Προς συμβιβασμο στη νδ για καλπες την 1η νοεμβριου...

18:01 6/10/2015 - Πηγή: Fimotro
Να βρεθούν στο μέσον του δρόμου που τους χωρίζει, υποχωρώντας οι μεν από την πολύ κοντινή 18η Οκτωβρίου ...
και οι δε από την αρκετά μακρινή 15η Νοεμβρίου θα επιχειρήσουν τα μέλη της διευρυμένης Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας, που συνέρχονται το απόγευμα της Τρίτης για να επιλύσουν κρίσιμα διαδικαστικά ζητήματα.
Οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται από παράγοντες της Συγγρού θέλουν να έχει προετοιμαστεί το έδαφος για αμοιβαίες υποχωρήσεις που θα οδηγήσουν στη συμβιβαστική φόρμουλα να στηθούν οι κάλπες την 1η Νοεμβρίου.

Οι τόνοι, άλλωστε, της παρασκηνιακής
αντιπαράθεσης ανάμεσα στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων που είχαν υψωθεί επικίνδυνα τις προηγούμενες ημέρες. αποκλιμακώθηκαν ραγδαία μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που μετέχουν οι τρεις διεκδικητές της αρχηγίας, δηλαδή ο νυν πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποτροπή του διχασμού ή προσπάθεια παγίδευσης;

Στο πνεύμα της καταλλαγής συνέβαλε και οι αποφάσεις, αφενός, να συμμετάσχουν και οι τέσσερις υποψήφιοι στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει στις 20 και 21 Οκτωβρίου στην Ισπανία και αφετέρου να κληθεί σε επόμενη συνεδρίασης της «γαλάζιας» Κ.Ο. και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δεν διαθέτει τη βουλευτική ιδιότητα.

«Ζήτησα από τον κ. Τζιτζικώστα, εφόσον θέλει να εκφράσει άποψη - γιατί πρέπει να τη γνωρίζουμε- να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να εκφράσει τη δική του άποψη για το τι θέλει να γίνει στην ψηφοφορία για τις προγραμματικές, αλλά και για τις ψηφοφορίες στους διάφορους νόμους που έρχονται, που είναι πάρα πολύ σοβαροί», είπε, κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση ο κ. Μεϊμαράκης που πρόσθεσε: «Και πρέπει και εμείς να γνωρίζουμε τις δικές του απόψεις, αλλά και αυτός να γνωρίζει τις δικές μας απόψεις. Θεωρώ ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνεννοηθούμε μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα, στο οποίο θα συνεργαστούμε για το καλό της Νέας Δημοκρατίας».

Η πρόσκληση του κ. Τζιτζικώστα προκάλεσε αντικρουόμενα σχόλια μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, καθώς άλλοι την επικρότησαν θεωρώντας την ως κίνηση που μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή του διχαστικού κλίματος, ενώ άλλοι την είδαν με καχυποψία, εκτιμώντας ότι υπέκρυπτε διάθεση παγίδευσης και, κατ΄ άλλους, έγινε για να απορριφθεί από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς είναι γνωστό ότι οι αντίπαλοι του άλλοτε ρητά και άλλοτε υπόρρητα θέτουν το ζήτημα του κωλύματος εκλογής στο Κοινοβούλιο που έχει έως το 2019.

Ο κ. Τζιτζικώστας, όμως, δεν έχασε την ευκαιρία και κάλεσε στο τηλέφωνο τον κ. Μεϊμαράκη για να του γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να προσέλθει στη συνεδρίαση της Κ.Ο. Σύμφωνα με συνεργάτες του, μάλιστα, ο νεότερος υποψήφιος στην κούρσα για τη διαδοχή στη ΝΔ, χαρακτήρισε «πολύ καλή» την πρόταση. «Είναι πράγματι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί τις συνέπειες του Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Είμαι στη διάθεσή σου ακόμα και σήμερα το βράδυ να έρθω στη διευρυμένη σύσκεψη, ή αύριο, ή όποτε μου πεις για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σήμερα, κλείσαμε στόματα σε όσους αμφισβητούν την ενότητα της ΝΔ».
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να του είπε: «Απόστολε, σε ευχαριστώ. Έτσι πρέπει να πάμε. Θα σε ενημερώσω ανάλογα και με τις εξελίξεις για την Κ.Ο.».

Μεϊμαράκης: «Όπως θέλουν, ό,τι θέλουν»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, με δηλώσεις του, είχε εμφανιστεί συμβιβαστικός έναντι των ανθυποψηφίων του, αποκρούοντας όλα όσα του καταμαρτυρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ότι ήθελε να στηθούν κάλπες – εξπρές και να οριστεί υψηλή συνδρομή για όσους θα εγγραφούν την τελευταία στιγμή για να ψηφίσουν στην ανοιχτή διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ.

Συνεργάτες, μάλιστα των κυρίων Γεωργιάδη, Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα διεμήνυαν ότι ήταν διατεθειμένοι να δεχθούν περιορισμό των εκλογικών τμημάτων και αύξηση της συνδρομής. Από τα επιτελεία και των τριών γινόταν λόγος για χαμηλό τίμημα συμμετοχής που να μην ξεπερνά το ποσό τους ενός ή των δύο ευρώ, καθώς και να στηθούν κάλπες παντού και όχι μόνον στις οργανώσεις της ΝΔ.

«Επειδή ακούω διαδικαστικά ζητήματα, θέλω να σας πω ότι δεν ασχολούμαι, δεν με ενδιαφέρουν», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, απαντώντας στα σχόλια των αντιπάλων του. «Όπως τα θέλουν, όποτε τα θέλουν. Θέλουν πολλές κάλπες; Μαζί τους. Θέλουν να μην πληρώνουμε τίποτα; Να μην πληρώνουμε τίποτα. Θέλουν να πάμε το Δεκέμβριο, θέλουν του χρόνου; Όποτε θέλουν. Εγώ για αυτά δεν συζητώ, δεν ασχολούμαι. Είπα την άποψή μου χωρίς να πω ημερομηνία. Είπα για μια διαδικασία όπως έγινε σε αυτό το χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι για όλα αυτά θα αποφασίσει η ΚΕΦΕ.

«Δεν έχει νόημα να τσακωνόμαστε γι’ αυτά. Όποιος και να εκλεγεί Νεοδημοκράτης θα ‘ναι και θα τον υπηρετήσουμε. Όποτε θέλουν λοιπόν. Και το ’16, δεν με νοιάζει», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι ο εκπρόσωπος που θα ορίσει, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι, στην ΚΕΦΕ θα εισηγηθεί να ισχύσει ό,τι ακριβώς ίσχυσε και στην προηγούμενη ανάλογη εσωκομματική αναμέτρηση του 2009.

Debate ή συνδιασκέψεις;

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των διεκδικητών της γαλάζιας ηγεσίας, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν διαφωνεί, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες αν τα κανάλια θα διαθέσουν χρόνο. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε προτίμηση προς την διοργάνωση δύο μεγάλων ανοικτών συνδιασκέψεων, στις οποίες, όπως είπε, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του κόμματος ή και απλοί πολίτες για να ακούσουν τις θέσεις των υποψηφίων αρχηγών.

Την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη καλωσόρισε με δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας. «Πρέπει να διευκολυνθούν όλα τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας να εκφράσουν τη βούλησή τους, όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό μας», δήλωσε. «Η νέα συλλογικότητα, που υποστηρίζουμε, είναι πηγή δύναμης και το πρώτο σοβαρό μήνυμα που περιμένει να δει η ελληνική κοινωνία από ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα. Όπως δηλαδή πρέπει να είναι η Νέα Δημοκρατία».

Προς τον σκοπό αυτό, ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε τη διεξαγωγή πέντε θεματικών συνδιασκέψεων, στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι, «επειδή όλα τα μέλη, τα στελέχη και φυσικά οι βουλευτές του κόμματος πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις, τις προτάσεις, τον τρόπο υλοποίησης αυτών και το όραμα για την Παράταξή μας, αλλά και τη χώρα». Ενδεικτικά, ο ίδιος υπέδειξε ως βασικά θέματα τα ακόλουθα: Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, Κοινωνική Συνοχή, Νέοι και Ανεργία, τους Θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος.

«Μόνο με εξαντλητικό και δομημένο διάλογο, καθώς και ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει σελίδα και να ξαναγίνει ελκυστική στους πολίτες», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Προς,pros