ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ "ΑΣΗΜΙΚΑ" ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

10:27 24/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με ένα µπαράζ ιδιωτικοποιήσεων δηµόσιων οργανισµών και επιχειρήσεων που περιλαµβάνει πώληση ασηµικών του Δηµοσίου «εδώ και τώρα» αλλά και αξιοποίηση µεγάλων κρατικών ακινήτων, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει το µήνυµα στις αγορές ότι είναι...
αποφασισµένη, παρά τις αντιδράσεις, να προχωρήσει την πολιτική αυτή, που αποτελεί προαπαιτούµενο από τις ίδιες αλλά και από την τρόικα για να µειωθεί το δηµόσιο χρέος.
Οπως ανακοινώθηκε χθες – και προκειµένου να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις ακινήτων έως το 2015 – οδεύουν άµεσα προς ιδιωτικοποίηση ο ΟΤΕ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο αλλά και πακέτο µετοχών της ΔΕΗ. Για τον ΟΤΕ και το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο αλλά και για τον ΟΠΑΠ προβλέπεται η πώληση του συνόλου των µετοχών που κατέχει σήµερα το Δηµόσιο. Για τα λιµάνια, τις εταιρείες ύδρευσης και τη ΔΕΗ το ελληνικό Δηµόσιο σχεδιάζει να πωλήσει σηµαντικό µέρος του µετοχικού τους κεφαλαίου σε στρατηγικούς επενδυτές, ενώ για την τελευταία δεν αποκλείεται και η πώληση µονάδων.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ προς πλήρη ιδιωτικοποίηση είναι ο ΟΤΕ, όπου το ελληνικό Δηµόσιο θα πωλήσει στην Deutsche Telekom, που είναι ήδη ο µεγαλύτερος βασικός µέτοχος του οργανισµού, ολόκληρο το πακέτο του 16% των µετοχών, το οποίο κατέχει αυτήν τη στιγµή.

Ακολουθεί το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει ολόκληρο το ποσοστό που κατέχει το Δηµόσιο και το οποίο αντιστοιχεί στο 34% του µετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ ένα επιπλέον 10% που κατέχουν τα Ελληνικά Ταχυδροµεία θα πωληθεί και αυτό στον στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος και θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Τ.Τ. Για τον έλεγχο του Τ.Τ. αναµένεται να εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από µεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ Τ.Τ. εκτός από τα εισπρακτικά οφέλη που θα έχει για το ελληνικό Δηµόσιο θα επιταχύνει και τις διαδικασίες των ριζικών αλλαγών που κυοφορούνται στην ελληνική τραπεζική αγορά. Ριζικές αλλαγές αναµένεται να δροµολογηθούν και στην ελληνική ενεργειακή αγορά µετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του 17% του µετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όπου το ελληνικό Δηµόσιο κατέχει σήµερα το 51%. Την τελευταία στιγµή και ενώ δεν ήταν στα κυβερνητικά σχέδια για άµεση ιδιωτικοποίηση, η ΕΥΔΑΠ µπήκε στη λίστα µε την πώληση µεγάλου πακέτου µετοχών της σε ξένο στρατηγικό επενδυτή. Στην ΕΥΔΑΠ το ελληνικό Δηµόσιο κατέχει πακέτο µετοχών ύψους 61%, ενώ 10% κατέχει η ελεγχόµενη από το κράτος Αγροτική Τράπεζα. Το ίδιο αναµένεται να συµβεί και µε την ΕΥΑΘ, στην οποία το ελληνικό Δηµόσιο κατέχει το 74% και σχεδιάζει να πωλήσει µετοχές µέχρι και 40% και φυσικά να αναλάβει το µάνατζµεντ της εταιρείας ξένος, κατά πάσα πιθανότητα, στρατηγικός επενδυτής.

Για τον Οργανισµό Λιµένος Πειραιώς προβλέπεται να απορροφήσει τα λιµάνια Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας και στη συνέχεια η πώληση πακέτου µετοχών της νέας εταιρείας, ενώ για τον ΟΛΘ
Keywords
Τυχαία Θέματα