''πως θα αποφυγουν οι ηπα τη χρεοκοπια''...

H Barclays Capital εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την επέκταση του ανώτατου ορίου του χρέους αυτή την εβδομάδα, μετά και την πρόοδο που φαίνεται ...
να έχει σημειωθεί στις συνομιλίες. Έτσι θα αποφευχθεί η διαφαινόμενη διπλή απειλή της επιλεκτικής χρεοκοπίας και μιας ξαφνικής δημοσιονομικής συστολής, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε σοβαρό δημοσιονομικό γκρεμό.
Χωρίς την αύξηση της οροφής
του χρέους, όπως υπογραμμίζει η τράπεζα, η 1η Νοεμβρίου φαίνεται πιο πιθανό να είναι η ημέρα που οι επιλογές κρατικής χρηματοδότησης θα στερέψουν, δεδομένου του χρονοδιαγράμματος των πληρωμών του Δημοσίου.
Σε περίπτωση που φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι θα υπάρξη αθέτηση των υποχρεώσεων του χρέους. Πρώτον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συνεχίσει να μετακυλίει τα ομόλογα που λήγουν, με την έκδοση νέου χρέους, αν και το κατά πόσον η αγορά θα το επιτρέψει αυτό να λειτουργήσει ομαλά, είναι ασαφής. Πράγματι, οι πρόσφατες κινήσεις δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται μεταξύ των ομολόγωνπου λήγουν τον επόμενο μήνα και εκείνων που έχουν μεγαλύτερες διάρκειες.
Όσον αφορά τις πληρωμές τόκων, η προσπάθεια να τους δοθεί προτεραιότητα θα ήταν δύσκολο λογιστικά και νομικά αμφισβητήσιμο , όπως επισημαίνει η Barclays, αλλά δεδομένου ότι καταβάλλονται, μέσω ενός συστήματος, χωριστά από όλα τα άλλα έξοδα , θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμo . Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποφυγή του default στους ομολογιούχους, αλλά θα επιβάλλει τη διακοπή άλλων πληρωμών. Οι οίκοι αξιολόγησης θα το κρίνουν αυτό ως βραχυπρόθεσμη καθυστέρηση , παρά ένα καθαρό default , αλλά ο αντίκτυπος στην οικονομία θα εξακολουθεί να είναι σοβαρός. Τελικά , ωθώντας τις πληρωμές σε καθυστέρηση θα ισοδυναμούσε με κλείσιμο αμέσως του ελλείμματος του προϋπολογισμού , κάτι που ισοδυναμεί με δημοσιονομική λιτότητα της τάξης του 4,2%, που πιθανώς θα αντιστραφεί γρήγορα στη συνέχεια, όταν αποκατασταθούν οι καθυστερημένες πληρωμές.
Άλλα πιθανά μέσα δανεισμού , παρακάμπτοντας το ανώτατο όριο του χρέους, δεν υπάρχουν χωρίς νομικές και πολιτικές επιπλοκές . Για παράδειγμα , η 14η τροπολογία - η οποία προστέθηκε στο Σύνταγμα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και αναφέρει ότι «το κύρος του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών , που επιτρέπεται από το νόμο... δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση» , θα απαιτήσει μια άνευ προηγουμένου απόφαση από τον πρόεδρο και δεν είναι αβέβαιο το κατά πόσον η αγορά θα δει αυτό τον τρόπο άντλησης κεφαλαίων ως ισοδύναμο με τον δανεισμό υπό κανονικές συνθήκες .
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα