Ποιοι λενε ''οχι'' στον καραμανλη...

00:03 5/12/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΣΑΦΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...
Η παρτίδα για το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας άνοιξε, μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη στον Κάρολο Παπούλια...
και τα κόμματα ρίχνουν τα πρώτα φύλλα στο τραπεζι. Στελέχη από όλα τα κόμματα βρίσκονται συνεχώς σε συσκέψεις και ανταλλάσουν απόψεις με υποψήφιους συμμάχους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές καλούνται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους και καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις πλέον
φαίνεται να είναι οι προτάσεις των αρχηγών των κομμάτων για το ποιος θα μπορούσε να είναι το καταλληλότερο πρόσωπο, που θα μπορούσε να υπηρετήσει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Σήμερα το μεσημέρι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά από συνάντηση που είχε με τον Καρολο Παπούλια, μιλώντας με την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής και χωρίς απαραίτητα να εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι «αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή».

Ως προς το ήμιση της δήλωσής του, δηλαδή σε ό,τι αφορά στη συμφωνία για τον επόμενο Πρόεδρο της Βουλής πριν από εθνικές εκλογές, θεωρείται ότι είναι σύμφωνος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις αρχές Νοεμβρίου είχε επισκεφτεί και αυτός τον Κάρολο Παπούλια και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου είχε ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διερευνηθεί η «πιθανότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν συζητεί σε καμία περίπτωση να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από εθνικές εκλογές, ακόμα και αν προσδιοριστεί άμεσα ημερομηνία διεξαγωγής τους. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθούν να θεωρούν πως η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει για τον επόμενο Πρόεδρο κι αυτό γιατί χρειάζεται ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Από την Κουμουνδούρου επιμένουν να υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και υπογραμμίζουν ότι είναι σε ισχύ η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών γι' αυτό το θέμα. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα όταν καλούνται να προσδιορίσουν το προφίλ του επόμενου προέδρου στέκονται στα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Να είναι κάποιος που να μπορεί να υπηρετήσει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου να ωθεί προς τη θετικότερη κατεύθυνση την εφαρμογή του.
- Δεν είναι απαραίτητο ότι θα πρόκειται για πρόσωπο που προέρχεται από τη «στενή πολιτική κονίστρα».
- Θα μπορούσε να προέρχεται από το χώρο του Κέντρου, εκτός της Αριστεράς.
- Να μην έχει εκφραστεί απαξιωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σήμερα αντιπρωσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο κομμάτων, που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

Λυκούδης: Δεν ψηφίζω ΚαραμανλήΠαράλληλα αναβρασμός επικρατεί και στους κύκλους των ανεξάρτητων βουλευτών. Κάποιοι από αυτούς έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφήσουν καμία επιλογή της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι άλλοι περιμένουν τις επίσημες προτάσεις της κυβέρνησης.

Ένα παράδειγμα είναι ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έχει ήδη ιδρύσει την πολιτική κίνηση Μεταρρυθμιστές, μέσω της οποίας επιδιώκει τη συμπόρευση των κομμάτων που ανήκουν στο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Ο κ. Λυκούδης σε συνομιλητές του δηλώνει πως αν και είναι ανοιχτός στο να υπερψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η τελική απόφασή του θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου. Ο επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Κώστα Καραμανλή, αν αυτός θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος, καθώς, όπως εξηγεί, «εκφράζει μια Δεξιά στην οποία ήμουν αντίθετος 40 χρόνια». Αντίθετα εμφανίζεται θετικός για τον πρωην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Επίσης ο κ. Λυκούδης αν και θα συζητούσε κάποιον από το χώρο της Κεντροδεξιάς, εμφανίζεται επιφυλακτικός με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ θα συζητούσε το ενδεχόμενο να στηρίξει με την ψήφο του τον Σταύρο Δήμα.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Βασιλεία της Ελβετίας όπου βρίσκεται για την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, προχώρησε σε δήλωση με την οποία υπονοούσε ότι ενδέχεται να επισπευστεί η έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως στο παζλ για την επόμενη προεδρική εκλογή δεν μπορεί να συμπληρωθεί, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις πρωτοβουλίες των υπολοίπων. Τίποτα όμως δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει αν δεν φανεί πώς θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική του βασικού παίχτη του παιχνιδιού που μόλις ξεκίνησε
Keywords
Τυχαία Θέματα