Πρώτο τετ α τετ σόιμπλε – λεμέρ με την ελλάδα στο «μενού»

10:22 23/5/2017 - Πηγή: Fimotro

Η Ελλάδα απασχόλησε και τη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο νεοδιορισθείς Γάλλος ομόλογος του Μπρούνο Λεμέρ, σε επίσκεψη-αστραπή του τελευταίου στο Βερολίνο. Πέραν της Ελλάδας οι δύο υπουργοί παρουσίασαν σχέδια (αόριστα προς το παρόν…) για ενδυνάμωση του γαλλο-γερμα-νικού

άξονα ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός προώθησης του project της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μετά τη συνάντηση ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα γεφυρώσουν τελικά τις διαφορές τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας όμως ουσιαστικά την πάγια θέση του για μετάθεση των αποφάσεων για το 2018 ή αργότερα, και πως ακόμη δεν είχε βρεθεί χρυσή τομή. Διευκρίνισε δε ότι τυχόν αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους πριν τη λήξη του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, θα απαιτήσουν την έγκριση της γερμανικής Βουλής.
Εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας πάντως πως ακόμη η ελληνική οικονομία δεν έχει γίνει ανταγωνιστική. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αποφάσεις για την Ελλάδα, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, λίγο αργότερα προσερχόμενος στο Eurogroup.Τασσόταν δε υπέρ μιας συμφωνίας, χθες, ώστε η Ελλάδα να έχει ένα καλύτερο μέλλον, ενώ χαιρέτισε τη νομοθέτηση του νέου πακέτου μέτρων, κάνοντας λόγο για «δύσκολες αποφάσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Όσον αφορά στα ευρύτερα θέματα της ευρωζώνης, σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι κ.κ. Σόιμπλε και Λεμέρ υπογράμμισαν ότι «απαιτείται περισσότρος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών για να επιτευχθεί πραγματική σύγκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι Παρίσι και Βερολίνο καταρτίζουν «κοινές διμερείς πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προπομπός μελλοντικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών». Οι δύο χώρες σύστησαν ομάδα εργασίας που θα υποβάλλει έκθεση σε κοινή σύνοδο των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας τον Ιούλιο. Μεταξύ άλλων συζητείται η ενίσχυση της συνεργασίας των εθνικών επιχειρηματικών πρωταθλητών των δυο χωρών καθώς και γαλλο-γερμα-νικά επενδυτικά σχέδια στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας και της ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα