Ποιοι θα δωσουν 7 δις ευρω για το δανειο

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας), αλλαγή του καθεστώτος επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Αλλαγές στο εργασιακό, και τα...
ασφαλιστικά ταμεία, νέες περικοπές στις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων και μηχανικών αλλά και δυσμενέστερους όρους αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη συμφωνήσει η Ελλάδα με
την τρόικα. Περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου (πέμπτου κατά σειρά) που επιχειρείται να οριστικοποιηθεί εντός των ημερών.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης. Οι όροι του είναι δεσμευτικοί και, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, θα αποτελούν το πρόπλασμα του νέου μνημονίου που θα υπογραφεί μαζί με το νέο δάνειο. Το κείμενο περιλαμβάνει μία σειρά από νέες δεσμεύσεις για επώδυνες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα χρόνια, αν θέλει να λαμβάνει τα δάνεια της τρόικα.

Δίνεται μια πρώτη... γεύση των «πρόσθετων» μέτρων αξίας 7 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το 2015, παρά το PSI, τα οποία πολύ δύσκολα θα βρεθούν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει προς το παρόν «εντοπίσει αρκετά πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να δώσουν μόνο το 1,7 δισ. ευρώ» από το συνολικό ποσό που αναζητά.

Περιλαμβάνουν:

Προσαρμογή στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα (στις συζητήσεις με την τρόικα έγγραφη είχε γίνει αναφορά σε αυτά των πανεπιστημιακών, δικαστικών, του στρατού και της αστυνομίας) με την εκτίμηση ότι αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των μισθών στο Δημόσιο.

Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιστροφών του ΦΠΑ για τους αγρότες.

Περαιτέρω εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Μείωση των προνοιακών επιδομάτων.

Αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των παρεμβάσεων αξίας 7 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδια κοινοτικά στελέχη, για να βρεθούν πρέπει να φτάσουν στον «σκληρό πυρήνα» των κοινωνικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου. Στο μνημόνιο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «θα προβεί σε ενδελεχή επανεξέταση των προγραμμάτων δημοσίων δαπανών», η οποία θα βασιστεί στην «τεχνική βοήθεια» της τρόικας που... έρχεται. Θα δοθεί έμφαση στον «εξορθολογισμό των συντάξεων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων κατά τρόπο που θα διατηρήσει τη βασική κοινωνική προστασία, των αμυντικών δαπανών, με την επιφύλαξη της αμυντικής ικανότητας της χώρας, και στην αναδιάρθρωση των κεντρικών και τοπικών διοικήσεων».

Η θέσπιση των μέτρων θα γίνει τον Ιούνιο του 2012 με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ακολουθεί την Ελλάδα έως το 2015.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή για πολλά πολλά χρόνια, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 5% του ΑΕΠ ετησίως τα οποία πρέπει να διατηρεί για χρόνια η Ελλάδα. θα προηγηθούν αρκετές άλλες παρεμβάσεις, κάποιες εκ των οποίων
Keywords
Τυχαία Θέματα