ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

11:03 23/5/2011 - Πηγή: Fimotro
«Η αναδιάταξη ή η οποιαδήποτε επέμβαση στο δημόσιο χρέος είναι το πρώτο βήμα της χρεοκοπίας», προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη Φρανκφούρτη, απειλώντας, μάλιστα, να σταματήσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, κόβοντας και τη μοναδική στρόφιγγα ρευστότητας προς...
τις ελληνικές τράπεζες. Ο ίδιος ο Ζ.Κ. Τρισέ πνέει μένεα για τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και
τις δηλώσεις του στο Eurogroup περί ενδεχόμενου «ήπιας αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους.
«Ακόμα και μία επέμβαση τύπου επιμήκυνσης αποτελεί καταστροφή για τις κοινοτικές και ελληνικές τράπεζες και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και σε άλλες περιφερειακές οικονομίες», προειδοποιεί η ΕΚΤ, στελέχη της οποίας έχουν μεταφέρει αυτή τη θέση σε όλα τα διαθέσιμα φόρα και πάνελ στην Ε.Ε. σήμερα.
«Αν ο πρόεδρος του Eurogroup, που κανονικά θα έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας της ενότητας, δεν επέλεγε να αναφερθεί δημόσια στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -λέγοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο “εξετάζεται”- τότε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είχε κανέναν λόγο να κάνει την ιστορική υπέρβαση και να επιτεθεί στους άλλους θεσμούς, ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», προειδοποιούσαν τραπεζικές πηγές.
«Εκβιασμός!» έλεγαν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες για την απόφαση του θεσμού της Φρανκφούρτης. «Είναι η πρώτη φόρα που δίνεται μία τέτοια διάσταση στις ενδοκοινοτικές διαμάχες. Αρχικά, είχαμε τα κράτη- μέλη να καταφέρονται εναντίον των θεσμών και το αντίστροφο. Στη συνέχεια, είδαμε τα κράτη- μέλη να χτυπιούνται μεταξύ τους και τώρα έχουμε το πρωτάκουστο: θεσμός εναντίον θεσμών», σχολίαζαν κοινοτικοί αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων. «Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, όλοι είναι εναντίον όλων».
Αναζητώντας τα αίτια, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο ότι αυτές τις μέρες στο Λονδίνο διεξήχθησαν τουλάχιστον τρία συνέδρια «δεξαμενών σκέψης» με θέμα το «αν η Γερμανία επιθυμεί ακόμα την ευρωπαϊκή της πορεία». Ακόμα πιο θεμελιώδες, βέβαια, είναι το ερώτημα αν έχει επιλέξει την ευρωπαϊκή ηγεμονία ή έχει αντιληφθεί πως το «εγχείρημα ή δεν βγαίνει ή είναι αντιπαραγωγικό».
Σ’ αυτή τη διαμάχη, η Κομισιόν βρίσκεται στη μέση. Ο Όλι Ρεν αναγκάστηκε να αναφερθεί στη θεωρία του reprofiling, όμως οι απόψεις του ιδίου και του προέδρου Ζ.Μ. Μπαρόζο ταυτίζονται με την ΕΚΤ και όχι με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ, όμως, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, δεν έδρασε μόνος. Πίσω του βρίσκεται και πάλι η Αγκελα Μέρκελ, η οποία έχει επιλέξει ως προεκλογική στρατηγική την ανάδειξη της ηθικής διάστασης του «burden sharing» (μεταφοράς του κόστους και στους ιδιώτες πιστωτές). «Εχουν ενδώσει στο προεκλογικό παιχνίδι της Μέρκελ», προειδοποιούσε άλλος κοινοτικός αξιωματούχος.
Η ειδοποιός διαφορά, βέβαια, ανάμεσα στις δηλώσεις Γιούνκερ και τη γερμανική θέση είναι ο χρόνος. Στην πραγματικότητα, η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να ροκανίσει τον χρόνο έως το 2013 και την επίσημη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού ESM,
Keywords
Τυχαία Θέματα