Ποιος πογκμπά; ο σεβτσένκο κόστισε 156 εκατομμύρια ευρώ

18:46 21/7/2017 - Πηγή: Fimotro

Ποιος Πογκμπά, ποιος Λουκακού και ποιος Μοράτα; Οι πραγματικά εξωφρενικές μεταγραφές της Premier League έγιναν τη δεκαετία του 2000. Δείτε πόσο θα κόστιζαν στην αγορά του 2016-17 οι μεγάλες μεταγραφές των Άγγλων και πόσα έχουν ξοδέψει ομάδες και προπονητές.

O Πογκμπά πέρσι κόστισε 105 εκατομμύρια ευρώ. Για τον Κιλιάν Εμπαμπέ γίνονται προσφορές που αγγίζουν τα 130 εκατομμύρια, αλλά η

Μονακό τις απορρίπτει. Φήμες θέλουν την Παρί να επιδιώκει την απόκτηση του Νεϊμάρ μέσω της πληρωμής της ρήτρας του Βραζιλιάνου, ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη φέτος το καλοκαίρι έχουν γίνει τρεις μεταγραφές στην Premier League που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ (Λακαζέτ, Γουόκερ, Σίλβα) και δύο που άγγιξαν/πέρασαν τα 80 (Λουκακού, Μοράτα). Έχουν μπει στο παιχνίδι ακόμα και ομάδες που παραδοσιακά δεν ξοδεύουν πολύ, όπως η Λίβερπουλ. Οι Κόκκινοι έχουν ήδη σπάσει το ρεκόρ του συλλόγου με την αγορά του Σαλάχ και ενδιαφέρονται για δύο παίκτες που θα κοστίσουν πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ. Ο καθένας.

Η αφήγηση Τύπου και κόσμου παντού ίδια. Τρελά ποσά, υπερβολικά, τα πράγματα έχουν ξεφύγει, που πάει το ποδόσφαιρο, προκλητικά νούμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, μπλα, μπλα, μπλα.

Πουθενά δεν πάει το ποδόσφαιρο, είναι εκεί που βρίσκεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τα έσοδα αυξάνονται διαρκώς, άρα το ίδιο ισχύει και για τα έξοδα. Πιο ακριβά εισιτήρια, πιο ακριβά τηλεοπτικά συμβόλαια, περισσότερα έσοδα, άρα πιο ακριβές αγορές, μεγαλύτερα συμβόλαια. Όχι για όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, αλλά για τις προηγμένες χώρες. Και σίγουρα για την Premier League.

“Ναι, πάντα ξόδευαν, αλλά πλέον έχει παραγίνει το πράγμα”. Όχι, δεν έχει παραγίνει. Και υπάρχει τρόπος να σας το αποδείξουμε. Μέσω της εκπληκτικής έρευνας του Πολ Τόμκινς. Ο Τόμκινς εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ένα μοντέλο που υπολογίζει τον “ποδοσφαιρικό πληθωρισμό” της Premier League.

Η λογική είναι απλή. Κάθε σεζόν υπολογίζεται το κόστος των αγορών των ομάδων της Premier League, η ακριβότερη μεταγραφή και ο μέσος όρος της χρονιάς. Κάθε χρόνο αυξάνονται και ο ρυθμός της ανόδου είναι αυτός που καθορίζει τον “ποδοσφαιρικό πληθωρισμό”. Και σύμφωνα με αυτόν, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις παλιές μεταγραφές στα σημερινά δεδομένα.

Γιατί μπορεί τα 30-40 εκατομμύρια ευρώ σήμερα να φαίνονται ένα φυσιολογικό, σχεδόν χαμηλό ποσό, αλλά κάποτε ήταν ρεκόρ. Κι όσοι κάποτε κόστισαν 30 εκατομμύρια ευρώ δεν ήταν φτηνοί, αλλά πανάκριβοι, και το ποσό της αγοράς τους ήταν πιο εξωφρενικό κι απ’αυτό του Πογκμπά. Για του λόγο το αληθές, ιδού οι τρεις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία της Premier League.

1. ΑΝΤΡΕΪ ΣΕΒΤΣΕΝΚΟ-ΤΣΕΛΣΙ: 156 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Ήταν το καλοκαίρι του 2006, όταν η Τσέλσι έδινε στη Μίλαν 43.30 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει στο Λονδίνο τον Αντρέι Σεβτσένκο. Τα λεφτά είναι πολλά ακόμα και τώρα, αλλά σίγουρα δεν ακούγονται υπερβολικά. Κι όμως. Το να δώσεις 43 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2006, στην αγγλική αγορά του τότε, ισοδυναμεί με το να δώσει μια ομάδα 156 εκατομμύρια για απόκτηση ποδοσφαιριστή στην αγορά του σήμερα.

2. ΓΟΥΕΪΝ ΡΟΥΝΕΪ-ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: 155 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Τρία χρόνια πίσω. Η Εθνική Αγγλίας επιστρέφει απ’το Euro του 2004, ο Ρούνεϊ είναι ένας απ’τους σταρ του τουρνουά. Η Έβερτον αλλάζει ιδιοκτησία, αλλά αυτό δεν πτοεί τον Φέργκιουσον, ο οποίος δίνει 37 εκατομμύρια ευρώ για τον 18χρονο Άγγλο. Πόσα ήταν τότε τα 37 εκατομμύρια; Σαν να δίνει κάποιος τώρα 154 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΡΙΟ ΦΕΡΝΤΙΝΑΝΤ-ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: 154 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Καλοκαίρι του 2002. Ο Ρίο Φέρντιναντ έχει συμπληρώσει δύο χρόνια στη Λιντς (που κι αυτή έχει κάνει ρεκόρ για να τον αγοράσει) και πλέον ο Φέργκιουσον έχει πειστεί πως αυτός είναι ο Άγγλος στόπερ της επόμενης δεκαετίας. Η Γιουνάιτεντ τον αγοράζει για 46 εκατομμύρια ευρώ, πόσο που για την εποχή ήταν τόσο εξωφρενικό όσο τα 157 εκατομμύρια το 2106-17.

Αυτή ήταν η πρώτη τριάδα, αλλά δεν τελειώσαμε. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις Top50 μεταγραφές της Premier League, με τα ποσά προσαρμοσμένα στην αγορά του 2016-17. Και πριν ασχοληθείτε με αυτόν, μερικά συγκεντρωτικά στοιχεία.

ΣΕ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΛΕΦΤΑ: 1.8 ΔΙΣ Η ΤΣΕΛΣΙ, 1.6 Η ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Η Τσέλσι έχει τους περισσότερους παίκτες στη λίστα. Οι Μπλε έχουν κάνει τις 17 απ’τις 50 ακριβότερες μεταγραφές, με μέσο όρο κόστους τα 104 εκατομμύρια και συνολικό ταμείο 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ! Ακολουθεί η Γιουνάιτεντ, με 16 μεταγραφές, μέσο όρο τα 97 εκατομμύρια και συνολικό ταμείο 1.6 δισεκατομμύρια, και μετά η Σίτι, με εννέα μεταγραφές, μέσο όρο τα 86 εκατομμύρια και συνολικές δαπάνες τα 778 εκατομμύρια ευρώ.

Η Λίβερπουλ έχει τρεις παίκτες στη λίστα, Άρσεναλ και Νιουκάστλ έχουν από δύο και έναν παίκτη στο Τοp50 έχει η Λιντς.

Όσον αφορά τους προπονητές, Φέργκιουσον και Μουρίνιο είναι στην κορυφή. Ο Σκοτσέζος έχει 12 παίκτες στη λίστα, για τους οποίους έχει δώσει 1.1 δις σε σημερινά λεφτά, με μέσο όρο τα 96 εκατομμύρια. Ο Πορτογάλος έχει εννιά παίκτες (μέσα σε πολύ λιγότερα χρόνια), συνολικό ταμείο το ένα δις ευρώ, και αυξημένο μέσο όρο, αφού κάθε ένας απ’αυτούς τους παίκτες κόστισες 114 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινά λεφτά. Ορίστε.

Keywords
Τυχαία Θέματα