Προστιμα φωτια σε επιορκους υπαλληλους

12:08 23/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Εξοντωτικά πρόστιμα για τους δημοσίους υπαλλήλους που «λαδώνονται» προβλέπει, διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτή, οι χρηματικές ποινές για όσους συλλαμβάνονται για διαφθορά θα μπορούν...
να φτάσουν στο 50πλάσιο του ποσού το οποίο ζήτησε και έλαβε ο υπάλληλος.
Έτσι, εάν για παράδειγμα ένας επίορκος γιατρός του ΕΣΥ ή των ασφαλιστικών ταμείων λάβει «φακελάκι» 1.000 ευρώ και συλληφθεί, τότε θα υποχρεώνεται να καταβάλει 50.000
ευρώ στο Δημόσιο.
Αντίστοιχα, υπάλληλος της πολεοδομίας ή της εφορίας ο οποίος συλλαμβάνεται να παίρνει «γρηγορόσημο» 2.000 ευρώ και συλληφθεί, εκτός από την περιπέτεια με ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα και την πειθαρχική από την υπηρεσία του, θα κληθεί να πληρώσει 100.000 ευρώ! Τα βαριά πρόστιμα που φτάνουν να είναι πενήντα φορές μεγαλύτερα από το όφελος που αποκόμισε ο υπάλληλος εκμεταλλευόμενος τη θέση του, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να μειώσουν δραστικά τις περιπτώσεις διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων.
Διάταξη
Η διάταξη κινείται στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός για την παραδειγματική τιμωρία των επίορκων δικαστών και διαδικασίες-εξπρές για την επιβολή των συνεπειών που προβλέπονται.
Στη διάταξη προβλέπονται ταχύτατες διαδικασίες στην αξιολόγηση, ανάκριση και εκδίκαση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί που κατηγορούνται για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Η ρύθμιση θα αφορά σε αδικήματα όπως δωροδοκίας, απιστίας στην υπηρεσία, υπεξαίρεσης και ψευδούς βεβαίωσης. Οι δικογραφίες θα πρέπει να κλείσουν μέσα σε τέσσσερις ή το πολύ έξι μήνες, ενώ θα έχει δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου.
Έτσι, υπολογίζεται ότι σε οκτώ μήνες το αργότερο θα πρέπει να έχει γίνει η παραπομπή σε δίκη. Σήμερα υπολογίζεται ότι 6.000 κακουργηματικές υποθέσεις που αφορούν επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, δεν έχουν εκδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα