Πότε και πώς επιβάλλονται λουκέτα και πρόστιμα λόγο φοροδιαφυγής

10:19 14/7/2017 - Πηγή: Fimotro

Εγκύκλιο με αναλυτικές διευκρινίσεις προς τους ελεγκτές για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες θα επιβάλλεται ποινή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης ή του καταστήματος και πρόστιμα, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σε αυτήν προβλέπεται ότι θα μπαίνει «λουκέτο» από 48 ώρες έως και για έναν μήνα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο. Στις

περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000-5.000 ευρώ.

Αναλυτικά, η εγκύκλος, η οποία καταγράφει το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Την επιβολή λουκέτου:

α. Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων αποδείξεων, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών, για τα οποία δεν εκδόθηκαν αποδείξεις ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς, υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ.

β. Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης (α) διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

γ. Αμελλητί για δέκα ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β, διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Παρεμπόδιση ελέγχου

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή «σπάσιμο» της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για δέκα ημέρες.

Ως παραβίαση της αναστολής νοείται η, βάσει διαπιστώσεων των οργάνων της Φορολογικής Διοίκησης ή Αστυνομικής ή άλλης δημόσιας αρχής, με οποιοδήποτε τρόπο λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης σε προσδιορισθέντα με την οικεία απόφαση ή πράξη αναστολής λειτουργίας χρόνο ή η αυθαίρετη αφαίρεση, καταστροφή ή παραποίηση των χρησιμοποιηθέντων για τη διενεργηθείσα σφράγιση μέσων.

Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή διακοπή της επιχείρησης, από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεσή τους (λουκέτα), εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα.

Ως συνδεόμενα πρόσωπα θεωρούνται οι σύζυγοι, οι γονείς, τα παιδιά και οι συνδεόμενοι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον φορέα της επιχείρησης στην οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις.

Γιατροί, δικηγόροι, γηροκομεία

Στις κατηγορίες φορολογούμενων που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, δικηγορικών γραφείων, επιβάλλεται μόνο χρηματικό πρόστιμο:

α) Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

β) Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

γ) 5.000 ευρώ ανεξαρτήτως εφαρμογής λογιστικού συστήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα