ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ; ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

10:41 9/10/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τσιόδρας
(από την Ελευθεροτυπία)
Στροφή στην ακολουθούμενη πολιτική διαχείρισης της κρίσης χρέους κάνουν οι ηγέτες της ευρωζώνης. Μέχρι τώρα η βασική συζήτηση αφορούσε τη διάσωση χωρών, ιδιαίτερα της Ελλάδας, που είχαν τα περισσότερα προβλήματα. Η νέα γραμμή αναμένεται...
να επισφραγιστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Βερολίνο μεταξύ Αγκελας Μέρκελ
και Νικολά Σαρκοζί και προβλέπει: Εμφαση στη σωτηρία όχι της Ελλάδας αλλά των ευρωπαϊκών τραπεζών, δημιουργία προστατευτικού τείχους για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ενίσχυση της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης, μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Στη συνέχεια η Ελλάδα, η οποία δεν μετέχει σε αυτές τις διαβουλεύσεις, παρότι αφορούν την τύχη της, υπό πλήρη κηδεμονία από τις Βρυξέλλες θα έχει 1-2 χρόνια για να δείξει αν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ ή θα οδηγηθεί εκτός, παρ' ότι στο μεταξύ οι πολίτες θα έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα για την παραμονή στην ευρωζώνη.

* Το βασικό ζήτημα που απασχολεί Γερμανία και Γαλλία (ιδίως τη δεύτερη) είναι το πώς θα ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες παρενέργειες από μια ελληνική πτώχευση και από την έκθεσή τους σε ομόλογα άλλων χωρών που έχουν προβλήματα. Στην ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών αναφέρθηκε πρόσφατα και η Αγκελα Μέρκελ αλλά και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Προτείνουμε στα κράτη να προχωρήσουν στην επανακεφαλοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε μιλήσει για την ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών με ένα κονδύλι που θα αγγίζει τα 200 δισ. ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο. Γερμανία και Γαλλία μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν ενέσεις κεφαλαίων. Η Γερμανία, που έχει το μικρότερο πρόβλημα, υποστηρίζει κυρίως τη στήριξη από τα ίδια τα κράτη ή την αναζήτηση κεφαλαίων στην αγορά και μόνο σε ακραίες συνθήκες από το EFSF. Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η ενίσχυση πρέπει να γίνει μέσω του EFSF, το οποίο πλέον θα έχει αυτή τη δυνατότητα μετά τις τροποποιήσεις για τις αρμοδιότητές του, που έγιναν τον Ιούλιο και εγκρίνονται τώρα από τα Κοινοβούλια. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί μια λύση κάπου στη μέση. Για να διαπιστωθεί επακριβώς η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών και να γίνει καταγραφή των «τοξικών» στοιχείων των ισολογισμών τους, θα ξεκινήσουν νέα stress tests.

* Παράλληλα με την ενίσχυση των τραπεζών θα επιδιωχθεί η θωράκιση των υπόλοιπων χωρών, ώστε να μην πληγούν από το ελληνικό κούρεμα. Σε πρώτη φάση αναμένεται σημαντική ενίσχυση του EFSF (πράγμα για το οποίο πιέζουν οι ΗΠΑ), οι δυνατότητες του οποίου από τα 440 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσουν και στα 2 τρισ. Η ενίσχυση αυτή, επειδή είναι πολύ δύσκολο να γίνει με κεφάλαια που θα διαθέσουν οι χώρες, το πιθανότερο είναι πως θα γίνει μέσω μόχλευσης ή μέσω έκδοσης ομολόγων.

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την επιτάχυνση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμ
Keywords
Τυχαία Θέματα