμός ο οποίος σηματοδοτεί μια αύξηση +468%. Οι μετανάστες από τη Βουλγαρία, που έφθασαν τους 31.500, αυξήθηκαν κατά +205%.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον φέρεται αποφασισμένο να προωθήσει την επιβολή ενός δραστικού περιορισμού της καθαρής μετανάστευσης στη χώρα στα 100.000 πρόσωπα ετησίως.

Η παταγώδης αποτυχία του ως προς αυτό όμως υπογραμμίστηκε σήμερα από σχεδόν όλους τους πολιτικούς αναλυτές, τους αντιπάλους του στην δεξιά και από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η αύξηση της μετανάστευσης δίνει λαβή στους πιο ριζοσπαστικοποιημένους συντηρητικούς, αλλά πάνω απ΄ όλα στο UKIP, το αντιευρωπαϊκό κόμμα που βρίσκεται σε άνοδο και έχει μετατρέψει το μεταναστευτικό στο κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015.

Ο ηγέτης του UKIP, ο Νάιτζελ Φάρατζ, έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία κι υποστήριξε ότι οι Βρετανοί «θα συνειδητοποιήσουν τώρα πως έχουμε ανοίξει τις πόρτες μας σε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, επί των οποίων δεν έχουμε απολύτως κανέναν έλεγχο».

Ο Κάμερον είχε αναφερθεί το Φθινόπωρο σε μια ενδεχόμενη «επιβράδυνση» της μετανάστευσης που προέρχεται από τα άλλα κράτη της ΕΕ, όμως η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών τον ανακάλεσαν στην τάξη, αρχής γενομένης από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που υπενθύμισαν ότι ο κανόνας της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων είναι απαραβίαστος.

Αλλά ο Κάμερον επιμένει στα σχέδιά του και αναμένεται να αποκαλύψει πριν από τα Χριστούγεννα τις προθέσεις του όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Πρόσφατη έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου UCL πάντως παρουσίασε υπό πολύ πιο θετικό πρίσμα τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στη χώρα, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που μετεγκαταστάθηκαν στη Βρετανία από την ΕΕ συνεισέφεραν £20 δισεκ. (€26 δισεκ.) στα κρατικά ταμεία μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Keywords
Τυχαία Θέματα