''πολιτικο προσωπικο της μερκελ σαμαρας - βενιζελοσ''...

23:16 8/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Τις τρεις πρώτες αποφάσεις που θα έπαιρνε εάν εκλεγόταν πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής παρουσίασε την Πέμπτη στο θέατρο Ακροπόλ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος για την ΕΕ Αλέξης Τσίπρας...
Την ομιλία του κ Τσίπρα παρακολούθησε, εκτός από βουλευτές και
υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης και ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος άνοιξε και την εκδήλωση.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του απάντησε στο ερώτημα ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε αν γινόταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Πρώτον, θα απαιτούσα την απόσυρση της εΕυρωπαϊκής Επιτροπής από την Τρόικα. Την... καταστρόικα όπως πετυχημένα την αποκαλούν ακόμα και στελέχη των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

»Δεύτερον, θα έθετα αμέσως στο τραπέζι το ζήτημα της διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και κυρίως, όσο πιο δυνατό είναι το δικό μας μέτωπο, τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί το αίτημα για απαλλαγή του λαού μας από το μνημόνιο της καταστροφής.

»Τρίτον, θα διεκδικούσα περισσότερες αρμοδιότητες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των λαών στις κρίσιμες αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι με αφορμή την υποψηφιότητά του αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει «τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας τα τελευταία χρόνια ενάντια στα μνημόνια της βαρβαρότητας σε μια κρίσιμη ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση».

Σημείωσε ότι η απόφαση της υποψηφιότητάς του αποτελεί μια ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης σημασίας των αγώνων του λαού μας για τη συνολική μάχη στην Ευρώπη, απέναντι στους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους της λιτότητας. Υπογράμμισε, επίσης, πως αυτή η πολιτική ξαναγεννά τον εφιάλτη του φασισμού και του μίσους ανάμεσα στους λαούς της.

Επιπλέον, ανέφερε πως όσοι πόνταραν στην αποδόμηση του κράτους πρόνοιας και στην υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και όσοι έσπειραν την ανεργία, την επισφαλή εργασία, τη φτώχεια και τη συρρίκνωση της δημόσιας σφαίρας, σήμερα θερίζουν ευρωσκεπτικισμό, άνοδο της ακροδεξιάς, νεοναζισμό και μία οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που μεταλλάσσεται και κυριεύει όλη την ήπειρο.

Υπογράμμισε ότι το «επ’ ωφελεία των λαών» έχει αντικατασταθεί με το «επ’ ωφελεία των αγορών» και μιλώντας για το ποιος παίρνει τις αποφάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανεφερε ότι πλέον το κέντρο λήψης των αποφάσεων έφυγε από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις και μεταφέρθηκε σε τεχνοκράτες, κλειστά συμβούλια και στην κεντρική τράπεζα.

Σημείωσε πως η «Ευρώπη των λαών» έγινε «Ευρώπη των τραπεζιτών» και τόνισε πως στο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είμαστε λοιπόν ευρωσκεπτικιστές».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «εμείς είμαστε αρνητές της δικής τους Ευρώπης, της Ευρώπης των τραπεζών και των πολυεθνικών, της Ευρώπης της λιτότητας και του αυταρχισμού. Γιατί αυτή η Ευρώπη είναι και αποκρουστική και επικίνδυνη».

Οι Ευρωεκλογές

Αναφερόμενος στο βράδυ των Ευρωεκλογών σημείωσε ότι «οι λαοί της Ευρώπης γνωρίζουν πως αν στη πατρίδα μας, στην Ελλάδα, επιβραβευθεί το πείραμα της ακραίας λιτότητας και δεν ηττηθούν οι μνημονιακές δυνάμεις, τότε το πείραμα θα επαναληφθεί και θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Για αυτό και εκατομμύρια μάτια στην Ευρώπη, το βράδυ της 25ης Μαΐου θα κοιτούν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως το πραγματικό ερώτημα των εκλογών στην Ελλάδα είναι εάν οι επιλογές της κ. Μέρκελ και των ελληνικών κυβερνήσεων ωφέλησαν τον ελληνικό λαό και εάν στην Ελλάδα είχαμε success story ή μια ανθρωπιστική τραγωδία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως απέναντι στη δική του πρόταση η άλλη επιλογή είναι αυτή της κ. Μέρκελ, ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Σουλτς και «το πολιτικό τους προσωπικό στην Ελλάδα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος».

Μπροστά σε αυτούς ο κ. Τσίπρας πρότεινε την επανίδρυση της Ευρώπης, και συγκεκριμένα:
- Τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και τη συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης,
«Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος»
- Το σταδιακό οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας και τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση, τα κριτήρια της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε με το σύνθημα: «Λαοί της Ευρώπης ενωθείτε. Για την ανατροπή στην Ελλάδα, για τη θεμελίωση μίας άλλης Ευρώπης. Δημοκρατικής, ειρηνικής, κοινωνικής».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα