Ποιοι δικαιουνται και φετος το δωρο του πασχα

11:15 15/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Το δώρο Πάσχα το 2014 δικαιούνται από το νόμο πλέον μόνον οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Oι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι συνταξιούχοι εξαιρούνται εδώ και χρόνια από όλα τα...
δώρα ενώ φυσικά το ίδιο ισχύει και για όλους τους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ ορίζει ότι το δώρο δικαιούνται «όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από
τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα». Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Ο υπολογισμός του δώρου βασίζεται στην περίοδο εργασίας του εργαζόμενου. Χονδρικά ο εργαζόμενος δικαιούται μισό μισθό εφόσον εργάστηκε πλήρως από 1η Ιανουαρίου 2014 έως και 30 Απριλίου 2014, όμως φέτος που το Πάσχα είναι νωρίτερα, προφανώς το 30 Απριλίου μεταφέρεται ως την ημέρα καταβολής του δώρου.

Ο υπολογισμός του δώρου Πάσχα διαφοροποιείται εφόσον ο εργαζόμενος αποχώρησε πριν την καταβολή αυτού και υπολογίζεται σε αναλογία με το χρόνο που παρέμεινε στην εργασία του. Δηλαδή όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα» και βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666.

Προφανώς αν η περίπτωση σας είναι πιο πολύπλοκη καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το site της ΓΣΕΕ στη διεύθυνση http://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=2254 ή ακόμη και να δείτε αναλυτικούς τρόπους υπολογισμού του δώρου και παραδείγματα στο ΚΕΠΕΑ στη διεύθυνση http://www.kepea.gr/aarticle.php?id=548.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που η μισθοδοσία καταβάλλεται ηλεκτρονικά, οι εργαζόμενοι που δεν βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους μπορούν να αξιοποιήσουν τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών, προκειμένου να πάρουν τα χρήματα. Εντούτοις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ειδικά κατά την περίοδο του Πάσχα, αυξάνουν σημαντικά οι απάτες στα ATM, καθώς πολλές συναλλαγές γίνονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα